Имаме сигнали, че има организация на автобуси с български изселници за изборите на 26 март. Това призна в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Той отговаря за организирането на предсрочните парламентарни избори.

Янев обясни, че е трудно да се каже откъде идва организацията, защото дори да има някаква спонсорирана организация от турската държава, тя може да се скрие лесно зад патриотични и изселнически организации. Затова според него е по-добре да се въздържаме от коментари.

Стефан Янев подчерта, че темата с автобусите е актуална при всички избори през последните 27 години. Тя се преповтаря, но сякаш този път има по-голяма чувствителност. Един от тези фактори може би е, че и е ние сме в предизборна обстановка, и Турция е в предизборна обстановка заради предстоящия референдум, предположи вицепремиерът. Той отбеляза, че автобусите, които досега са ни се стрували част от пейзажа, сега са привличат по-голямо внимание.

Янев увери, че институции взимат съответните мерки. Той разполага със статистика какво е направено до момента. Отправени са предупреждения към политически партии в България. Издадени са и актове за агитация на чужд език, агитация на места със съответното озвучаване и т.н.

Вицепремиерът призна, че има информация, че се пращат SMS-и до изселниците ни в Турция. Относно това дали е притискане или обръщане на внимание, Стефан Янев не мисли, че служебното правителство трябва да прави квалификации.

Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха границата с Турция
Обновена

Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха границата с Турция

При Капитан Андеево - в посока България, на Малко Търново - и към Турция

Относно отношенията между България и Турция, той отбеляза, че независимо от предизборната агитация, има стремеж добросъседските отношения да се поддържат, но да се спазва законът. България като държава използва инструментариума от дипломатически възможности, за да се опита да се справи с опита за намеса. Предприети са всички мерки - видими или невидими.

Янев коментира, че извикването на посланик Надежда Нейнски в България за консултации е точно от тези дипломатически послания, които българската държава дава. Това е знак, че има нещо, което превишава добрия тон в междусъседските отношения. Нейнски не е отзована, а е извикана за консултации. Това обаче е знак за турската държава и те много добре знаят какво означава това на дипломатически език, обясни Стефан Янев.

Той отбеляза, че след привикването на турския посланик у нас във Външно министерство, повече негови намеси не е имало. Янев е категоричен, че агитацията на турския министър за определена партия е намеса в изборите у нас. Той не е чул български граждани да агитират за турския референдум.

Стефан Янев очаква напливът от автобуси да се увеличи. Той обаче не очаква напрежение, освен по-големия поток и възможността на граничните органи да го поемат. Ангажиментът и задълженията на служебното правителство са да изпълнява законите на държавата. Всички действия на органите на държавата ще бъдат да спазва законът. Границата трябва да бъде отворена за икономиката. Трябва да е свободна, а не да се мисли, че непременно отваряме границата заради тези автобуси, подчерта вицепремиерът

По отношение на протестите той очаква по-смислено говорене от тези, които ги организират. Те често са оглавявани и от политици, които са кандидати за народни представители. В момента те нарушават законодателство. Извършват стъпки, които нарушават законодателството в момента и по този начин да влязат в новата законодателна власт, коментира Янев. Той попита защо трябва кандидат-депутати да протестират с гражданите.

Самият министър не очаква провокации на изборите. Възприема всички действия, включително и протестите като предизборна игра.

В страната обстановката е спокойна. Сигнали за купуване на гласове има в цялата страна, обобщи вицепремиерът. Той обясни, че всички полицаи ще охраняват изборите, но няма да са повече от нормалното.