Президентът Румен Радев коментира резултатите от разследването на комисията към Министерство на отбраната за причините за инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти. Установени са непосредствената и съпътстващите причини, но установяването на вина и вменяването на отговорност не е обект на проверката. В същото време продължава работата на прокуратурата и назначената от министъра на отбраната комисия за цялостна проверка във формированията на Военновъздушните сили (ВВС). Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са най-малкото неетични и неморални, коментира Радев, след като участва в церемония по поднасяне на венци и цветя по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Радев изтъкна още, че нальотът във ВВС е крайно недостатъчен. Той настоя да се установи за всички по веригата нивото на съответствие на нивото на подготовка, което се изисква от летците ни, и осигуряването на тяхната дейност. Нальотът е крайно недостатъчен и F-16 дано да дойде със съответните документи, които изискват един друг нальот. Българската държава е крайно време да се намеси и да осигури нальота в армията. Не може да искаме от армията да изпълни сложни задачи с високо ниво на подготовка, без да има добри условия за летците и командирите, настоя Румен Радев.

Той призова и Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе със случая, като отказа да навлиза в повече хипотези преди да са налични всички факти относно военната авиокатастрофа. Радев очаква и комисията от Министерство на отбраната да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите във формированията на Военновъздушните сили, но да направи анализ и на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи от целите за способности за НАТО от една страна, и тяхното всестранно осигуряване.

Няма рапорти за оставки заради катастрофата в Граф Игнатиево, проверката продължава

Няма рапорти за оставки заради катастрофата в Граф Игнатиево, проверката продължава

Не покриваме стандартите за авиотехниката и нальота на пилотите, според военен експерт

Радев заяви още, че не познава командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време, но трагедии и военни катастрофи се случват. Летателната работа в изтребителната авиация е високорискова и сложна дейност и изисква не само умелото ръководство, а всестранно осигуряване, подчерта държавният глава.

Държавният глава присъства тази сутрин на церемония в чест на загиналите за родината български летци и парашутисти. Събитието се състоя пред паметника на Българския летец в София.

Под звуците на химна Румен Радев прие почетния караул и поднесе цветя пред мемориала, отдавайки почит към героите, дали живота си в името на страната. На церемонията присъства и министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той също поднесе цветя и склони глава пред паметта на българските летци, показвайки уважение и признателност.

Припомняме, че вчера по повор Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили на официална церемония в Гербовата зала на президентската институция Радев отличи с Почетния знак на президента дейци на българската военна авиация. Генерал Михо Михов бе отличен за приноса си към развитието на ВВС и укрепването на отбранителните способности на Република България. За приноса си към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата си годишнина с Почетния знак на президента бе удостоен и полковник Владимир Пампоров.

Празникът на авиацията и Българските военновъздушни сили се отбелязва всяка година на 16 октомври и е знак на признателност към онези, които с храброст и отдаденост служат на родината.

Румен Радев: Професията на военния пилот изисква поемане на отговорност и дисциплина

Румен Радев: Професията на военния пилот изисква поемане на отговорност и дисциплина

Президентът се срещна с курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски"