Поискали сме в края на юли месец среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент имаме новоизбрани председатели. Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на координационна среща с част от новоизбраните български евродепутати, както и с представители на превозвачите, съобщава БГНЕС. На нея бяха обсъдени действията на страната ни по пакет "Мобилност I".

Желязков посочи, че в момента има институционална несигурност относно избора на председател на Комисията, на Европейския парламент и на транспортната комисия. Той обаче изрази надежда, че скоро ще има яснота по въпроса.

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Според него преговорите няма как да завършат в този мандат

Транспортният министър подчерта, че страната ни отново ще настоява законодателното предложение по отделните досиета да бъде разгледано на първо четене. Той заяви, че България ще търси подкрепата и на други държави, с които има сходни виждания по отделните компоненти, за да се разшири кръгъг на групата на единомислещите.

Всички присъстващите евродепутати изразиха подкрепата си с министъра по въпроса.

По думи на Андрей Новаков решението да поискат отлагане на Пакет "Мобилност" е било правилно, защото 2/3 от тези, които са го внесли, вече не са в европарламента.

Това означава нови хора, с които да можем да разговаряме и да постигнем повече, отколкото със старите, заяви той и допълни, че това дава шанс за нов председател на комисията по транспорт, който да съблюдава правилата и устава повече отколкото предишният.

Новаков бе категоричен и че е изключително важно да има единомислие между всички партии по темата, което я превръща в национална задача.

Новаков с амбиция да реши докрай проблема с пакет "Мобилност"

Новаков с амбиция да реши докрай проблема с пакет "Мобилност"

Оставката на Цветанов не била катаклизъм за ГЕРБ

Припомняма, в началото на април европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия ЕП.

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП
Обновена

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП

Западноевропейците станали арогантни и разделят ЕС с егоистичните си интереси

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.