Тероризъм.

"Труд":

21 джихадисти арестувани в България през 2015 г.
 
През изминалата 2015 г. в България са били арестувани 21 терористи. Това се съобщава в последния доклад на Европол за тероризма, цитиран от БГНЕС. В него се посочва още, че сред направените арести в страната ни няма нито един представител на леви или десни терористични организации, а само на джихадисти.

В доклада директорът на Европол Роб Уейнрайт поставя акцент върху тежките атентати, извършени на територията на ЕС през миналата година и в частност Франция, която пострада най-тежко от тероризма. През 2016 г. при терористични атентати са загинали 148 французи, а други 350 са били ранени.

 

След опита за преврат. 

"Дума":

Уверяват, че няма да има ограничения за пътуване в Турция

Налагането на извънредно положение в Турция няма да създаде никакви ограничения както за пътувания на български граждани в Турция, така и за пътувания на наши сънародници от Турция в България. Това уверение направи вчера на извънредна пресконференция турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. По думите му бизнесът ще продължи да върви, туристите ще могат да посещават всяко място, което желаят, и няма да има никаква опасност. И в момента в Турция има милиони туристи и посетители, в това число и българи. Посланикът не споделя опасенията, че Анкара не може да гарантира изборите за български президент на територията си.

Гьокче не пожела да противоречи на думите на председателя на ДАНС, че у нас няма училища на Гюлен, и отказа коментар по темата. Само преди ден обаче турският посланик обяви, че в страната ни има последователи на турския опозиционен и религиозен лидер. Посланикът не каза дали е информирал официално българските власти за теорията си. Данни за организацията били изнасяни в публични разговори от много време, а през последните години е имало и много арести и присъди във връзка с групировката.

 

Обезщетение. 

"Сега":

Вдовицата на Самоковеца осъди България за рекордните 429 310 евро

Най-голямото досега обезщетение от България спечелиха в Страсбург Ангелина Димитрова и Константин Димитров - вдовицата и синът на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Те ще получат 429 310 евро за материални щети и 500 евро за съдебни разноски, защото държавата им е отнела имущество като незаконно придобито съгласно отменения Закон за собствеността на гражданите. Това реши Европейският съд за правата на човека, който се произнесе вчера по шест дела срещу България и по пет постанови, че държавата е нарушила Европейската конвенция за правата на човека. Само по жалба на Хелзинкския комитет срещу България не намери основания да я обяви за допустима, защото той се бе представил неоснователно за пострадала страна от смъртта на две деца с увреждания.

 

Галиче. 

"24 Часа":

Шефът на полицията в Бяла Слатина подаде оставка след екшъна в Галиче

Началникът на районното управление на полицията в Бяла Слатина е подал оставка, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. В съобщението е посочено, че днес гл. инспектор Красимир Йончев е подал оставка от заемания от него пост- началник на РУ Бяла Слатина, информира bulnews.bg

Дотук се стигна след поредния екшън във врачанското село Галиче. Както БЛИЦ съобщи, тази нощ двама души, водени от големия син на Ценко Чоков-Спас, брутално пребиха Цветомир Таралански, който е свидетел срещу кмета на Галиче Ценко Чоков. Пострадалият мъж бе настанен в болница.

 

Забрана. 

"Монитор":

Забраняват риболова, за да опазят делфините

Забрана на риболова в местата, където има популация на делфини. Това реши правителството след среща на премиера Бойко Борисов, министри и екозащитници по повод много случаи на мъртви делфини. Труповете на 108 морски бозайници изплуваха по родното Черноморие тази година. „Главната причина за измирането на делфините по нашето море са бракониерскитер мрежи за улов на калкан, които са с стотици километри дължина.“ , заяви Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал“ По думите му забраната на риболова в местообитанията на делфините ще е в сила до седмица.