Медийните пакети, които ЦИК отпуска на медиите, трябва да бъдат забранени, заяви пред БНР членът на СЕМ Бетина Жотева. "Това е прахосничество на държавни пари за хора, които не правят абсолютно нищо полезно с тях. Просто ги взимат и изчезват", каза тя.

"До този момент, за две години, откакто тези пакети се разхвърлят, аз не съм видяла някакъв полезен ход или някой, който се е явил и е свършил добра работа от гледна точка на информираност на гражданите. Нула", заяви Жотева, която е бивш журналист, по-късно отговаряше за връзките с медиите на финансовото, а след това и на външно министерство.

Жотева потвърди информацията, че Съветът за електронни медии (СЕМ) ще наблюдава 41 медии в предизборната кампания. Освен равнопоставеността на участниците ще се следи и съдържателността на дебатите. Това би дало много по-голяма яснота от какво се интересуват хората, за какво се говори най-много и коя от темите е възприемана най-добре. Методиката е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и досега не е прилагана у нас.

Припомняме, от 2005 г. до 2007 г. Жотева бе консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз.