Почти час общинските съветници от Столична голяма община обсъждаха даване съгласие на пазари "Запад" да разходват собствени средства за поставяне на преместваеми обекти тип библиотека - щанд. Обсъждането е да се предоставят около 300 хил. лв. за 7 дизайнерски павилиона, високи 3 м в опит да се възстанови книжния пазар на столичния площад "Славейков".

Искането точката да бъде отложена не бе прието и общинските съветници я приха. От 56 гласували общински съветници, 32 бяха "За", 17 "Против", а 7 - "Въздържал се".

Книжният пазар на „Славейков“ се завръща през лятото

Книжният пазар на „Славейков“ се завръща през лятото

Очаква се провеждане и на театрални постановки на площадното пространство

Според независимия съветник Борис Бонев и бившия председател на СРС Методи Лалов предложените 3-метрови стелажи, на които книгите да стоят зад стъкло, са много скъпи. И двамата показаха завидни умения по реторика. На същото мнение е и екологът Тома Белев, както и актьорът Веселин Калановски от ДБ.

"Дори за "Винету" тази цена (на съоръженията, на които да бъде изложена - б.р.) е много висока. Обичайте София и обичайте книгите на София. Ако е нужно, нека съветниците от ГЕРБ отидат до Париж, вижте букинистите на Сена, може да ни е от полза на всички нас софиянци подобна екскурзия", каза Грети Стефанова.

Връщат книжния пазар на площад "Славейков"

Връщат книжния пазар на площад "Славейков"

Поставят 7 преместваеми обекта тип библиотека-щанд

Съветникът от БСП Петко Димитров обясни, че групата им няма да подкрепят разход от 276 хил. лева без ДДС за 7 търговски обекта. "Стана ясно, че инвестицията ще бъде възвърната за срок от 3 години. Това означава ли, че въпросните търговци ще бъдат подложени на непосилни за тях наеми", попита общинският Димитров.

Според Иван Мечков високите 3-метрови щандове ще се превърнат в паметници на глупостта на общинските съветници.

Архитект Борислав Игнатов предложи проектантът, чийто проект е спечелил, да се откаже от авторските права, за да се избегнат усложнения в бъдеще.

Книжният пазар на столичния пл. "Славейков" - ще го има, но неясно кога и как

Книжният пазар на столичния пл. "Славейков" - ще го има, но неясно кога и как

Година и половина след ремонта на "Графа" много неща са неясни

Припомняме, книжният пазар на пл. "Славейков" бе преместен в градинката пред хотел "Рила", когато започна ремонта на емблематичната столична улица "Граф Игнатиев". След като се наложи ремонт на ремонта на ремонта и имаше оставка на зам.-кмета Евгени Крусев, скандала за скъпия ремонт със съмнително качество затихна. 

Ремонтът на "Графа", освен, че продължи много по-дълго и бе съпътван от редица скандали - за бетонираните дървета, за плочките, за перките, поставяне на подземни кофи за боклук , виброизолационната настилка и други - завърши и с много забележки, които, както се разбра, така и няма да бъдат отстранени. Дефектите обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, а строителят ще се размине само с глоба.

През октомври 2018 година строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Освен това прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп"не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.