Депутатите създадоха обща Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за организацията, подготовката и опазване на обществения ред по време на протеста срещу ръководството на БФС, както и употребата на физически сила от страна на полицейските служители срещу мирни протестиращи граждани.

Вносители са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова и група народни представители.

Комисията ще е за срок от един месец. Неин председател ще е съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, а членове на комисията ще са: Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Надежда Йорданова от ПП-ДБ, Светослав Тодоров, Цвета Рангелова и Александър Арангелов, Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев от ДПС, Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов от БСП и Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански от ИТН.

МВР синдикатът: Да се провери дали има полицейско насилие

МВР синдикатът: Да се провери дали има полицейско насилие

Валентин Попов предпочита да говори за бюджета и реформата

В контекста на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че с цел ограничаване на времето за дебат, тъй като има данъчни закони в дневния ред на законодателния орган, ще каже само, че Комисията по вътрешна сигурност провела изслушване на състава на МВР и СДВР. ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на временната анкетна комисия, за да се изясни всичко около полицейското насилие по време на протеста. Атанасова направи редакционно предложение за проект на решение, което е консултирано с парламентарните групи - общ проект на решение, който звучи така: Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за организацията, подготовката и опазване на обществения ред по време на протеста срещу ръководството на БФС, както и употребата на физически сила от страна на полицейските служители срещу мирни протестиращи граждани. Народните представители подкрепиха предложения вариант на Атанасова.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че това е поредният срамен момент в историята на парламента. "Възраждане" също ще искат да се създаде Временна комисия защо министърът на електронното управление Александър Йоловски е охраняван и имало ли е натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов. Ганев се надява, че избирателите на ПП-ДБ са жалки, манипулирани и какви кукли на конци са в ръцете на ГЕРБ-СДС и ДПС. "Възраждане" ще гласуват против създаването на временната комисия.

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

Според тях първо постът си трябва да освободи Борислав Михайлов

Депутатът от ИТН доц. Андрей Чорбанов заяви, че специализираните комисии към Народното събрание изпълняват функциите си, но спецификата и интересът, който има в обществото, налагат такава допълнителна комисия за полицейското насилие.

ИТН ще подкрепят създаването на извънредна комисия, която да разгледа всички казуси с протеста срещу БФС в подробности. Полицията трябва да се справи с всички хора, които не спазват обществения ред. Хора, които рушат частно и общинско имущество, трябва да бъдат арестувани и наказани. Провокаторите трябва да бъдат идентифицирани, но това, което се случи по време на протеста, не бяха идентифицирани от страна на МВР, разкритикува той действията на вътрешното ведомство.