Уволнение. 

"Сега":

Министър Павлова уволни шефа на НДК Боршош

Министър Лиляна Павлова освободи Мирослав Боршош от длъжността изпълнителен директор и член на борда на НДК. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК, съобщи БТВ.

Причини са смяната са системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Според разпространеното съобщение действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение "както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство".

"Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички", написа Боршош във "Фейсбук".

 

Курорти. 

"Труд":

Валери Симеонов: Алкохолните обиколки в Слънчев бряг ще бъдат спрени

 

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че алкохолните обиколки в Слънчев бряг ще бъдат спрени. Той посочи, че има разбиране от управата на курорта, че т.нар. "пъб кроулове" не носят нужните приходи и дори попадат в сферата на сивата икономика. "Плащат еднократно на туроператора, след като пристигнат, събират се 150-200 души и обикалят по заведения, където никой не им издава касов бон, фактури или др. в тези кръчми. А рискът от алкохолно отравяне е голям", коментира той пред БТВ.

По думите му "Слънчев бряг" АД получава по 50 до 75 лв. от тези групи. "След разговори стана ясно, че България няма особена печалба от това, а хаосът и нарушенията са много по-големи. Още тази седмица ще се приеме решението да се спрат", категоричен беше той.

 

МВР. 

"Труд":

Бойко Борисов към полицаите: Гонете бандитите денонощно

Полицаите вече няма да се оправдават с липса на бензин в патрулките и ще трябва да се отзовават денонощно на всеки сигнал в град или малко село. Това става с разпореждане на премиера Бойко Борисов, който присъства вчера на национално съвещание на МВР.

"За битовата престъпност - решихме, че не трябва да има лимит на бензина за патрулките. Колкото пари допълнително изразходите, ще ви го платя отгоре. Това ще излезе на правителството още 4-5 млн. лв. Разбира се, да не се мине до другата крайност - да почнете да крадете бензина и нафтата. Искам да бъдат направени наряди, които да ходят по селата, да говорят с хората. Да мине полицая, да спре на площада, да каже: "Добър ден". Не искам да чувам, че работата не е свършена, защото няма пари за бензин или нафта", категоричен бе министър-председателят.

 

 

Сметки. 

"Монитор":

Топлофикация" ще връща пари на всеки втори клиент

По-високи годишни изравнителни сметки за парно и топла вода имат потребителите в София. Топлофикация ще връща пари за надплатено парно на 39% от сградите, клиенти на "Техем" и на 49% от абонатите, обслужвани от "Нелбо". Това са съответно 2340 сгради и 18 620 домакинства, съобщиха от топлинните счетоводители. Фирмите започват да предават справките със сметките от годишното изравняване за парно и топла вода в София на домоуправителите. Първите документи на "Техем" ще бъдат получени след 5 юли. А "Нелбо", предвижда да ги раздаде между 1 и 5 юли.

57% от 6000 топлофицирани сгради на "Техем" са ползвали повече енергия, отколкото са платили през отоплителния сезон и ще получат различни суми за доплащане.

 

Скандал. 

"Дума":

СБЖ настоява за извинение

 

Комисията по журналистическа етика на СБЖ излезе със специална позиция в защита на Къдринова, която е и отговорен редактор на сайта на съюза. От организацията определят като недопустими заплахите и агресивните реплики, отправени към известната и уважавана журналистка при изпълнение на професионалните й задължения. Те отбелязват, че СЕМ има за задача да защитава "свободата и плурализма на словото и информацията", както е записано на сайта на съвета. А поведението на Жотева, която е неговят член, е в разрез с основни принципи на журналистическата етика и на свободата на словото. "Като член на СЕМ Бетина Жотева би трябвало да знае, че няма неудобни въпроси, има неадекватни отговори. В случая отправените от нея заплахи не могат да се приемат по друг начин, освен като посегателство срещу свободата на словото и правото на журналиста да упражнява свободно професията си. Отмина отдавна времето, когато от журналистите се изискваше да задават предварително подготвени удобни въпроси. Като член на СЕМ Бетина Жотева би трябвало да е гарант, а не цензор на журналистическата свобода", подчертават от СЕМ.

 

 

Инвестиция. 

"Монитор":

Инвестират 82,8 млн. лв. в горите

 

Държавните горски стопанства планират за инвестират в горите над 82,8 млн. лв. през тази година. Това става ясно от писмен отговор на Министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Средствата са утвърдени във финансовите планове на 6-те дружества за 2017 г. За сравнение съгласно отчетите на държавните предприятия изразходваните средства от фонд "Инвестиции в горите" през миналата година са 26,320 млн. лв. В информацията се уточнява, че харчовете са правени съгласно Закона за горите, след издадени заповеди на министъра на земеделието.

През тази година средства ще бъдат вложени в 5 основни дейности. В тях влизат проектиране, строителство и основен ремонт на пътища и техническа инфраструктура. Някои от държавните стопанства предвиждат и да проектират и изградят укрепителни съоръжения. Всички стопанства планират да вложат пари в залесяване и закупуване на горски територии, става ясно още от отговора на Порожанов. Именно това са основните дейности, в които са влагани средства и година по-рано. Например купените гори са с обща площ близо103 хил. ха на обща стойност 598 хил. лв.