Изключително ниският резултат на БСП направи тези избори съревнование между партиите в управляващата коалиция. Това заяви пред журналисти в централата на Реформаторския блок лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев, цитиран от БНТ.

Той поздрави Йорданка Фандъкова и Иван Портних за победата им в София и Варна на първия тур. Кънев изтъкна, че и в двата града са увеличили изключително резултата и са на второ място.

Според него Реформаторският блок се е утвърдил. Реформаторите са разтревожени от ниската избирателна активност и на местните избори, и на референдума.

Запитан ще се извинят ли на коалиционния си партньор ГЕРБ, както по-рано поиска Цветан Цветанов, Радан Кънев заяви, че никъде не са клеветили кандидатите на ГЕРБ. По думите му, РБ може би дори са загубили малко заради своята толерантност.

Радан Кънев посочи, че Цветан Цветанов си е позволил твърде остър тон, спрямо него лично, по време на предизборната кампания. Тогава Кънев не му е отговорил, нямало да му отговори и сега. Според него Цветанов си е позволил малко повече с обвинението, че реформаторите нападали кандидатите на ГЕРБ.

Той благодари на всички гласували.

На въпрос ще подкрепят ли кандидати на ГЕРБ на балотажа, Кънев заяви, че това е съвсем нормално. Трябвало обаче да протекат разговори. Той изтъкна, че се забелязват много балотажи в рамките на управляващата коалиция.

ГЕРБ и РБ печелят, ДПС и БСП губят", обобщи Кънев.

От своя страна председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева обяви, че Реформаторският блок е останал единен, като в повече от 90 % са се явили с единна регистрация.