Докато не се реши спорът за Гоце Делче, в Северна Македония ще седи в антрето и ще чака. Това се закани военният министър Красимир Каракачанов за преговорите с югозападната ни съседка. Никога няма да се съглася да направим компромис с българската история в името на това скопските политици да ми се кипрят и да ходят в Брюксел и да се правят на европейски политици, изтъкна той.

Каракачанов се подигра с националния празник на Македония, честван на 11 октомври: Тогава те честват въстанието срещу българския фашистки окупатор. Тогава група "комунистчета", "местни граждани македончета" викат: " Да живее Сталин".

По-добре да празнуват 20 април 1941 година, когато целият народ с Македония посреща с хляб, сол и черковни камбани българските войски, препоръча лидерът на ВМРО.

Каракачанов ги посъветва да кандидатстват за евразийския съюз и за Северна Корея. 

Припомняме, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последното заседание на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодното", тъй като не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Сред основните спорове бе отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.