Грипът дойде и в София, бие тревога в."Монитор"

 

От 22 януари София е в грипна епидемия, съобщиха от Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото. В столицата няма да се правят планови операции, забраняват се свижданията в болниците, затварят врати детските и женски консултации.

"През последната седмица заболяванията рязко скочиха. За периода 8-15 януари в столицата боледуваха 126 на 10 000 души население, а от последните няколко дни броят на болните с остри респираторни заболявания рязко нарасна и стигна епидемиологични стойности.

 

Лекарите без заплати за януари, съобщава в. „Стандарт"

Всички лекари ще останат без заплати за януари. Причината е депутатска "грешка" при гласуването на бюджета на здравната каса. В последния момент от текста на закона отпаднало изречението, че ако няма рамков договор за новата година, работата продължава по стария. И понеже нов договор още няма, здравната каса не може да сключи договор с нито един лекар и болница. "Грешката" ще бъде поправена, съобщи Евгени Душков от "Подкрепа", който е член и на управата на здравната каса. Той е запознал шефа на парламента Георги Пирински с гафа. Пирински веднага се е съгласил законът да бъде поправен и обещал да насрочи разглеждането му за следващата седмица. Ако това стане, лекарите ще получат заплатите си с месец закъснение. Това вероятно ще се случи през март, когато вземат парите си за февруари.

Междувременно на извънреден конфедеративен съвет "Подкрепа" прие декларация, в която призовава депутатите да загърбят личните си интереси, довели до скандала.
Грешката не е случайна, нито неволна, обясни Евгени Душков. Според него тя е част от план здравеопазването да стане изцяло платено от май тази година. Заговорниците били няколко депутати с частни клиники, начело със зам.-шефа на здравната комисия Атанас Щерев. В заверата бил и шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов, но по съвсем други причини.
В парламента отлежават 2 закона, които на практика обезсмислят БЛС. Единият казва, че членството в БЛС не е задължително. Другият - че Рамковият договор с касата влиза в сила дори без подписа на БЛС. Кехайов използва скандала, за да блокира приемането им, заяви Душков.
След като направиха така, че лекарите да не получат заплати без нов рамков договор, подписът на Кехайов изведнъж става много важен. Той казва, че няма да го сложи, ако не отпаднат клаузите в предложения от касата договор, които забраняват пациентът да доплаща за лечението, лекарствата и консумативите.
Освен това иска парите за клиничните пътеки да се вдигнат с 20%, а броят на платените от касата дейности да се намали.
Ако и двете желания на Кехайов се сбъднат, настава див капитализъм в здравеопазването. Парите от касата ще свършат през април. И пациентите ще започнат да плащат изцяло лечението си. По цени каквито й скимне на болницата, обрисува планът Душков. Тази картина той е обрисувал и на председателя на парламента Георги Пирински. Все още обаче няма яснота дали Пирински ще прокара поправката, или народните представители ще го бламират под натиска на депутатите с клиники.

 

Първанов скастри леко лидерите на коалицията, отбелязва в. „Сега"

Още в първата си програмна реч при встъпването във втория мандат президентът Георги Първанов вдигна мерника на управляващите. Той скастри лидерския съвет на тройната коалицията и разкритикува твърде тесния кръг, в който се взимат управленските решения. НДСВ и БСП не се съгласиха с държавния глава и заявиха, че съветът на коалицията е полезен орган. Ахмед Доган дори си позволи да иронизира президента, като обеща да го кани на заседанията му, за да се разшири кръгът, в който се вземат решения.

В речта си президентът декларира, че ще работи за превръщането на България в енергиен, транспортен и комуникационен център на Балканите. Обеща да засили дейността си в социалната област и образованието. "Висококачественото образование трябва да се превърне в най-важната собственост на всеки български гражданин", заяви той.

 

Първанов се закле и скастри коалицията, съобщава в. „Труд"

Точно в 9,35 ч сутринта вчера в парламента президентът Георги Първанов положи клетва за втория си 5-годишен мандат като държавен глава. След това подписа клетвен лист, прекръсти се, целуна ръката на патриарх Максим и напрестолното евангелие от "Св. Александър Невски". Присъствието на Негово светейшество на тържествената церемония бе първата му светска поява след продължилото повече от година боледуване. Партиархът седеше на специално поставен стол пред трибуната на Народното събрание.

