ВМРО - БНД ще внесе 5 въпроса до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите - инж. Бисер Дачев, във връзка с развитието на горския фонд у нас.

Според ВМРО докато общественото внимание се концентрира предимно върху защитените територии у нас, сравнително малко е публичното говорене за развитието на гората въобще. В същото време няма реално поемане на управленска отговорност за контролираното в продължение на години от ДПС горско стопанство на България и за дейността на „дървената мафия".

Поредна Седмица на гората отминава с фокус преди всичко върху кампании за почистване и залесяване в градски и околоградски зони, а малко се говори за самата гора, поясняват от българското национално движение.

В писмото ВМРО задава въпроса кой гарантира, че одобрените проекти за сеч и залесяване следват достатъчно близко предвидените модели, както и колко е актуална съществуващата инвентаризация на непарковите и незащитени гори в България. Адекватно ли са идентифицирани старинни и полустаринни гори на територията на България и подборът на видове за залесяване отговаря ли на характерните местообитания и биотопи на дадения за залесяване терен, запитаха от войводите.  

Те изразяват загриженост за честото пренебрегване на изискването за използване на типични видове в залесителните мероприятия. „Именно затова през последните години станахме свидетели на политически кампании с необосновани или неправилно проведени залесявания, резултатите от които са много слаби и по-скоро вредят на околната среда, отколкото помагат".