Бежански поток.

"Монитор":

Австрия ще ни помага с автобуси и линейки срещу бежанците

Австрия ще помага на България при осигуряване на сигурността на границата с Турция, откъдето идва и основният бежански поток към Европа. Това стана ясно от посещение на австрийската делегация в страната ни, водена от Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи, и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на отбраната и спорта.

Те бяха посрещнати от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев, с които заедно посетиха граничния сектор в Елхово. Австрийската делегация се запозна на място със ситуацията на границата, която е външна за ЕС.

„Ние се обединяваме около разбирането, че сигурността на външната граница е важно условие за намаляване на бежанския поток. Показахме преградното съоръжение, с което гарантираме сигурността не само на нашата държава но и на ЕС“, заяви пред журналисти министър Бъчварова.

От австрийска страна пък останаха доволни от видяното и не спестиха похвали.

 

Къмпингуването.

"24 Часа":

Президентът сезира КС за глобите за къмпингуване

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд заради текстовете от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат глоби за къмпингуване, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Плевнелиев обнародва в събота промените в закона и приветства тази част от тях, с които “законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености”.

В същото време той не приема въведените санкции за къмпингуване на диви плажове.

Президентът не смята, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване.

 

Задържан.

"Труд":

Задържаха старозагорец за бомбената заплаха на летището в София
 
Задържан е 25-годишен мъж от Стара Загора заради бомбената заплаха на летището в София, съобщиха от Районна прокуратура в Стара Загора.

Арестуваният е 25-годишният Ангел Г. На 9 март той е позвънил от уличен телефон в централната част на Стара Загора на тел 112 като заявил, че до половин час на летището в София ще пристигне човек с взривно устройство и всички трябва да бъдат евакуирани.

Заради това му деяние го грози затвор до 5 години и глоба от 500 до 2 хил. лв., обясни Надежда Белчева, говорител на Районна прокуратура- Стара Загора. Тя добави, че мъжът е обвинен за невярно повикване за тревога и за настъпилите зловредни последици, изразяващи се в блокиране работата на летище за близо 2 часа.

 

Трафик.

"Сега":

Трафикът през летище "София" се е увеличил със 7%

Трафикът през летище "София“ се е увеличил със 7% през изминалата година, съобщи Светослав Станулов - председател на Асоциацията на авиопревозвачите в България, цитиран от Дарик радио.

Най-много пътници през 2015 г. са преминали именно през летище "София" - близо 4 милиона, което е скок от около 7 на сто. Черноморските ни летища Варна и Бургас отбелязват спад от над 4 % на пътникопотока. Трафикът като цяло на българските летища се е увеличил с 1.4 на сто.
Според анализа на авиационния пазар общият брой на превозени пътници от българските авиокомпании за миналата година е над 2 милиона.