Под натиска на американското правителство спряхме три големи руски проекта в България. Това обясни бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред Би Ти Ви .

Той коментира поставената преди девет години цел на първото правителство на Бойко Борисов, чиято политика беше насочена към освобождаването на страната ни от енергийната зависимост от Русия.

"Тази цел е доста измислена и доста глупава, защото България никога не е била по класификациите на ЕС силно зависима от Русия, тя е сред независимите държави заради атомната си енергетика", обясни той.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

Единствената пряка зависимост от Русия бил природният газ, затова и се вдигали лозунгите за така наречената диферсификация, смята Овчаров.

Енергийна независимост чрез взаимна зависимост е старата стратегия, свързана с 30% от транзита на Русия на природен газ.

Бившият енергиен министър изтъкна, че за тръби при връзката с Румъния, които не са влезли в експлоатация, са платени 50 млн. лева.

Макаров: Още няма нищо официално за "Турски поток" и "Северен поток 2"

Макаров: Още няма нищо официално за "Турски поток" и "Северен поток 2"

"Турски поток" през България е приоритет за руската енергетика

Овчаров коментира, че се "замеряме с камъни с Русия и обслужваме чужди външнополитически интереси".

По отношение ползите за България и капаните от "Турски поток" Овчаров посочи, че термина "ясно желание" не значи милиарди кубически метра транзитиране през България.

Правителството внесе в парламента промяна в стратегията, чиито срокове за изпълнение изтичат в края на годината, според документа. Тя предвижда преструктуриране на договора с Русия и без никакви действия ни гарантира 2 млрд. лева. Пазарното проучване не е завършило, не знаем какво ще транзитираме, но обществените поръчки започнаха, посочи бившият министър.

По същия начин според него стоял и въпросът с АЕЦ "Белене". По думите му, ядрената централа била "дъвка, която не струва вече милиарди".

Според него не се мисли за ползите за страната ни, а за това как да се разпределят средствата.

Прокуратурата утежни 3 пъти обвинението срещу Румен Овчаров за "Мини Бобов дол"

Прокуратурата утежни 3 пъти обвинението срещу Румен Овчаров за "Мини Бобов дол"

Обвинението е за щети за 24 млн.лв.

24 млн. са щетите за Мини Бобовдол, а Румен Овчаров беше обвинен в умишлена безстопанственост за периода 2006-2009 година. Самият факт според него е, че прокуратурата променя обвинението пет пъти. "Не знам дали самият този факт е някакъв критерий за работата или за обвинението. Само се надуват бомбастични числа", категоричен беше той.

През 2006 година държавното дружество Мини Марица Изток е със задължения над 45 милиона, повече отколкото са активите му, загубата само за 2005 година е 15 милиона. Държавата дава 85 милиона субсидии за последните осем години. Дружеството има процедура по несъстоятелност в Кюстендилския съд и Овчаров пита как може от това дружество да бъдат извадени 25 милиона.

Държавата не знае какво да прави с АЕЦ "Белене", убеден Румен Овчаров

Държавата не знае какво да прави с АЕЦ "Белене", убеден Румен Овчаров

И за "Турски поток" не сме били наясно

След него, особено по време на правителството на ГЕРБ, новият наемател не плащал нищо на държавата - нито наем, нито концесионни плащания, но "прокуратурата го пропуска и се опитва да намери нещо там, където няма как да го намери".

Овчаров е убеден в правотата си и не смята да дава обяснения на прокуратурата.

Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, убеден е той. Финансовият колапс е нерешим, каза Овчаров и даде пример с НЕК, която продължава да трупа загуби, ТЕЦ "Марица изток 2" сигурно ще завърши с над 400 милиона загуба, прогнозира бившият министър. Либерализацията в енергетиката не успява да ни спаси, обобщи действията на правителството Овчаров.

"Трябва нашите ръководители да разберат, че не са избрани от Бог и имат мисия", коментира Румен Овчаров по повод скандалите в БСП.

Политиката е стратегия, в която трябва да се спазва посоката и непрекъснатите битки на БСП не водят до победни резултати. Овчаров иска партията да се върне успешно във властта.