ВМРО ще внесе сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Това стана ясно от изявление на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него искането за признаване на каквото и да е малцинство на българска територия е недопустимо и противоконституционно.

Решението на войводите е в отговор на декларация на лидера на ДОСТ Лютви Местан и последвалото му изказване, в което призовава за промени в Конституцията така, че да бъде признато национално турско малцинство. От ДОСТ дори обявиха, че ще стартират подписка в подкрепа на това тяхно искане.

Местан не иска да плаща данък за нечии исторически комплекси

Местан не иска да плаща данък за нечии исторически комплекси

ДОСТ вървели по пътя на българския Нелсън Мандела

Патриотите от ВМРО заявиха категорично, че няма да допуснат подобни антидържавни действия. По тази причина още днес възнамеряват да се обърнат към главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса.

От партията напомнят, че и друг път са подавал сигнали срещу ДОСТ, като един от случаите, който посочват като пример, е прекратяването на регистрацията на сдружението с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ", дарило 100 000 евро на ДОСТ по време на предизборна кампания. Войводите изтъкват, че са се опълчили и срещу искането на партията на Местан за признаване на турското малцинство в Шумен. Според тях целта е била да се сплотят определени групи от българското общество преди изборите за Европейски парламент.

Всякакви опити за влияние на чужди държави в българския политически живот са недопустими и трябва да бъдат прекратявани незабавно, категорични са от ВМРО.

Закриха фондацията, финансирала ДОСТ

Закриха фондацията, финансирала ДОСТ

Според главния прокурор, фондацията е финансирала анонимно с неустановени 100 хил. евро предизборната кампания на ДОСТ