Най-важната тема за България е да отпадне мониторинга от ЕС. Това каза пред "Дарик" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По думите му ако това не стане след 31 октомври тази година, той ще подаде оставка от поста.

Наскоро Кирилов говорил с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова във връзка с готвения от него проект за разследвания на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Тогава той заявил готовността си за оставка.

Данаил Кирилов подава оставка, ако тази ЕК не свали мониторинга

Данаил Кирилов подава оставка, ако тази ЕК не свали мониторинга

Той е доволен от изтеглянето на датата за избор на нов главен прокурор

"Ние следва да дадем максимум гаранции пред другите държави за това, че имаме утвърден принцип за върховенство на правото и че се борим с корупцията", каза министърът.

Според него скандалите около "Апартаментгейт" са показали вътрешната чувствителност на обществото към корупцията. Важно било да има доверие.

По думи те му всички се гневят на корупцията, но не правели следващата стъпка - да повишат изискванията си за спазването на правилата.

Относно избора на нов главен прокурор Кирилов посочи, че поста трябва да се заема от обвинител. Той обаче не изключи възможността за главен прокурор да бъде избран човек, занимаващ се с наказателно право като наказателен съдия.

Попитан дали Лозан Панов трябва да подаде оставка от председателския пост на Върховния касационен съд, Кирилов посочи, че ако Панов бил целта на промените за разследването на "големите трима", това отдавна вече щяло да се е случило.

Кирилов е самотен като правосъден министър и малък да оценява президент и премиер

Кирилов е самотен като правосъден министър и малък да оценява президент и премиер

ГЕРБ предлага 1 лев партийна субсидия в подкрепа на избирателите, Горанов е невинен