България и Германия се надяват кризата в Австрия да намали влиянието на популистите в ЕС. Това стана ясно на брифинг на външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас, който е най официална визита у нас.

Германия е стратегически съюзник, важен търговски партньор за страната ни, както стана ясно от думите на първия ни дипломат. 1/3 от големите инвестиции в България са германски, подчерта Захариева. Около 5000 немски фирми работят у нас.

Тази година отбелязваме най-голям търговски обмен между двете страни. Екатерина Захариева благодари за подкрепата на Германия за развитието на Западните Балкани. Регионът все още имал обаче много проблеми.

Двамата министри са разговаряли и за ситуацията в Близкия изток. Дипломатите са обсъдили отношенията ЕС -Турция.

Захариева е доволна, че имаме силни културни отношения между България и Германия. Немският бил и вторият най-изучаван език у нас. България е една от най-проевропейските страни, похвали ни Екатерина Захариева. Тя се противопоставя на национализма и евроскептицизма. Външният ни министър се надява след скандала в Австрия да се намали влиянието на евроскептиците.

Министър Хайко Маас изрази впечатлението си, че в българската делегация всички говорели немски. От германска страна двама души знаели български език. Изборите са много важни за ЕС, подчерта той.

Радев и Маас обсъждат отбрана, сигурност и нуждата от обединена и силна Европа

Радев и Маас обсъждат отбрана, сигурност и нуждата от обединена и силна Европа

Двете страни са с обща позиция за енергийна диверсификация в Европа

По думите му общността трябва да даде отговор на важните проблем. Маас иска в следващия ЕП да има по-малко депутати, които да пречат на ЕС. Имаме нужда от силна и суверенна Европа, смята външният министър на Германия. ЕС щял да е по-силен, ако говори с един език, подчерта той. Страната ни е силен партньор на ЕС, а България говорела със силен проевропейски глас, по мнението на Хайко Маас. Страната ни била съветник за разрешаване на конфликтите в региона, още повече, че познавала добре обичаите.

Инвестираме в българо-германските отношения, изтъкна външният министър. В Австрия се вижда нещо, което никой не си представял, според Маас и припомни, че Германия е имала критично отношение към австрийската народна партия. За нас Австрия е важен партньор, подчерта обаче министърът. Искаме да имаме добри отношения с Австрия, допълнени Маас. Не било успокояващо това, което се случва там. Германия ще работи с новото австрийско правителство, а Маас се надява тогава Австрия да говори с проевропейски глас.

Той е притеснен от политиката на Доналд Тръмп за Иран. Според него напрежението се обтяга и може да се стигне до военен конфликт. Затова деескалацията на напрежението е най-важна. Трябвало да се намери политическо решение.

Германското правителство няма да се меси в решението на Фолксваген евентуално да инвестира у нас.

Бойко Борисов се срещна с Хайко Маас

Бойко Борисов се срещна с Хайко Маас

Сред акцентите беше енергийната сигурност…