След Първанов клетва положи и вицепрезидентът Ангел Марин. Той обаче не се прекръсти. Прозвуча химнът на България.

 

Първанов скастри тройната коалиция, пише в. „Монитор"

 

"Не намирам за редно взимането на решения по възлови и конкретни въпроси в тесния кръг на Съвета на Коалицията" изтъкна президентът Георги Първанов в речта си след полагането на клетва пред Народното събрание, което се състоя вчера. Първанов подчерта, че е първият президент от новата история на държавата, който е преизбран за втори мандат, което за него означавало чест, признание и изключителна отговорност.

 

Няма да премълчавам грешките на властта, предупреждава и в. „Стандарт"

Церемонията по встъпването на президента в длъжност е важна като символ на българската държавност, като израз на историческите традиции и приемственост. Днешният ритуал обаче се провежда в качествено нова ситуация, съвпада с началото на нов период в развитието на България. Това налага необходимостта да осмислим не само традиционните послания, но и да потърсим параметрите на новия дневен ред на нацията. Сега, когато членството ни в Европейския съюз е вече реалност, важно е да се фокусираме върху проблемите, свързани с непосредствената, фактическата интеграция в ЕС.

Сега е времето да осъзнаем, че националният интерес придобива ново съдържание и трябва да се отстоява по нов начин: в рамките на диалога и отчитането на различните коалиции на интереси в ЕС. Изпълнителната власт поради характера на своите функции и ангажименти е основен мениджър на този нов тип управленски механизъм.

 

Първанов захапа властта: Управлявате потайно!, обръща внимание и в. „24 часа"

Властта взема решения в твърде тесен кръг и това подменя демокрацията.

С тези думи президентът Георги Първанов сръфа управляващите вчера. Той се закле за втория си мандат на официална церемония в парламента.

Упрекът му бе насочен към лидерите Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски, които редовно се събират с ръководствата си на т. нар. Политически съвет на коалицията и там се вземат най-важните решения за държавата.

"Не намирам за редно затварянето на вземането на решения по възлови, дори конкретни въпроси, в тесния кръг на съвета на коалицията. Подменянето на демократични процедури може да се окаже един от факторите за засилващо се недоверие към политиката", отсече Първанов и обеща на властта да бъде "първи критик" на решения, които смята за грешни.

 

 

Семейство Кадафи се озъби на Европа, отбелязва в."Монитор"

 

Европейският натиск върху Либия по случая с осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар би могъл да повлияе на съдбата им, предупреди фондация "Кадафи".

"Призивите на европейските депутати за натиск върху Либия и всякакви други мерки от страна на ЕС срещу Триполи, биха могли да имат негативни последици за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар", цитира Франс прес изявление на фондацията, разпространено вчера. "Подобен натиск е способен да попречи на посредничеството с цел разрешаване на случая", се казва още в текста.

 

Кадафи плаши сестрите ни, пише и в."Стандарт"

Либия за пореден път загърби призивите на Европа. Точно в деня, на който се навършва 1 месец от повторното произнасяне на смъртните присъди, фондацията на сина на либийския лидер Муамар Кадафи заплаши сестрите. Европейският натиск над Джамахирията заради осъдените на смърт пет българки и палестинския лекар може да се отрази на съдбата им. Това предупреди в комюнике вчера благотворителната фондация "Кадафи". Тя е председателствана от един от синовете на либийския лидер - Сейф ал Ислам. Фондацията участва в преговорите за медиците ни, след като българките бяха признати за виновни и осъдени на смърт, че умишлено са заразили със СПИН над 400 деца в болницата в Бенгази.

 

 

5 000 000 лeва ги няма в Елин Пелин, разкрива в."Монитор"

Феодалите, за чиито мръсни игри в Елин Пелин писа вестник "Монитор" във вчерашния си брой, "арестуваха" тиража му в града.

За това съобщиха бесни читатели, които не могли да си го купят вчера. Според продавачите по РЕП-овете вестникът е бил изкупен още в 6 часа сутринта от общинарите в града.

"Монитор" обещава на своите читатели, че продължава да следи аферите, излизащи на бял свят след убийството на Елинпелинския кмет.

