Не може в 21 век в държава член на ЕС хората, страдащи от онкологични заболявания, да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по повод липсата на важен изотоп за диагностика на онкоболни, поради което от дни пациентите се пренасочват към алтернативни изследвания.

Той недоумява как може да се стигне до ситуацията, че само една фирма е вносител на стратегическия консуматив. Народният представител обясни, че изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повече средства от преди.

Относно продължаващите протести на медици в цялата страна Михайлов посочи, че проблемите в сектора са били неглижирани с години. Той бе категоричен, че докато заплатите на лекарите продължават да бъдат ниски, те ще продължават да напускат страната.

Пренасочват онкопациенти поради липса на важен изотоп за диагностика

Пренасочват онкопациенти поради липса на важен изотоп за диагностика

Здравното министерство търси спешно технециеви генератори

"Лекарите не търсят политическа подкрепа, а протестират спонтанно, тъй като искат да останат в страната си, а не да бъдат емигранти. Те не говорят за заплащане, а за промяна на модела в здравеопазването, който ги е поставил в тази унизителна ситуация", обобщи депутатът.

Той заяви, че този модел е извадил пациента в периферията на системата, превръщайки здравеопазването в супермаркет.

"Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове и поставя цялата система и гражданите на изпитание. Здравеопазването е под всякаква критика", заключи той, посочвайки, че единственият начин лекарите да бъдат задържани у нас е като им бъдат осигурени сериозно заплащане и добри условия на труд.

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Протестът бил, защото медицинските сестри не знаели за отпуснатите 30 млн. лв.