Русия стои зад антибългарската истерия в РС Македония - протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България. Тя от дълго време работи за дестабилизация на региона. Това заяви бившият македонски премиер Владо Бучковски пред БГНЕС.

Няма връщане назад в българо-македонските отношения, с ваша помощ ще имплементираме Френското предложение и ще станем член на Европейския съюз

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Критики от Кремъл

С него коментираме антиевропейските и антибългарски протести, които се организират в Скопие, и кой стои зад тях и няма интерес от добрите българо-македонски отношения.

Москва няма интерес от стабилност в Западните Балкани, каза Владо Бучковски.

Той припомни, че България е изгонила в началото на лятото 70 руски дипломати и дипломатически персонал от посолството на РФ в София. РС Македония също е изгонила няколко дипломата.

"Не е тайна, че Русия от дълго време работи за дестабилизирането на държавите от Западните Балкани", подчерта бившият македонски премиер.

В РСМ са се хванали за това, което може да предизвика най-много емоции, а това са българо-македонските отношения.

"Зад протестите и зад желанието за провеждане на референдум има руско влияние. Рано или късно това ще стане много по-ясно", каза бившият македонски премиер. По думите му "не само партията Левица е част от този сценарий". 

България и Северна Македония не се споразумяха за цената на тока

България и Северна Македония не се споразумяха за цената на тока

Следващата седмица отново ще има среща на работните групи

Той изрази задоволство, че България и РСМ са запазили добрите си отношения.

"Приятно съм изненадан, че и на официално ниво по времето, когато министър-председатели бяха и Кирил Петков, и Бойко Борисов, както и няколкото служебни правителства задържахме добрите отношения", каза Бучковски. Македонският политик уточни, че това е било много полезно особено след агресията на Русия срещу Украйна.

Запитан дали влизаме в нов етап на двустранните отношения след приемането на Френското предложение, Бучковски отбеляза: "Винаги съм бил оптимист за българо-македонските отношения. Няма връщане назад, ще вървим само напред. Имаше проблеми, тъпчехме на едно място, но никога не се върнахме назад. И ще продължим напред", обясни Бучковски. 

Преброяването в Северна Македония било брутален фалшификат

Преброяването в Северна Македония било брутален фалшификат

В Македония по всички параграфи се опитва да бъде забранено да си българин

Той, както и настоящият македонски премиер Димитър Ковачевски, е убеден, че с българската подкрепа РС Македония ще имплементира Френското предложение и се очаква. да бъде част от ЕС - "дай Боже през 2030 г. ще бъде част от ЕС".

Бучковски предупреждава, че нещата не могат да се променят за една нощ. Въпреки това той смята, че за в бъдеще дори Смесената историческа комисия по-лесно ще намери общите личности, които ни обединяват.

"Убеден съм, че обединени ще продължим да вървим напред", допълни Владо Бучковски.