Мярката да се затворят пазарите и цветарските магазини е недомислена и засилва предпоставките за допълнителен ръст на безработицата. Това се посочва в позиция на ВМРО по повод решението на Националния оперативен щаб да бъдат затворени всички тържища.

От партията напомнят, че именно пазарите са традиционните места за продажба на сезонни плодове и зеленчуци на българските земеделци. По тази причина според тях това е неправилен акт, който може да се окаже пагубен за дребните земеделци.

"Народът има една мъдра поговорка - "Два пъти мери, един път режи". А ние правим точно обратното. Преди 10 дни маските бяха задължителни, после се оказа, че не са, а от днес отново са. Отворихме храмовете и затворихме парковете. Затворихме пазарите и напълнихме хипермаркетите. Защо?", питат воеводите.

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Отстъпки за наема, включително и три месеца след падане на мерките

Относно обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще изкупи продукцията, която няма да може да бъде продадена заради затварянето на пазарите, от ВМРО настояват да знаят на какви цени и при какви условия ще се случи това.

От партията предлагат да се въведе коридор "от - до" като единствен прозорец за пазаруване по тържища и магазини за възрастните хора, които са най-уязвими. "Нека само тогава да могат да излизат, да пазаруват, да си купуват лекарства. И след това да си стоят вкъщи", призовават те.

Според воеводите не нужно да се затварят пазарите, а да се засили контролът.

Припомняме, в края на изминалата седмица със заповед на Кирил Ананиев се отвориха пазарите. Струпването на хора наложи въвеждане на допълнителни мерки като КПП-та, които обаче не дадоха резултат и бе издадена повторна заповед за затваряне.

Сдружението на общините притеснено, че мерките за пазарите не се спазват

Сдружението на общините притеснено, че мерките за пазарите не се спазват

Шефът на сдружението Даниел Панов призовава за стриктно спазване на правилата