Правителството одобри българската позиция за предстоящите на 7-11 юни в различни формати заседания в Люксембург на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика.

Министрите на транспорта от ЕС ще обсъдят предложенията от Пакета за мобилността (I и ІІ част). На заседанието България ще отстоява своите интереси, свързани с въпросите относно връщане "у дома" на водача, ползване на редовната седмична почивка от водача в превозното средство, специфични правила относно командироването на водачите (Lex specialis), каботаж, превозвачи от трети страни, извършващи превози на територията на ЕС.

 

Борисов не мисли да е побеждавал Макрон

Борисов не мисли да е побеждавал Макрон

Нещата не стават с чукане по масата

Министрите ще дискутират и по предложението за Директива за електронните системи за пътно таксуване и обмена на информация, по предложението за регламент за защита на конкуренцията във въздушния транспорт и по предложението за директива относно пристанищните приемни съоръжения.

Министрите на телекомуникациите ще проведат преговори по предложението за регламент относно Акт за киберсигурността, който България подкрепя. За нас е важно, че в предложения общ подход се запазват във възможно най-голяма степен предвидените функции на Агенцията на ЕС за киберсигурност и по-конкретно тези, които са свързани с подпомагане на оперативното сътрудничество в случай на кризи или инциденти със значително въздействие. Те ще проведат също ориентационен дебат по предложението за директива относно повторната употреба на информацията в обществения сектор.

Курумбашев: Рано е да бием тъпана за победа относно пакета "Мобилност"

Курумбашев: Рано е да бием тъпана за победа относно пакета "Мобилност"

Превозвачи: Голямата борба продължава

Министрите на енергетиката ще проведат преговори по предложението за регламент относно Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия. Те бъдат запознати също така с текущото състояние на преговорите по предложенията от пакета "Чиста енергия за всички европейци". Въпреки големия обем работа, извършена от страна на Българското председателство, все още остават редица открити въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящите триалози. България разглежда пакета като важна стъпка към постигане на сигурни и устойчиви енергийни доставки, както и по-благоприятна енергийна политика в интерес на потребителите на енергийни услуги.

Одобрена е и българската позиция за заседанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на правителствата на държавите членки, което ще се проведе на 13 юни в Брюксел. На него България ще подкрепи направените от Литва и Малта предложения за назначаване на Ирмантаз Ярукайтиз и проф. Петер Ксюереб за съдии в Съда на Европейския съюз за периода от 7 октомври 2018 г. до 6 октомври 2024 г.

Германия и Франция остават непреклонни за пакет "Мобилност"

Германия и Франция остават непреклонни за пакет "Мобилност"

Андрей Новаков приятно изненадан от резулата

Срещу пакета мобилност български превозвачи протестираха, а вчера и заплашиха, че ще инициират референдум за излизане на страната от Европейския съюз.

След вчерашното решение в комисията по транспорт в Европейския парламент, днес евродепутатът Петър Курумбашев също посочи, че битката срещу мобилния пакет продължава и все още е рано да "бием тъпана" за победа.

Джамбазки предупреди, че битката за превозвачите не е спечелена

Джамбазки предупреди, че битката за превозвачите не е спечелена

Евродепутатът вярва в отлагането на действието на документа