 

 

Българи купили урагана убиец, отбелязва в. „Стандарт"

 

Ураганът Кирил, който помля Европа, е подарък за рождения ден на българин, гръмнаха немските медии. Бурята носи името на пенсионера Кирил Генов, живеещ от 40 г. в Германия. Неговите деца Надя, Румен и Борис решили да го изненадат за 65-ия му рожден ден. Те откупили срещу 199 евро от института по метеорология в Берлин правото да кръстят силно въздушно течение. Това станало през март миналата година, когато никой не подозирал, че Кирил ще се окаже опустошителен ураган.

Стихията погуби над 40 души в Западна Европа, а вчера връхлетя и Северна България.

Сега електроинженерът Генов е медийна звезда №1 в Германия. "Съжалявам за загиналите от урагана, те са невинни жертви като българските медсестри в Либия", заяви Кирил пред "Стандарт".

 

 

Зимата идва, обещава в."Труд"

Студът най-сетне се запъти и към България, казаха вчера синоптици от БАН. В сряда и четвъртък идната седмица ще се изсипят дъждове, а в петък температурите ще започнат да падат. На места ще се понижат до 5 градуса.

Преходът към истинското зимно и мразовито време ще започне идната събота - 27 януари. Оттогава до 4 февруари ще вали сняг, ще има и разкъсана облачност.

Преди този период обаче ще се порадваме на още топло време. А утре и в понеделник ще е като циганско лято - на места се очакват температури от 20 градуса.

 

Правителствен план спасява III и IV блок на АЕЦ, съобщава в."Дума"

Екшън план с мерките, които могат да бъдат предприети за възобновяване на работата на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде внесен в четвъртък в Министерския съвет. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Планът включва действия от страна на правителството, предвижда консултации на двама зам.-министри на икономиката и енергетиката и на външните работи с всички държави от региона.

 

 

Последна мода - коктейл от дрога, бие тревога в. „Труд"

Последната мода в дрогата е коктейл от амфетамини и хероин, съобщи вчера д-р Георги Василев, шеф на Медицинския център "Перспективи" и бивш директор на Националния център по наркомании (НЦН).

Зависимите стривали амфетамините, смесвали ги с хероин и инжектирали венозно получената смес. Щом тя проникнела в тялото им, наркоманите загубвали чувството си за страх, смятали се за могъщи и имали толкова енергия, че можели да прекарат на крак два дни, без да си лягат.

 

20 млн за реклама на ЕС хвърлени на вятъра, пише в. „Новинар"

Повече от двадесет милиона лева, отпуснати от правителството през последните шест години за разясняване на ползите от еврочленството по т.нар Комуникационна стратегия за присъединяване на България към Евросъюза, са отишли на вятъра. Вчера премиерът Сергей Станишев заяви, че българите все още масово не знаят какво следва за тях конкретно от една или друга политика на Европейския съюз, не си знаят достатъчно добре правата и възможностите като членове на ЕС. Предишното правителство, оглавявано от Симеон Сакскобургготски, хвърли 20 милиона лева за рекламиране на ЕС и на страната ни сред страните членки.

От 2002 г. насам всяка година кабинетът отпускаше по пет милиона лева за проекти по пиар стратегията за присъединяване на страната ни към Евросъюза. Тогава бяха отпечатани милиони брошури за еврочленството, за бъдещото ни членство в ЕС бяха организирани и стотици семинари за различни обществени групи.

Разследаване на "Новинар" показа, че неправителствени организации, близки до тогавашния външен министър Соломон Паси и до НДСВ, както и негови приятели и бизнеспартньори са печелели проектите по стратегията. Прокуратурата се самосезира по материали и образува предварителна проверка, за да се проследи как и чрез кого са похарчени парите. Тя все още не е приключила, но до края на месеца се очаква да стане ясно дали срещу Паси ще има наказателно производство.

По време вчерашното заседание на Съвета за координация и мониторинг, който взима решенията, свързани с еврочленството, Станишев каза, че правителството и отделните министерства трябва да разгърнат ясна разяснителна кампания за това какви са конкретните изисквания, за вижданията на България по различни въпроси и какви са ползите от еврочленството.

