„24 часа"

Беднякът Данчо излетя от най-скъпото кафене

Фирма "М. И. Г.груп", която "употреби" бедняка Данчо Славчев за свой собственик, напуска най-скъпите кафенета на аерогарата в София.

Те продаваха по 4,50 лв. чаша кафе на стария терминал и горещ шоколад по 8,90. Разследване на Нова тв разкри, че зад "М. И. Г. груп" стои нищо неподозиращият безработен от Видин Данчо Славчев. Вчера "24 часа" видя, че кафенетата са пусти, оградени са с раирани ленти, на рафтовете имаше само по някоя-друга бутилка.

"От "М. И. Г. груп" уведомиха аеропорта, че ще прекратят наемните си отношения", каза зам.-директорът Николай Кабакчиев.

Писмото било получено седмица след като данъчните пиха кафе в заведенията.

Тогава те иззеха 500 лв. от оборота и запорираха цялото имущество, включително и стоките, заради задължения към бюджета.

"Срещнах се с данъчните, те видяха, че реално нямам нищо общо със заведенията на летищата", каза вчера "бизнесменът" Данчо Славчев пред "24 часа".

Преди седмица му връчили данъчноревизионни актове за около 90 000 лева и той ги подписал. Данъчните обяснили, че са наясно, че няма какво да вземат от бедняшката му къща във видинското село Горни Лом и му казали, че ще осигурят вземанията от двете заведения на летището.

Данчо се надява с това неприятностите му да свършат ида не го търсят нито данъчни, нито реалните собственици на фирмата, защото се притеснява за семейството си.

„24 часа"

Бориславова продаде дела си в СИБАНК

Цветелина Бориславова се оттегля от СИБАНК и ще се фокусира върху бизнеса на холдинга си Си Ес Ай Еф. Вчера на борсата бяха прехвърлени 16,1% от банката. Купувач на пакета, който досега бе собственост на Бориславова, е белгийската финансова група KBC.

Стойността на вчерашната сделка е 141,1 млн. лв. Така на практика КВС става собственик на 100% от СИБАНК. От белгийската компания съобщиха вчера, че веднага ще предприемат действия за отписването на банката от борсата.

През септември 2007 г. KBC купи 75% от СИБАНК за 295 милиона евро, като Бориславова тогава запази 22,3% от акциите. Между нея е белгийците бе подписано споразумение, според което Бориславова има правото да им продаде дела си в рамките на няколко години. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки, при които нейният дял намаляваше. KBC притежава у нас и застрахователя ДЗИ.

"Госпожа Бориславова е била винаги изключително лоялен наш партньор. Искаме да изразим нашата искрена признателност за нейната роля в развитието на СИБАНК, особено в трудните времена през последните две години заради световната криза", коментира Ян Ванхевел, шеф на KBC. И допълни, че СИБАНК и ДЗИ ще продължат да предлагат възможно най-добрите за потребителите у нас банкови и застрахователни услуги. Белгийската група определяла България като един от важните за нея стратегически пазари.

„Труд"

Учениците ни грамотни като в Тобаго

Българските ученици  хич не са сред отличниците или много добрите в света.

Точно обратното - 41 на сто от тийнейджърите на 15-годишна възраст са на критичния праг на грамотността по четене. Средният праг на съучениците им от света е 24%.

Не става дума за сричане, а за умението да се разбира текст, да се анализира, да се извлича информация от него. И то не само от романи, а разчитане на таблици, графики и диаграми.

Точно на обяд в София, Париж, Вашингтон, Брюксел, Берлин, Токио, Мадрид и Мексико бяха отворени и оповестени резултатите от изследването PISA на учениците от 65 държави. Това е най-авторитетният анализ, който мери нивото на грамотност за четене, математика и обществени науки. България участва в програмата за четвърти път (изследването е направено 2009 г).

Средното ниво на точките по PISA е 500. Българските ученици са изкарали 429 и ние сме на 46-а позиция. В нашата група са Румъния, Сърбия, Мексико и Тринидат и Тобаго. Първите места се държат от азиатските държави, като безспорният отличник е Шанхай - Китай, с 556 точки. На второ място е Корея с 539 точки. Досегашният фаворит - Финландия, се е "сринал" на трето място. На последно е Киргизстан.

