Янев Имаме информация, че представители на Симеон Сакскобургготски преговарят с банки в Лондон, Рим и Виена за особено големи кредити срещу ипотеки върху незаконно върнатите му имоти, съобщи председателят на НС-БЗНС Яне Янев.

Той отказа да назове конкретни имена или банките, с които се преговаря с мотива, че това би застрашило живота и сигурността му, както и на сътрудниците му.

Янев посочи, че Симеон се кани, след като получи парите, да поиска вот на доверие към кабинета, “за да може спокойно да абдикира премиерския пост”.

Стана ясно, че внесеният вчера в главна прокуратура сигнал за длъжностни престъпления при реституирането на царските имоти е подготвен от НС-БЗБС. Според тях имотите са върнати неправомерно, тъй като цар Борис Трети не ги е получил по наследство от Фердинанд, а давността действа само в такива случаи.

Ако изобщо трябва да се връщат тези имоти, то би трябвало да се възстановят на предишния получател, а именно интендантството. То обаче не съществува от 1945 г. и следователно имотите трябва да останат държавна и общинска собственост, твърдят от БЗНС.

Според тях, стойността на имотите е поне 250 млн. долара, а не обявените 170 млн. долара.

РЕАКЦИИ

Константин Пенчев, НДСВ: Всеки гражданин може да сезира прокуратурата, ако твърди, че има данни за извършено престъпление. Прокуратурата проверява съответните сигнали и взима решение дали са на лице достатъчни данни за образуване на предварително производство.
Според мен зад този сигнал, още повече като знаем кой е авторът, безспорно се крият политически цели, а не правни. Не става въпрос за обезпокоени граждани, а за точни и ясни политически цели, насочени срещу управляващото мнозинство.
Аз се надявам, че в една правова държава, каквато е България, не би следвало премиер и министри да бъдат отстранени от длъжност, ако бъде заведено следствие срещу тях. Този, който настоява за това, иска в държавата да настъпи анархия.
Аз се съмнявам, че дори авторът на сигнала вярва, че такова нещо може да се случи. Той иска просто да се вдига шум. Нашето общество е доста узряло през тези 13 години, за да се хване на такива елементарни популистки трикове.

Димитър Абаджиев, ОДС: Наистина има много въпросителни около възстановяването на имотите на Симеон Сакскобургготски. Сигурен съм, че прокуратурата ще извърши своята проверка, но съм убеден, че голяма част от имотите са върнати неправилно, но не мога да кажа дали е извършено престъпление.
Теоретично премиерът и министрите могат да бъдат отстранени от длъжност, но на практика е малко вероятно.