24 часа

Александър Ваклин е изнудваният от кметицата

Предприемачът, подал сигнал за подкуп срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, е Александър Ваклин. От него чрез посредник кметицата е прибрала 70 хил. евро, за да му издаде съобщение за уведомление за строеж, стана ясно в спецсъда.

В 13 ч в петък кметицата Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха доведени под конвой в зала №5 на спецсъда. Двете обаче останаха за минути в стъклената клетка за опасни арестанти, преди заседанието да започне. Третият обвиняем Петко Дюлгеров бе доведен в залата непосредствено преди заседанието. Двама прокурори поискаха те да останат в ареста, а съдия Пламен Панайотов след неколкочасово дело уважи искането им.

Труд

Три нарушения - пак на изпит за книжка

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка. Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР. На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството.

Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства бяха публикувани вчера за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта. Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части.

Монитор

Майки алармират за жена, крадяла деца в парковете

"Тази жена, обикаля парковете и се опитва да краде деца. Ако някъде я видите пазете децата си". Това гласи пост под снимка на предполагаемата жена във Фейсбук, който обикаля групите на майките. Според една от споделящите в групата посочената жена е опитала да отвлече детето й и само това че майката била нащрек го спасило. Обвинена в посегателството непознатата отвърнала, че е помислила детето за загубено и искала да му помогне.

Стандарт

АПИ повишава на мерките за пътна безопасност с 3 млрд. лв.

Подготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна безопасност за около 3 млрд. лв. през новия програмен период 2020 - 2027 г. Това каза инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" при откриването на конференцията IV-тата годишна конференция "Безопасна пътна инфраструктура", на която участва и инж. Светослав Глосов, член на УС на АПИ, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Сега

Кметът Иванчева и помагачите й остават в ареста

Специализираният наказателен съд с председател съдия Пламен Панайотов остави в ареста кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров. Последните двама се явяват помагачи на Иванчева. Съдията Панайотов е бивш прокурор и колега на новия хипер антикорупционен орган КНКОНПИ - Пламен Георгиев. По адрес на Георгиев Панайотов казва, че е голям професионалист и има лични впечатления от перфектната му работа.

Капитал дейли

Как технологичните гиганти загубиха ореола си

Тази новина няма да излезе във фийда ви. Бизнесът на големите технологични гиганти сте вие. И това всъщност не е новина.

Технологичните компании поддържат от поне 10 години бизнеса си чрез данни от своите потребители, с които да захранват своите алгоритми, да предсказват тяхното поведение онлайн и да продължат да разработват платформите си така, че те да бъдат възможно най-удобни и ефективни. Скандалът Cambridge Analytica, при който стана ясно, че фирмата за политически анализи е достигнала до личната информация на 87 млн. Facebook потребители чрез външно приложение, обаче преля чашата на общественото търпение.