Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас.

Държавният глава открои миграцията и охраната на външните европейски граници, както и кризите в съседните региони, като фактори на сигурността, които изискват обединена и силна Европа.

"За България, Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО", коментира Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана.

Обща индустрия, отбрана на ЕС и евроизтребител обсъждат Радев и Airbus Defense

Обща индустрия, отбрана на ЕС и евроизтребител обсъждат Радев и Airbus Defense

Предизвикателствата пред сигурността изискват общ европейски подход и интеграция

"Българската отбранителна индустрия е предпочитан доставчик в редица държави и Германия може да участва в нейната технологична трансформация", обяснява президентът.

Обща е оценката, че устойчивата тенденция на ръст в двустранния икономически обмен между България и Германия, който вече надхвърля 8 млрд. евро, създава предпоставки за последващо разширяване на инвестиционното сътрудничество.

"За България е особено важно, че германските инвестиции не са само в сферата на финансовите институции и инструменти, а преди всичко в реалната икономика и в производството", допълва Радев.

Захариева и Маас се надяват кризата в Австрия да отслаби гласа на популистите в ЕС

Захариева и Маас се надяват кризата в Австрия да отслаби гласа на популистите в ЕС

Германското правителство няма да се меси за евентуална инвестиция на Фолксваген

Президентът и външният министър на Германия отбелязват значението на въвеждането на дуалното обучение в България, което насърчава професионалната квалификация и реализация и е реален фактор за намаляване на младежката безработица.

На срещата се подчертава, че България и Германия споделят обща позиция за необходимостта от енергийна диверсификация в Европа.

"С колкото повече източници, маршрути и доставчици на енергийни ресурси разполагаме, толкова по-висока ще бъде сигурността в доставките, както и конкурентоспособни цените", добави президентът Румен Радев.

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Американският газ не е екологичен и е по-скъп