Призивите на премиера Борисов към кметовете увеличаване на данъците са сред водещите теми на вестниците.

„Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджетите си, обърна се премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към кметовете, които участват в конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период" в София, организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".
Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина, посочи Борисов, цитиран от Дарик. Министър-председателят призова кметовете да са много внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото иначе трябва да се дават пари от бюджета...” – в. „Труд”.

"Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина. Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да си оправите бюджетите", обърна се Борисов към градоначалниците. Това с особена сила важи за "богатите общини"...
Той укори кметовете, че когато заедно с финансовия министър Владислав Горанов им предложили през общинските съвети възможност да вдигнат данъците с 2% и да вържат бюджета си, обяснявайки на хората защо се налага, повечето "подскочили".
Особено партньорите ни от Реформаторския блок", подчерта Борисов. В резултат на оттеглянето на идеята обаче управляващите били затрупани от молби от общините държавата да им покрие дълговете, защото сами не могат да се справят. Първите са за 160 млн. лв. - само от периода от края на изборите досега. За да онагледи думите си, той направи експеримент и помоли да станат всички, които имат дългове. Половината от кметовете се изправиха. "Сиреч имате дългове, но не искате да си ги съберете вие в населените места, където живеете, а искате да дойдете при мен и да ви ги извадя. Искате да сте готини и добри. Но и ние искаме да изглеждаме така", сгълча ги Борисов. "Трябва да престанете с популизма", категоричен бе той...” – в. „Стандарт”.

„Борисов към кметовете: Вдигайте данъци, ще си оправите бюджетите
“Престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструмент, с който може да си оправите бюджетите. Стига популизъм.” Това заяви премиерът Бойко Борисов...
Борисов изброи, че правителството е дало над 0,5 млрд. лв. допълнително за коледни надбавки, увеличение на заплатите на учителите, МВР, отбрана и др.
“Абсурдно е метрото в София да продължава да е 50 евроцента, или 1 лев.
Продължаваме да държим скъпи градове - без безработица, с огромни дотации от държавата, за да става по-луксозно, с повече естакади, тунели и да привличаме хора от по-малките населени места към големите. Къде в Европа го има това? Като искаш да живееш във Виена или в Мюнхен, данъците са други.
За малките населени места съм готов да отидем и на нулеви ставки, за да задържим хората там. Но като искаш да си на жълтите павета, да се возиш на метро, да имаш естакади, да живееш на “Витошка”, не може таксата да е като на село. Не е популярно, не е хубаво, на никого не му харесва...” – в. „24 часа”.

„Борисов нареди на кметовете да вдигат местните данъци
В комунистически Китай нямало нещо, което да не се плаща
Кметовете на ГЕРБ и Реформаторския блок да бъдат готови да вдигнат местните данъци в областните градове заради увеличените разходи за сигурност. Това призова премиерът Бойко Борисов...
Той уточни, че заради заплахите от тероризъм Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени от някъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми. Според Борисов в селата трябва да има нулеви ставки на местните данъци и такси, но на "жълтите павета" те трябва да се вдигнат. "Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета", обясни премиерът. Той декларира, че след изборите правителството ще работи еднакво. Премиерът призова кметовете да си вършат работата по европейските проекти както трябва, за да не бъдат налагани финансови корекции и парите за допуснатите грешки да се плащат от държавата...
"Комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км по магистрала е 10 лв. български пари, сиреч до Бургас - отиване и връщане, ще струва 80 лв., ако си в Китай", каза Борисов. Той обаче веднага уточни, че засега няма да се въвежда платено преминаване по магистралите за леките коли. И обясни, че магистралите са безплатни, защото само 10% са платени за изграждането им от бюджета, а останалото са европейски средства.
„Поне да си плащат винетки, едно и също ли е да чистиш две платна от Нова Загора до Сливен или 6 платна", даде пример той и показа огорчението си, че у нас се протестира за 8 лв. на месец по-скъпа винетка. "Поршета на протест. Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв. А в София километрични задръствания с един човек в кола", отбеляза премиерът..." - в. „Сега”.

Всекидневниците цитират и изявлението на президента Росен Плевнелиев пред форума по проблемите на климата, който се провежда в Париж.

„Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Париж в Срещата на върха в рамките на 21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.
Целта на световния форум е постигането на глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването на средната температура до 2 градуса по Целзий.
"Това споразумение не само ще доведе до успех две десетилетия на преговори за справяне с климатичните промени, но ще ускори и трансформацията на световната икономика", заяви държавният глава, цитиран от прессекретариата си. Президентът припомни, че през последните години цената на "чистата енергия" е намаляла значително и днес може да се оставят в миналото производствените модели, разчитащи на интензивна експлоатация на природните ресурси.
"Противопоставянето на глобалното затопляне изисква да променим начина си на живот и работа. Всички държави трябва да дадат своя принос за намаляване на парниковите емисии, но те могат и да печелят от икономическите възможности, които създава нисковъглеродната икономика", подчерта Росен Плевнелиев.
Президентът е убеден, че новият модел на икономически растеж не трябва да се превръща в привилегия само на развитите държави и призова за повече инвестиции и ускорен трансфер на нисковъглеродни технологии към по-слабо развитите страни...” – в. „Дневник”.

„Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Париж в Срещата на върха в рамките на 21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата...
Пред участниците във форума президентът Росен Плевнелиев увери, че България и държавите от Югоизточна Европа са част от усилията за изпълнение на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. и за успеха на глобалната мисия за справяне с климатичните промени. “Като член на ЕС България подкрепя изграждането на отворен Европейски енергиен съюз, в който да участват и държави, извън границите на ЕС. Енергийната ефективност, достъпност и диверсификация са от ключово значение за устойчивото развитие”, посочи държавният глава.
Президентът отбеляза също така усилията на страната ни за изпълнение на Третия национален план за действие по изменение на климата, както и за осъществяването на амбициозна национална програма за енергийна ефективност. “България успя да изпълни 7 години по-рано заложените от ЕС цели за въвеждането на възобновяеми енергийни източници и днес техният дял в енергийния микс достига 20%. Намалихме парниковите емисии с 20% и увеличихме енергийната ефективност също с 20%”, подчерта още държавният глава. По думите на Росен Плевнелиев, защитата на екосистемите и биоразнообразието е в основата на смекчаването на климатичните промени, а страната ни е на първо място в ЕС по защитени територии в рамките на НАТУРА 2000 - в мрежата попада около 30% от територията на България.
„Поставяме си високи цели и трябва да ги изпълняваме. Споделяме и заложените от ЕС цели за ограничаване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.”, каза още президентът. Според държавния глава, новото глобално споразумение за борба с климатичните промени трябва да засили прозрачността в системите за текущо отчитане и оценка на постиганите резултати.
Президентът припомни също така, че само преди няколко месеца бяха приети Целите за устойчиво развитие до 2030 г. и държавните и правителствени ръководители в света поеха ангажимент за тяхното реализиране. “Тази среща е важен изпит за това дали наистина можем да се обединяваме и да действаме заедно, за да гарантираме бъдещето на човечеството. Бъдещето е безценно, докато въглеродните емисии имат своята цена и днес трябва да решим как ще я платим”, подчерта още пред участниците във форума българският държавен глава...” – в. „Труд”.

Скандалът „Яневагейт” продължава да е сред най-коментираните теми.

„Прокуратурата нареди проверка за записите с двете каки
Проверката на незаконните записи, в които се твърди, че участват бившият председател на СГС Владимира Янева и бившата й колежка Румяна Ченалова, вече е прераснала в досъдебно производство, което трябва да изясни съдържанието на разговорите и твърденията в тях. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. И уточни, че производството се води в Софийската градска прокуратура.
Сотир Цацаров отрече да е имал разговор с премиера Бойко Борисов за отстраняването на Владимира Янева. И добави, че с нея се е срещал само докато тя е била председател на СГС.
По-рано главният прокурор обяви, че скандалите в съдебната система за заговор срещу него...” – в. „Стандарт”.

„Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за изтеклите записи между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова. Обвинителите ще проверяват не само дали записите са законни или не, но и съдържанието им.
Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет. Той бе категоричен, че няма да се оттегли от поста си, докато тече това разследване. Обясни и защо - не е замесен, а името му само се споменава в разговора между двете съдийки. "Ако вашето име се спомене в едни записи, в които се казва, че журналист е получил хикс сума, за да извърши или не извърши нещо, вие бихте ли се оттеглили", попита риторично Цацаров.
"Замесен си с действие, споменат си, посочен, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се получи на битово или институционално ниво на всеки един. Аз съм замесвам ежедневно в сума разговори. Не се чувствам замесен, а като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий", подчерта главния прокурор.
"Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", посочи още Цацаров.
Той за пореден път каза, че не е имал среща с премиера Бойко Борисов на тема "Янева" и че премиерът няма никакво отношение към повдигането или неповдигането на обвинение на бившата шефка на СГС.
Цацаров отрече да е давал указания как да се реши едно дело, в което бил намесен посланик, както твърди Ченалова...” – в. „24 часа”.

„Всички колеги сме омерзени от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова“, заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. Той настоя да се направи сериозна проверка по случая. „Това, за което настояваме, е да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна. Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на Софийския градски съд – едно от най- големите съдилища в България и разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на Висшия съдебен съвет (ВСС), за такова време й е било гласувало такова голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие да не свършва коментара до това „две жени си говорят“, заяви той.
Той напомни, че от съдийския съюз няколко пъти са сезирали съвета да направи проверка в СГС. По думите на Атанасов обаче ВСС не си е свършил работата. „Тогава (бел.ред в началото на годината) написахме три поредни писма до ВСС с настояване да бъде извършена проверка, за да се изяснят тези съмнения и предупредихме, че ако не бъдат изяснени ще продължават да се трупат съмнения. Трябваше да се намеси френският посланик, за да започне ВСС истинска проверка. Според мен, а и според колегите, ВСС не си свърши изцяло работата, защото основният виновник се оказа Румяна Ченалова“, каза Атанасов.” – в. „Сега”.

„Българският институт за правни инициативи (БИПИ) призова Народното събрание да създаде парламентарна комисия, която да прецени дали да отзове от Висшия съдебен съвет избрани от парламента членове, замесени в скандала "Яневагейт".
Записаните и публикувани разговори, които БИПИ определя като лакмус за прикритите зависимости и центрове на влияние в държавата, се водят между бившата председателка на СГС Владимира Янева и бившата съдийка в Румяна Ченалова и хвърлят светлина върху недопустими и незаконни действия на ръководни лица на съдебната власт, неправомерна намеса по висящи дела и по дисциплинарни производства във Висшия съдебен съвет (ВСС).
Писмото на БИПИ е до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателите на всички парламентарни групи с копие до президента, председателя на Върховния касационен съд и министъра на правосъдието.
В Закона за съдебната власт е предвидена процедура в съответствие с Конституцията за отзоваване на изборни членове на ВСС, която за избраните от парламента 11 души може да започне и по предложение на една пета от народните представители, тоест от 48 депутати.
Имената на двама председатели на комисии във ВСС - Ясен Тодоров на Етичната, и Димитър Узунов на Бюджетната комисия, са споменавани в записите че са успокоявали Янева да не се притеснява , тъй като "Човекът от Брюксел казал да не я закачат".
"Скандалът, наречен от сайта "Биволъ" "Яневагейт", е изключително сериозен и изисква отговорно държавническо поведение на всички институции. Доверието в съдебната власт и без това е критично ниско, но изтеклата информация показва и още един много грозен аспект на нашата действителност – търговията с влияние и пълната липса на граници между отделните власти. Изтеклата информация разкрива и схема, чрез която институциите на държавата на практика са овладени от конкретни лица, а самите органи на държавната власт не могат да изпълняват обективно функциите си", се казва в писмото до на БИПИ.
Описаната ситуация граничи с разпад на държавността и е нормално да предизвика високо гражданско напрежение.
С оглед надделяващия обществен интерес предизвикан от скандала, отношение по който взе и Европейската комисия, както и появилите се предложения в публичното пространство за създаване на временна комисия, от БИПИ смятат че няма пречка Народното събрание да обмисли възможността да образува временна комисия по чл. 35 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание.
Комисията следва да бъде натоварена с проучване на всички факти и обстоятелства около създалата се ситуация и изнесените данни за незаконна употреба на власт и злоупотреба със служебно положение. В зависимост от резултатите от работата на тази Комисия, Народното събрание следва да прецени дали са налице основанията за реализиране на правомощията му една пета от депутатите да предложат отзоваване на членове на ВСС, които са избрани от парламента.” – в. „Дневник”.