България има интерес към засилване на партньорството с Южна Корея в областта на отбраната и отбранителните системи и технологии.

Това стана ясно по време на среща между държавния глава Румен Радев и южнокрейския президент Юн Сук Йо.

Двете страни имат отлични отношения, бързо развиващо се икономическо и инвестиционно сътрудничество, както и потенциал за последващо разширяване на партньорството в индустрията и високите технологии, заяви Радев.

Като перспективни сфери на партньорството двамата президенти откроиха високите технологии, автомобилната индустрия, енергетиката и инфраструктурата. Корейските компании, инвестирали в България, високо оценяват сътрудничеството си с българския бизнес, посочи Юн Сук Йол.

Румен Радев отбеляза и бързото развитие на аутомотив сектора у нас, както и предприетите от страната ни действия за създаването на индустриална зона за производството на батерии, области в които Република Корея е лидер.

Българският държавен глава подчерта и възможностите за разширяване на партньорството в създаването на автоматизирани системи, автомобилния софтуер, изкуствения интелект, включително използването на потенциала на първия по рода си в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който бе открит в България.

Румен Радев покани Юн Сук Йол да посети страната ни за последващо развитие на политическия диалог и на двустранното сътрудничество.

Припомняме, че президентът Румен Радев е в Ню Йорк за участие в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Радев прояви интерес към алтернативни доставки на суров петрол от Саудитска Арабия

Радев прояви интерес към алтернативни доставки на суров петрол от Саудитска Арабия

След изтичането на дерогацията за внос на петрол от Русия