Задължителната процедура по ОВОС би подсилила превантивния контрол. Това очаква депутатът от ГЕРБ и бивш екоминистър във втория кабинет "Борисов" от промените в Закона за опазване на околната среда. Изказването й е пред БНР.

Според нея със задължителната процедура по ОВОС ще може да се прави детайлен анализ в ранна фаза, да се предприемат мерки със залагане на изискване за най-модерни технологии, за информираност на обществеността. 

Ревизоро очаква съпротива на бизнеса за дълбокия ОВОС

Ревизоро очаква съпротива на бизнеса за дълбокия ОВОС

Според него мярката е навременна

Василева е и председател на комисията по екология в парламента. Според нея със задължителния ОВОС се цели да се спре нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като се утежни режимът по издаването на разрешения за инсталации за изгаряне на отпадъци.

По думите на Василева в Европа средно около 28% от отпадъците се изгарят. "Има държави като Швеция и Финландия, в които над 50% се изгарят. В България се изгарят около 3,5% от отпадъците". 

Отнеха разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци

Отнеха разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци

Изгарян е боклук, за който няма разрешение...

В България действат четири инсталации, които имат разрешителни - три циментови завода и ТЕЦ - Сливен, каза Василева.

"Когато се извършва внос на отпадък с цел оползотворяване чрез изгаряне, получателят изрично трябва да посочи в коя инсталация и кога това ще се случи. Ако все още тече процедура по ОВОС, то няма как получателят да посочи съответната инсталация", коментира председателят на екокомисията в парламента.

Оценката по ОВОС е задължителна и за т.нар. "експериментално изгаряне"

Екоминистерството отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Екоминистерството отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Приоритет в работата на МОСВ е да спазва българските и европейски закони,

Относно проблемите във водния сектор в страната тя заяви, че най-важен е ефективният контрол, за да може да се ограничат нерегламентираните включвания към мрежата и към язовирите. Законът определя МОСВ като институцията, която отговаря за управление на водните ресурси. Когато говорим за съоръженията, тогава операторите са тези, които носят отговорност", допълни Василева.