Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените, в полза на социалистите, ще стигне толкова далеч, заяви вече бившият външен министър Румяна Желева.

При тези обстоятелства представянето ми не можеше да бъде друго, не подцених подготовката за ресора, подцених мащаба на атаката, посочи тя, цитирана от БНР.

Тя отново повтори, че е взела решение да се оттегли в момента, в който е излязло правното становище на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.

Нямаше натиск да се оттегля, категорична е Желева, правното становище потвърди дълбоко известния факт, че няма конфликт на интереси и финансовите декларации са в съответствие с нормите и правилата на ЕП, категорична беше Желева.

Трябваше да изчистя името си, защото това беше най-важното, посочи тя. Според нея оттеглянето й е логичен завършек на една кампания, която е започнала много отдавна.

Не държа на постове. За разлика от други, аз не съм се самономинирала и не съм заела поста външен министър сама.

Аз съм участвала в кампанията за евроизборите и бях начело на листата, застанала съм с името си, авторитета си и с всички знания и умения, които съм имала, отбеляза Желева.

Според нея изтеглянето на кандидатурата й е важно, защото е важно институционално ЕК да започне работа колкото е възможно по-скоро.

В момента не ме занимава политическото ми бъдеще, изтъкна Желева. На въпрос дали има вариант да остане зам.-председател на ЕНП тя заяви, че не е мислила върху такива варианти.

По-рано днес от ГЕРБ официално обявиха, че приемат оставката на Румяна Желева и от поста външен министър.