„Труд"

Президентът: Калина е върхът на айсберга, трябват мерки

Скандалите с Калина Илиева и умъртвеното бебе в Горна Оряховица  са върхът на айсберга. Това показва, че е налице наистина една сериозна криза в управлението, заяви президентът Георги Първанов пред журналисти.

„Скандалите не само, че не оздравяват, а катализират в негативна посока тази криза и аз мисля, че министър-председателят би трябвало да вземе бързи и енергични мерки, защото нещата отиват на много зле", добави той.

Според държавния глава, отговорността за случая с фалшивата диплома на бившия директор на фонд „Земеделие" е политическа и персонална. „Този, който я е предложил, който я е утвърдил, би трябвало да знае всичките тези неща при вземането на решение. Още повече няма година след това, няма как тези неща да не са се знаели - имаше много сигнали в публичен план, в медиите за това, че госпожата е некомпетентна, че няма съответния ценз", каза още президентът.

Той не пожела да се ангажира с коментар дали скандалът трябва да доведе до оставки в кабинета с мотива, че тези решения се вземат от министър-председателя. „Когато аз имам проблеми в президентството, мерките си ги набелязвам сам. Не съм аз този, който ще кадрува в Министерския съвет, това е работа на премиера", подчерта Първанов. Без съмнение обаче, според него, в много от секторите „нещата изглеждат зле и има доста пробойни".

„Стандарт"

Бойко: Не уволнявам по поръчка

Когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да питам никого и без да чакам някой да ме подсеща. Така премиерът Бойко Борисов поряза мераците на лидера на ДСБ Иван Костов и на президента Георги Първанов за ремонт на кабинета. Преди ден Командира поиска смяната на 5 министри, а вчера държавният глава допълни, че списъкът с поисканите оставки може да се разшири.

"Отдавна не ги следя, защото единият ден е Иван Костов, другият ден е Мартин Димитров, те се редуват, всеки ден по някоя глупост казват. Просто не им обръщам внимание, защото то не беше Тодор Живков, то не беше "Белене", то не бяха какви ли не изказвания", обясни пред Нова тв Борисов. И попита риторично какви партньори на кабинета са сините, които не подкрепят бюджета, предложен от ГЕРБ.

Костов критикува министъра на културата Вежди Рашидов, на транспорта Александър Цветков, на земеделието Мирослав Найденов, на  образованието Сергей Игнатов и на здравеопазването Стефан Константинов. "Аз ще ви кажа кое ги дразни, защото най-вероятно това са министерските постове, за които те толкова много настояват да имат министри", заяви премиерът. По думите му единодействието и синхронът между щабовете на Първанов и Костов не го учудва ни най-малко. Взаимодействието им ни амбицира да бъдем още по-добри, отсече Борисов. По-късно съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров отказаха да коментират думите на Генерала.

 

„Стандарт"

Биодизелът изяжда хляба

Биодизелът е на път да изяде хляба. Заради високите цени на маслодайните култури, от които се правят екогорива, все повече фермери се насочват към тях. В резултат нивите, засети с пшеница и овес, непрекъснато намаляват. Това отдавна е проблем в Европа, който тепърва ще се усети и у нас, установиха членовете на Консултативния съвет по зърното.

Според последните данни на агростатистиката площите, които са засети с овес, са намалели с над 20%. Това означава, че дори годината да е добра, реколта от овес през 2011 г. вероятно ще е с една пета по-ниска в сравнение със сегашната.

Намаление има и в площите, засети с пшеница и ечемик. То е с малко над 1%, но въпреки това показва негативна тенденция, коментират браншовиците. Според тях намаляването на площите, засети с жито, ще доведе до скок на цените на фуражите, а от там и до лавинообразно поскъпване на всички храни. Може да се стигне до момент, в който няма да има достатъчно пшеница за хляб, притесняват се хлебопроизводителите.

 

„Монитор"

Половината гимназисти не разбират какво четат

Почти всеки втори български деветокласник не разбира какво чете. Данните са от международния анализа PISA за нивото на образованието в 65 държави, представен официално в просветното министерство вчера. В проучването са участвали 4500 наши ученици от 179 училища между 15 и 16 години - възрастта, след което продължаването на образованието не е задължително.

41% от учениците са под критичния праг на четивна грамотност, съобщи националният координатор на изследването Светла Петрова. Тя подчерта, че понятието „неграмотност" не трябва да се тълкува в стандартния смисъл като неумение да се чете и пише. Неграмотността в случая се използва като прочитане, но без в съзнанието да остане никаква следа от определен текст, таблица, графика или карта. На практика означава, че всеки втори ученик не разбира какво чете и не знае как да използва информацията. Едва 24 на сто е стандартното ниво на ученици под критичната линия за всички държави.

България изостава значително и по индикатора, измерващ най-интелигентните деца. Едва 2,8 на сто от петнайсетгодишните са достигнали до най-високото ниво на владеене и разбиране на непознат текст или графика, като средната норма за всички страни е почти три пъти по-висока - 7,5%.

„Монитор"

Багери захапаха яхтеното пристанище на Баневи

Точно в 10,30 ч вчера багери започнаха да къртят буната на семейство Баневи в курорта Русалка, използвана и като яхтено пристанище. Служителите на РДНСК и представители на отдела по незаконно строителство в община Каварна бяха придружавани от полиция. Управителят на селището Ангел Марков се опита да бойкотира действията им. Той поиска от директора на РДНСК за Североизточен район инж. Галин Баев  да му бъдат представени документите за събарянето. "Досега не са ми показвани съдебни решения и не знаех, че днес ще се събаря. Ако всичко е наред, няма да преча на хората да си свършат работата. Без документи не може да се влезе, защото навътре в селището това не е път, а частни алеи", заяви  Марков. "Заповед за това, че обектът - буната, е незаконен, има издадена още на 24.04.2008 г.

Тя не е обжалвана и сега я изпълняваме

Връчена е по надлежния ред",  отговори инж. Баев.  Ангел Марков се опита да препречи пътя на машината, като не вдигаше бариерата пред комплекса. Тогава се намесиха полицаите. "Марков, нареждам ти устно да не се пречи на работата на хората. Иначе ще ти сложим белезници", заяви един от униформените и управителят се смири. С помощта на полицията бариерата бе вдигната и тежката машина достигна буната, където започна работа. Срокът за премахването на порта е пет дни.

От името на кмета Цонко Цонев малко преди 10 ч представители на футболен клуб "Калиакра" официално върнаха на управителя на ваканционно селище Русалка Ангел Марков електромобила, дарен преди две години от семейство Баневи на тима, за да могат да бъдат извозвани контузени играчи по време на футболни срещи на стадион "Калиакра". Цонко Цонев мотивира действието си така: "Връщаме електромобила, за да могат семейство Баневи да го продадат и да платят заплатите на хората, които са работили в Русалка. Идват при мен каварненци и казват, че не им е плащано за септември и октомври, а за август са взели 60 на сто от заплатите си".

 

„Монитор"

Дуото Първанов-Костов ни прави още по-добри

Единодействието и синхронът между щабовете на Първанов и Костов не ни учудва ни най-малко. Взаимодействието им ни амбицира да бъдем още по-добри". Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод критиките на президента през последните дни за работата на правителството и поисканите оставки на министри от Иван Костов.  "Всеки ден да се изказват срещу правителството и да пишат писма срещу нас в ЕНП, и да казват, че искат да изкараме мандата - е, ясно е, че те не искат", възмути се премиерът от действията на десните пред Нова телевизия. Според него с атаките срещу кабинета се цели връщането на синьо-червеното статукво. Той определи изказванията на Командира и Мартин Димитров като глупости. "Не съм го чул какво е казал. Просто отдавна не ги следя - единия ден е Иван Костов, а другия ден е Мартин Димитров. Всеки ден по някоя глупост казват", коментира още Борисов по повод исканите оставки. Той защити петимата атакувани министри и подчерта, че точно за техните постове сините са настоявали да имат свои хора. Аргументите за исканите уволнения пък били изсмуканите скандали от пръстчетата на тези хора. В защита на Александър Цветков премиерът припомни, че за първи път фирмите към транспортното министерство, с изключение на БДЖ, са излезли на печалба. Премиерът застана и зад министъра на културата Вежди Рашидов, атакуван заради скандала с Мишел Бонев, като обясни, че в условия на криза вървяла реформа в театъра и залите били пълни.

