Хората на Веселин Марешки се обявиха срещу Стратегията за детето. На брифинг в Народното събрание лидерът Марешки изрази недоволството си срещу документа, станал повод и за протести на родители.

Той настоява за строги санкции за чиновниците, които прокарват чужди идеологии в детските градини и училища. Боряна Георгиева посочи, че стратегията е актуалната ябълка на раздора, която разделя обществото.

Това е поредният празнословен документ, изтъкна тя. Нямало никаква конкретика и яснота как ще се решат проблемите на децата. "Воля" иска да се запазят изконните български ценности. Хората на Марешки са против лесното отнемане на деца от родителите, залегнало в стратегията, според тях.

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Стратегията за детето е папагалско налагане на европейски опит, според СДС

Настояват за редакция на документа

Ние не одобряваме стратегията и смятаме, че тя трябва спешно да се редактира, категорична е Боряна Георгиева. Новата стратегия преповтаряла идеите на стратегията от 2008 г. и предлагала същите мерки. Колежката й Елена Алексиева настоя за ревизия на документа, който трябва "да се превърне в пътна карта" за детското щастие.

Припомняме, преди дни родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето. Според тях Стратегията децентрализира ролята на семейството, отнема права на родителите и ги прехвърля към социалните работници

Остро спрямо документа се изказаха и СДС, според които документът е папагалско налагане на европейски опит. ВМРО също изрази неодобрението си спрямо Стратегията. Преди седмица пък от ПП "Възраждане" заявиха, че виждат "топла връзка" между документа и Истанбулската конвенция.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика