24 часа

Банките стабилни, дори при шокове

Банките в България са добре капитализирани и устойчиви дори при потенциални шокове. Това доказват с работата си над 900 банкови експерти - от БНБ, на независимите външни оценители. До 30 юни 2016 г. те прегледаха качеството на активите на 22 банки в България, а през юли поставиха и всяка от тях на стрес тестове. На “изпит” не бяха само 6-те клона на чужди банки, работещи в България. В събота точно в 13 часа БНБ огласи резултатите както за цялата банкова система, така и за всяка банка поотделно. Някои от тях ще трябва да поддържат капиталовите си буфери, други да вдигнат капитала си, трета група - да коригират бизнес моделите си, за да бъдат по-устойчиви на бъдещи шокове. При нито един трезор не се налага държавна намеса.

„Труд”

Нов миграционен натиск, чакаме подкрепления от Фронтекс

МВР засилва контрола на българо-турската граница след рязкото увеличение на миграционния натиск от началото на август, съобщават от вътрешното министерство.

Само за една нощ 220 души в 11 групи са били задържани в пограничния район на Малко Търново. Информацията обяви на извънреден брифинг в Бургас главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

„Докато през месец юли отчитахме традиционни нива на опити за незаконно преминава на границата, като тези нива рядко преминаха 100 човека за едно денонощие, от началото на август, тази цифра се покачва и вече сме на нива над 200 такива опита“, обяви Костов.

 „Стандарт”

200 лева за последно море през септември

Заради четирите почивни дни покрай 6 и 22 септември мнозина нашенци правят планове за последно есенно море. "Хотелите през август у нас и Гърция са препълнени, така че нямате шанс да попаднете на почивка под 100 лв. на вечер", казват туроператорите. Обичащите пътешествията обаче знаят, че с малко спестени пари могат да изкарат още една минипочивка идния месец. Затова и мнозина отсега си резервират почивките.

За по 169 лв. на човек можете да отидете дори до остров Тасос за 4 дни и 3 нощувки в 3-звездни бунгала. Организираните турове с автобус в Гърция също не са за подценване. Само срещу 299 лв. на човек може да се насладите на кратка ваканция до о. Лефкада за 5 дни и 3 нощувки. Ако сте фенове на пътешествията и обичате Будапеща и Виена, може да си позволите 5 дни и 3 нощувки срещу 275 лв. на човек. Все пак за по-нормални условия в четиризвезден хотел със закуска и вечеря на Халкидики ще трябва да се бръкнете с 530 лв. на човек.

„Монитор”        

Европол ще търси джихадисти в гръцките лагери

До края на август в Гърция се очаква екип от експерти на Европол по антитероризъм, които да се опитат да открият евентуални кандидати за джихад сред бежанците и мигрантите, блокирани в страната, предаде АФП, като се позовава на източник от гръцката полиция.

Мисията е част от постоянния процес на сътрудничество между гръцките власти, техните европейски колеги и Европол, установен през 2015 г. след наплива на стотици хиляди кандидати за убежище в Европа, главно сирийци, и атентатите в Париж, уточнил източникът.

Директорът на германското разузнаване съобщи в началото на юли за осезаеми признаци, че 17 лица, действащи по заповед на групировката "Ислямска държава", са се представили за бежанци, за да влязат в Европа.