Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители F-35 завърши успешно днес, 1 юни, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Това беше нашата първа съвместна мисия с нидерландски F-35 за усилен Air Policing в българското въздушно пространство", заяви командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев. "За нас беше удоволствие да бъдем домакини и да работим съвместно с такова високо ефективно и лесно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране", добави още бригаден генерал Русев.

Американски F-35 ще пазят българското небе

Американски F-35 ще пазят българското небе

Нидерландските също оставали у нас

"Изключително сме благодарни на българското Министерство на отбраната и особено на личния състав на авиобаза "Граф Игнатиево" за сътрудничеството и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35", каза майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. "Благодарение на съвместната ни работа, успяхме да изпълним всичките си задачи по безопасен и ефективен начин. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме мисиите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство", заяви още майор Винкен.

"Освен охрана на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците", добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

Демонстрираха ни как летят F-35

Демонстрираха ни как летят F-35

Нидерландските изтребители са за кратко в страната ни

Мисията на НАТО по Air Policing се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор решително продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса.

В периода април-май два изтребителя F-35 и до 120 военнослужещи от Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия участваха в мисия по колективна отбрана и опазване сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса над България. От началото на мисията Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпълняваха тази задача съвместно с българските си колеги от Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Заков: Сигурността означава силна армия и въоръжение

Заков: Сигурността означава силна армия и въоръжение

В дискусия с МФ ще се реши за средствата за отбрана от актуализацията на бюджета