Приетият от правителството доклад за състоянието на армията е сред тематичните акценти на вестниците в четвъртък.

"Бългаpcки военни cа pазнаcяли cеĸpетна инфоpмация на НАТO, запиcана на флашки. Това cе е cлyчило във веpтолетната база на Военновъздyшните cили в Кpyмово. Слyчаят е опиcан в доклада за cъcтоянието на отбpаната и въоpъжените cили пpез 2016 г., който пpавителcтвото одобpи в cpяда по пpедложение на вицепpемиеpа и миниcтъp нo отбpаната Кpаcимиp Каpaкачанов. Oт неpегламентиpаното pазнаcяне на cеĸpетна инфоpмация на флашки не cа наcтъпили вpеди за националната cигypноcт или тази на cъюзниците ни в НАТO, твъpди докладът. Слyчаят е ycтановен пpи пpовеpкa кaк в аpмията опазват клаcифициpаната инфоpмация..." - в. "24 часа".

"Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г, чийто ревизиран вариант бе приет днес от правителството. В оригиналния доклад, приет от служебното правителство през април, пишеше: "Българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си." Заключението не се хареса на новия военен министър Красимир Каракачанов, който през май се зарече да промени документа. "Нямаме право с подобни констатации да внасяме смут в армията или съмнение в обществото", каза тогава Каракачанов. В ревизирания вариант все пак е записано, че задачите на въоръжените сили се осъществят "с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника". Документът би трябвало да "отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2016 г.". От графиките в документа се вижда, че вакантните длъжности във въоръжените сили през 2013 г, са били около 3000, а през миналата година са били почти 6000. Недокомплектът в армията е нараснал от 10% през 2014 г. до 20% през 2016 г. В документа пише още, че се предвиждат мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но без конкретика..." - в. "Дневник".

"Кабинетът рапортува - войниците не стигат, но армията е боеспособна Поне 20 процента от българската армия съществуват само на хартия като щатни бройки. Това става ясно от одобрения от правителството годишен доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили. "Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав", признава военното министерство. На практика това означава, че в армията има близо 6000 свободни места - от войници до офицери. Преди няколко седмици министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че положението се влошава. Според него в някои съединения в армията свободните места са над 25%, а най-тежко е положението в сухопътни войски. В доклада за състоянието на отбраната като други основни проблеми са посочени "недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили" и "затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности". Въпреки това в документа се прави основният извод, "че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС"..." - в. "Сега".

Промените в реда за държавно финансиране на инвитро процедурите също са сред актуалните теми.

"Сpокът за кaндидатcтване и одобpение за инвитpо пpоцедypите ще бъде cкъcен до 3 меcеца c пpомените в пecтановлението за cъздаване на Центъpа за аcиcтиpана pепpодyкция. Сега двойките чaкат година, за да полyчат одобpение, обяcни зам.- миниcтъpът на здpавeопазването Миpоcлав Ненков..." - в. "24 часа".

"Без лимит били жените за инвитро, не опитите Няма лимит за броя желаещи, които ще получат финансирани от държавата процедури по инвитро, но има ограничение за броя опити, стана ясно от обясненията на зам. здравния министър Мирослав Ненков, който положи изрични усилия да обясни разминаването между обещаната от премиера Бойко Борисов промяна, според която всяка нуждаеща се двойка ще получи колкото е нужно процедури, и проекта на МЗ, според който броят на държавно финансираните процедури скача от 3 на 4. "Би било нечовешко която и да е институция да принуждава жените яйчниците им да бъдат стимулирани по 5000 пъти. Броят желаещи да получат този вид помощ е безлимитен, а не броят опити", обясни Ненков и подчерта, че реално лимит няма да има и за финансирането. "Чрез безлимитността на финансирането ще може повече двойки да се възползват от процедурата, а периодът на изчакване ще се намали на два до три месеца, а не както досега - една година", уточни Мирослав Ненков. Той допълни, че МЗ ще се коригира и правото на четвърти опит ще е в сила още от тази година, а не от следващата, каквото беше първоначалното предложение. Не е ясно обаче как няма да има финансов лимит, при положение че фондът за асистирана репродукция все пак има ежегоден бюджет. Освен на 4 опита за инвитро жените ще имат право и на 4 безплатни трансфера на замразени ембриони, което според МЗ значи, че реално всяка двойка ще получи шанс за общо 8 опита, финансирани от държавата. "Правителството решава да финансира с обществени средства още един пълен комплект с процедури, с които те стават общо четири. Освен това с обществени средства ще се плаща един замразен ембрион да бъде имплантиран отново", посочи зам.-министърът на здравеопазването..." - в. "Сега".