 

"Натура" и за СИК , иска и в. „24 часа"

Забрана за строежи върху парцелите на "София сити къмпани" в Южния парк в столицата ще наложи общинският съвет. Вече е готов актуализираният план на "Софпроект".

В парка са скандално апортираните от "Софийски имоти" 54 дка, които общината не може да си върне. "София сити къмпани" се свързва с бившата СИК.

Имотите вече са в кадастъра и ще бъдат отразени в новия план. "Там няма да се строи. Може да се правят градинки, детски площадки", каза главният архитект Петър Диков. Планът влиза в СОС до месец.

 

 

Религията Apple, е темата на броя за в. „Капитал"

 

За да разберете бизнес модела на Apple, замислете се върху желанията си за коледни подаръци. Никой естествено не си мечтае за чорапи.

 

Ще ви стане ли приятно обаче, ако ви подарят малък, удобен и толкова красив iPod? Със сигурност. Компанията на Стив Джобс продава мечти. Същевременно зад мечтите се крие прозаична реалност - подобно на онази малко тъжна действителност, която е сполетяла индианците, продали земите на днешен Ню Йорк на холандеца Питер Минюит срещу дрънкулки и камъчета на стойност 60 средновековни гулдена. За малко блясък те са дали много. За малко блясък концентрирани групи градски хора са готови да платят неприлични суми пари, за да притежават продукт на Apple. Прави ли наистина революция Apple? Не. Прави ли Apple хората щастливи? О, да.

 

Просто илюзия

 

Моделът Apple предполага да се замислите, да разсъждавате, да включите въображението си - да не се чудите над технологиите като такива. Продук­тите на компанията са насочени към онези пот­ребители, чието внимание през по-голямата част от активния им ден е насочено към важна за обществото дейност (лекари, полицаи, шофьори на камион, архитекти, дизайнери, обикновени безделници и др.). Когато се стигне до момента с избора на компютър, мобилен телефон или музикален плеър, те обичат да бъдат съблазнени и изненадани - о, мога да гледам филми през компютъра си? Не, наистина ли мога да сортирам музиката си в папки и директории по азбучен ред? Стига бе, и ще мога да сърфирам в интернет през мобилния си телефон? И не се бъзикате с мен - с единия пръст избирам номера на приятелката си, докато с ухото си слушам гласа й?

 

През последните седмици Apple е обект на подчертано внимание от страна на обществеността, особено в САЩ. Причината за тази приповдигнатост - iPhone - провокира дискусии и раздели света на традиционните му две половини - Apple-обожатели и Apple-критици. iPhone обаче е просто повод, а не причина за ентусиазма. Така всички отново успяхме да се сетим колко хубаво бихме се чувствали в свят, където млякото тече от чешмите, а Джобс е единственият месия на технологичното ни битие. Ако трябва да сме напълно честни към устройството, което "ще преоткрие телефона" (думите са на Стив Джобс по време на самата презентация), най-големият напредък в iPhone е стандартният 3.5 мм жак за слушалки, за да можете да слушате музиката от паметта на апарата с любимите си стандартни слушалки. Истинска революция в света на производителите на мобилни телефони, заети преди всичко да се надцакват взаимно, като въвеждат собствени стандарти за технологична комуникация и принуждаващи потребителите да повдигат безпомощно ръце всеки път, когато решат да сменят марката и да опитат нещо различно. A иначе iPhone е чудесен смартфон - както и много други чудесни смартфони на Sony Ericsson, Nokia или Fujitsu Siemens например. Къде е преоткриването на телефона? В мечтите - през цялата презентация Джобс разказа на света какво можете да правите с iPhone, а не какво Е iPhone.

 

В тесни кръгове

 

Концепцията за мечти позволява те да бъдат продавани скъпо. Apple се позиционира в ниша, а когато си в ниша и задоволяваш потребността на хората за нещо специално, е някак илюзорно лесно. Срещу парите си клиентите на Apple получават по-приятни на пипане пластмасови опаковки на любимите си устройства, както и по-красиви форми, които да подхождат на мебелите вкъщи. Във вътрешността си компютрите Apple са просто компютри с процесори, графични карти и оперативна памет, с монитори и клавиатури, с DVD записвачки и мрежови карти. Те също са и достатъчно технологично напредничави и достатъчно модерни машини, за да оправдаят мечтите ви. Компютърът Аpple умело обаче ви кара да забравите за компютъра и ви позволява да се концентрирате върху това, заради което го притежавате - писане на мейли, чат, слушане на музика. Поне така твърди рекламата - обект на отделен анализ са проблемите на обикновените градски хора, свързани с шокиращата истина, че Apple означава и друг софтуер, друга операционна система и просто други клавиши - макар и те да вършат същото.

