Споразумение.

"Монитор":

България подписа споразумението за климата

Държавният глава Росен Плевнелиев подписа за България Споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Това се случи на официална церемония в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане", заяви българският президент в изказване в рамките на пленарното заседание относно климатичните промени.

Държавният глава определи Споразумението от Париж като „решителна стъпка към нисковъглеродно бъдеще, от която няма връщане назад".

„Чистите технологии вече са достъпни. Заедно с намаляването на въглеродните емисии, ще бъдат постигнати положителни промени във всички ключови сектори - енергетиката, транспорта, горското стопанство и използването на земята, водите и отпадъците, земеделието.

 

Управляващи.

"Труд":

АБВ и реформаторите плашат с напускане на коалицията

Готови сме да напуснем коалицията, ако при гледането на следващите текстове в Изборния кодекс не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия. Това заяви пред „Труд“ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му графата „Не гласувам за никого“ е абсурдна. Според сегашния текст вотът на избирателите, зачеркнали тази кутийка, автоматично ще се прехвърля към партията с най-много гласове. „Хем не гласуват за никого, хем гласът им се брои. По този начин се работи за големите партии“, обясни Калфин.

 

Благотворителност.

"24 Часа":

Кампанията на омбудсмана "Великден за всеки" събра пари за 19 хиляди пенсионери

"Кампанията "Великден за всеки" е в разгара си. До момента са събрани около 380 хиляди лева, което означава, че 19 хиляди пенсионери ще получат за празника ваучери на стойност 20 лева, за да обогатят трапезата си. Засега отличник е област Стара Загора, в която са дарени към 50 хиляди лева. Всеки желаещ може да направи своето дарение до вторник вечерта". Това каза днес, на Лазаровден, в Стара Загора националният омбудсман Мая Манолова, която е инициатор на кампанията.

Тя допълни, че за най-активните ще бъде учреден приз "Добро сърце", а нейн фаворит в категорията "Местна власт" е кметът на Стара Загора Живко Тодоров. В отговор от името на старозагорци дългогодишната общественичка Бонка Радкова обеща да посадят пред всеки блок от най-българското цвете - здравец, който е вечнозелен, и дари Мая Манолова с китка от това цвете.

Във "Великден за всеки" активно участват организации на БЧК, доброволчески и работодателски организации, читалища, местната власт, много граждани с добри сърца. Тъй като акцията е децентрализирана, всеки дарител може да посочи общината, в чиято полза дарява, но ако не го направи, обществен съвет ще разпредели средствата.

 

Протест.

"Сега":

Адвокати излизат на протест за повече права

Адвокатите от Благоевградска област излизат на протест. Юристите настояват за промени в Закона за адвокатурата и повече права, съобщи Нова тв.

Според адвокатите от Благоевградско, които са подкрепени и от юристи от цяла България, в момента няма ясни права за упражняване на професията. Така успуги, които би трябвало да се извършват само от адвокат, се изпълняват от хора без юридическо образование. От това страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ.

Затова адвокатите предприемат ефективни стачни действия като спират да влизат на дела като служебни защитници. Ако не бъдат чути, спират участието си и в заседания по наказателни дела.

Мария Георгиева е адвокат повече от 15 години. Гледа едни от най-тежките дела-наказателните. Тя е сред общо 400-те юристи в Благоевград, които настояват за промени в закона за адвокатурата.

„В сегашния закон за адвокатурата не са уредени дейностите, който един адвокат и само адвокат следва да изпълнява. Всичко това рефлектира най-вече върху законни права и свободи на гражданите, не толкова върху нашите професионални действия, колкото върху последствията върху самите граждани”, обясни адвокат Мария Георгиева.