„Дневник"

Международното изследване PISA 2009: Опасна оценка за българските ученици

Тя е на 16 години, учи в софийска гимназия. Обича да излиза след училище с приятелите си и да обикаля кафенетата, дворовете или да стои в парка, когато времето го позволява. Интернет й дава достъп до нужната й информация, но го ползва основно за скайп и Facebook. Последната хартиена книга, която е прочела, е била "Приключенията на Лукчо". Математиката не й е любим предмет, мрази таблици и графики, защото не ги разбира.

Тя е измислена, но ако трябва да опишем през образ основните изводи за България от международното изследване на ОИСР за постиженията на учениците PISA 2009 г., той ще изглежда така. Резултатите са на базата на тестове, направени в 179 български училища от над 4500 деца, основно от девети клас.

Изводите, представени вчера, могат да бъдат оценени от притеснителни до опасни. Българските ученици имат елементарна грамотност - могат да четат и да пишат, но почти половината от тях се затрудняват да тълкуват и анализират текст. В цифри това е: 41% от децата са под критичния праг на грамотност (при другите страни средният процент е 24%).

Най-добре българските ученици са се представили при решаването на задачите за обобщаване. Но са с нисък резултат, когато е трябвало да намерят и извлекат информация. Те срещат трудности и да осмислят и оценят определен текст. Задачите, свързани с това, изискват ученикът да ползва личния си опит и познания и да ги свърже с прочетеното. Проблем за българските тийнейджъри е и разчитането на графики и диаграми.

„Сега"

40% от деветокласниците са под критичното ниво на грамотност

Въпреки опитите да компенсира образователния срив в гимназиите България за пореден път зае непрестижно място в международното изследване на знанията на 15-годишните ученици PISA. И в трите оценявани области - четене, математика и природни науки, средните резултати на страната ни са ниски, а делът на слабите ученици, неуспяващи да покрият критичния праг на грамотност, се колебае от 39 до 47%. Данните от изследването, проведено през 2009 г. и обявено вчера, все пак са малко по-добри спрямо 2006 г.

Програмата PISA на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество е едно от най-мащабните международни изследвания за знанията на учениците. То се провежда на всеки 3 години, като през 2009 г. в него взеха участие 470 000 деца между 15 и 16 години от 65 страни. От България в изпита се включи представителна извадка от 4508 ученици от 179 училища.

Под критичното второ равнище в областта на четенето през 2009 г. у нас са попаднали 41% от гимназистите. Приема се, че учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси. През 2006 г. делът на критично представящите се е бил 51%, но въпреки подобрението резултатите продължават да са драстично по-лоши спрямо средното за страните-членки на ОИСР. Под второ ниво в организацията са едва 19% от децата.

 

„Дума"

Български еврочиновници против българския език

Над 90% от родители - чиновници от България, назначени на постоянни и временни договори в различни дирекции на Европейската комисия, се обединиха във вътрешен форум в "Гугъл" против откриването на българска секция в едно от четирите европейски училища в Бюксел. Проблемът е много деликатен, защото това се пада по право на България като член на ЕС и се третира като въпрос на равнопоставеност в рамките на съюза.

В Брюксел от години съществуват европейски училища, където могат да учат децата на постоянно назначени и командировани експерти от всички държави членки. За първи път обаче се очертава прецедент представители на някоя от страните да не желаят децата им да бъдат обучавани на родния им език, което се приема като право.

За разкриването на българска секция в европейските училища в Брюксел многократно са настоявали двама поредни български премиери, а наши евродепутати са коментирали, че е въпрос на време това да се случи, тъй като е престиж за България и за българските служители в структурите на ЕС. Според правилата в работата на тези училища децата на еврочиновниците могат да бъдат обучавани на родния си език по основните предмети, нещо, което към момента те правят не на български, а на други езици като фламандски, френски, немски или английски. Освен това чрез конкурси в европейските училища ще бъдат назначени наши учители, които да демонстрират добрите български практики.

В родителския форум някои от противниците заплашват, че ще протестират срещу въвеждането на български език в европейските училища. Майки признават в прав текст, че от три години в срещи лобират срещу откриване на българска секция за обучение на роден език. Основният аргумент е, че рожбите им няма да имат нужда от него, защото завинаги щели да останат в Брюксел и щели по-добре да се интегрират, ако се обучават на чужди езици. Други пък предлагат, ако такава секция бъде открита, в нея да бъдат записвани само новопристигнали деца.