 

Компанията, управлявана от харизматичния Стив Джобс, винаги е била обект на публичен и най-вече медиен интерес. Apple съществува от 30 години и благодарение на славното си настояще от последните шест години всички си спомнят и славното й минало от дните, когато Стив Джобс и Стив Уозняк създават Macintosh, предлагат на потребителите си компютърната мишка и въодушевяват неспециалистите с графичния интерфейс на операционната си система. Неспециалистите и неинженерите са основният мечтан таргет на продуктите на фирмата от Маунтин вю, Калифорния. Моделът Apple предвижда технологични нововъведения - революцията на масовото внедряване е оставена на другите. Apple е марката на специалните продукти и вероятно ще си остане винаги такава.

 

Грешката оправдава риска

 

Моделът Apple предполага смелост и риск. Сред успехите на компанията можете да откриете и сериозни неуспехи, което обаче само потвърждава концепцията на Джобс. iPhone не е първият експеримент на фирмата в областта на телекомуникациите. Преди две години съвместно с Motorola тя предложи на света ROKR. ROKR обаче се провали, защото нямаше нито една от отличителните характеристики на модела Apple - не беше стилен, не беше красив, пластмасите му бяха грозни, а за капак с него можеха да се слушат само 100 песни. Назадничав, посредствен, едва ли не глупав - ROKR може би щеше да е симпатичен, ако по същото време на пазара не се появиха половин дузина мобилни телефони с възможност за възпроизвеждане на mp3 - ограничени само от размера на паметта на апарата.

 

Apple първи осъзнаха, че бъдещето на неограничения даунлоуд е обречено, но сбъркаха с прекалено големия контрол върху съдържанието в устройството. Не сбъркаха няколко години по-рано обаче, когато създадоха концепция за легална дистрибуция онлайн на съдържание, която да удовлетвори всички. След като адвокатите на големите звукозаписни компании влязоха в битка срещу пиратството, въпрос на време е поз­натият досега принцип за даунлоуд на файлове да се трансформира. iPod и iTunes поставиха посоката на това, което днес правят всички - продажба на песни срещу справедлива цена (ще се замислите ли да платите левче, както бихте се замислили за 4 лева?), технически рестрикции за собствеността върху съдържанието (те са ваши, но защо ли не можете да копирате 30-те гигабайта музика от паметта на iPod-a си на друг компютър?) и специален софтуер за управление (за да качите песни, трябва да използвате iTunes; край на местенето на папки с мишката). Основното предимство на музиката в магазина iTunes е нейната цена - срещу долар на песен никой не се замисля дали да я търси безплатно, след като може да я получи веднага.

 

В различни анализи често се задава въпросът дали Apple би могъл да оцелее, ако Джобс по някаква причина си отиде? Може, както е доказала историята, но кому е нужен точно този Аpple? В периода си без Джобс калифорнийският производител просто си е поставял за цел да бъде много добра компютърна фирма. Днес Apple е компания за забавление и по-специален подход към всичко в тази област. Компютрите са скучни, защото не светят и не мигат като коледна елха. iPod и iPhone за сметка на това провокират производството на адреналин в организма - искам да го имам, искам да го имам... Има алтернативи, вероятно и на по-добра цена. Но това няма значение. Защото моделът Apple ще ви продаде основно вашата мечта.

 

Шуменският "Домейн Бойар" търси руски капитали, следи темата в. „Капитал"

През 2008 г. винзаводът на "Домейн Бойар" в Шумен може да заработи отново, но с нови собственици, след като от две години предприятието не работи и се ползва само като складова база от компанията. Това съобщи изпълнителният му директор Цанко Станчев, който от миналата година води преговори с руски купувачи. Идеята да привлече капитали от най-големия за българското вино пазар в Русия и да възстанови производството във винзавода е на самия Станчев.