В Министерство на отбраната е получено писмото от Жозеп Борел, в което представителят на Еврокомисията призовава за предоставяне на въоръжение на Киев всички страни членки.

"Да, получихме писмото. То е бланкетно, до всички министри на отбраната, не е персонално", потвърди Димитър Стоянов. В писмото се казва ясно - който и каквато възможност има да предостави съответните муниции на Украйна. Като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 177-милиметрови гаубици, с каквито България не разполага", обясни главата на военното ведомство.

И увери - към момента няма да се предоставя допълнителна военна помощ на Украйна, защото вече решението на НС е изпълнено. "Няма как да подкопаем способностите на българската армия", отсече Стоянов.

Министерството на отбраната е изпратили запитвания към редица страни дали биха могли да се осъществят т.нар. "триъгълни сделки" - ние даряваме оръжие на Украйна, като в последствие получаваме подобен западен аналог въоръжение. Това коментира на въпрос на News.bg военният министър Димитър Стоянов, който взе участие в церемонията "Пожарникар на годината", провел се във Военния клуб в столицата.

"Отправили сме запитвания и към САЩ, и към Дания, и към Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, към водещите страни, наши съюзници в НАТО. За съжаление, отговорите не са положителни", съобщи той. И преповтори позицията на президента Румен Радев от вчера - вече не стои на дневен ред опцията да дадем оръжие, като след това да получим веднага друго.

Радев критикува: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна

Радев критикува: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна

Държавният глава констатира вече, че прозорецът на замяна е затворен

"Триъгълните сделки означават едно - ние предоставяме на Украйна, те предоставят на нас веднага. Това означава. Иначе означава губене на способности. Всички триъгълни сделки, които са били сключени, са били през периода март-април-май. Тогава правителството не взе такова решение. Сега в края на декември с решението, взето от Народното събрание, да, беше ни предоставена такава възможност. Изпратил съм запитвания към почти всички държави съюзници. За съжаление, отговорите в повечето случаи са негативни. В два от случаите имаше вероятност, но в последствие всичко беше пренасочено към Украйна, не към нас. Така че вероятността за триъгълна сделка е много малка", допълни Стоянов.

Разви и тезата си, препращайки критиките към т.нар. "коалиция на добрите сили": "Груба грешка е да се говори по телевизията как е бил саботиран процесът. Процесът не е саботиран. Ние натоварихме нашите посланици в тези страни да водят разговори, имах персонални срещи с министрите на отбраната на тези страни, включително и със секретаря (по отбрана на САЩ) Остин, пред когото поставих въпроса за F-16 втора ръка. Но така или иначе не се отзоваха нашите съюзници за такава триъгълна сделка."

Стоянов бе категоричен - България няма да предостави никакво въоръжение без изрична гаранция, че не се нарушава отбранителната ни сигурност.