"Край на лимитирането за инвитро процедурите, обяви дравният министър Мирослав Ненков, цитиран от БГНЕС. "Би било нечовешко, която и да е институция да принуждава жените яйчниците им да бъдат стимулирани по 5000 пъти. Броят желаещи да получат този вид помощ е безлимитен, а не броят опити", отсече той. Правителството решава да финансира с обществени средства още един пълен комплект с процедури, с които те стават общо четири. Освен това с обществени средства ще се плаща един замразен ембрион да бъде имплантиран отново", допълни Ненков. Всяка жена ще получи 8 шанса да има дете, а чрез безлимитността на финансирането ще може повече двойки да се възползват от процедурата, а периодът на изчакване ще се намали на от два до три месеца, а не както досега - една година, обясни зам.-министърът. Водещите специалисти са съгласни, че четвъртия опит дори и да дава някакъв шанс от 10%, все пак е още един шанс за два трансфера. Не може да има безброй опити, защото не е медицински и биологически издържано, не е и човешки, допълни Ненков..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците съобщават и за отвличане на сина на столичен бизнесмен.

"Бандити отвлякоха 25-годишен младеж, син на собственика на "Софавто" - адна от най-големите автокъщи в София. Това е основната версия, по която работи полицията след мистериозното изчезване на Адриан Тонев Златков. До вчера не стана ясно дали похитителите са се свързали с автотърговеца..." - в. "Труд".

"Столичната полицията работи по версията за отвличането на сина на известен бизнесмен, съобщи БНР. 25-годишният мъж е изчезнал днес преди обед. Автомобилът му е открит на пътя за село Герман. Тази сутрин към 10.30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставена на пътя кола. Изпратените на място полицаи открили лични документи и мобилен телефон в нея. Установен е и собственикът на автомобила и са предприети всички действия за откриването му, съобщи МВР. Работи се по всички версии, като една от водещите е, че става дума за отвличане. Знае се, че изчезналият е син на собственика на една от най-големите автокъщи в София, информира националното радио. В сградата на СДВР заради случая се събра цялото ръководство на МВР - главният секретар Младен Маринов, директорът на главната дирекция за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов и директорът на СДВР Ивайло Иванов. По-късно през деня ръководството на полицията даде брифинг по темата. Пред Би Ти Ви бащата на изчезналия обаче е отрекъл синът му да е отвлечен. Собственикът на автокъща "Софавто" Тони Златков заяви, че става въпрос на кражба на автомобил и синът му е добре, съобщава още телевизията. На пресконференция зам.-директорът на СДВР старши комисар Борислав Борисов обаче уточни, че сигналът за изчезването на мъжа е подаден от баща му. "Факт е, че към момента лицето е издирвано и все още не сме го намерили. Няма следи от насилие, колата е паркирана, просто лицето липсва", допълни той. Бащата и сина са се видели за последно тази сутрин. Синът тръгнал за работа и час по-късно потеглил и бащата, който видял изоставената кола. Бащата на мъжа няма версии за изчезването, като е казал, че не е получавал заплахи и няма и врагове, които да са способни да направят подобно нещо." - в. "Дневник".