Избори и бежански поток.

"Монитор":

Борисов: Не съм готов да ставам президент

„Авионамс“ си връща лиценза за ремонт на самолети. Търсим частен инвеститор за „Белене“
В момента, в който отидеш да ставаш президент, трбява да забравиш за политическите партии. Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на Нова ТВ във връзка с предстоящите наесен президентски избори и спрягането и на неговото име за кандидат. „Толкова ми е далечна тази кампания за президент, че даже мисъл не ми идва за нея в момента. Толкова сложни неща трябва да решим в следващите седмици. А за съжаление в президентската институция не могат да се вземат нито едни от тези решения“, обясни Борисов. Той попита при хипотетична ситуация да стане президент, кой тогава ще стане премиер и кой щял да държи тази сплав от разнородни министри и крехко мнозинство. Според него името му се е завъртяло сред номинациите, само защото някои хора припознали него, когато говорел за качествата, които трябва да има кандидатът на ГЕРБ за президент.
Борисов поясни, че гледа на очакваната номинация от ляво на командира на ВВС в оставка ген. Румен Радев както на всеки друг кандидат за президент – като на сериозен конкурент.

 

 

Обвинения.

"Дума":

ООН с критики заради отношението към мигрантите

 

 

Върховният комисар по правата на човека към Организацията на обединените нации Зейд Раад ал Хюсейн обвини България в извършването на систематични нарушения на човешките права чрез криминализирането на мигранти, съобщи "Ройтерс" в четвъртък вечерта. По думите му "тревожната политика" на България спрямо мигрантите и бежанците може да е в нарушение на международното право. Според него проблематични са не само арестите на мигрантите, които се опитват да влязат в страната, но и задържането на тези, които се опитват да напуснат България. Тази практика противоречала на основните закони за свобода на придвижване и поставяла мигрантите в "обидна ситуация тип Параграф 22".
Хюсейн разкритикува и ксенофобската реторика, използвана по адрес на мигрантите у нас, и подчерта, че самият премиер Бойко Борисов е изразил подкрепа в медиите за местни жители, които "ловят" мигранти.

 

Оферти. 

"Сега":

Турски холдинг има интерес към летище София"

Турският холдинг "Лимак" обяви интереса си към летище София като част от полотиката си за разширяване към Източна Европа и Африка, съобщи Ройтерс, цитирана от "Медиапул". Пред агенцията Ебру Йоздемир, отговаряща за инвестициите на "Лимак", заявява, че "има процес за приватизация на "Летище София" и се интересуваме от него като офертите ще се събират през есента".
Процедурата всъщност е за концесиониране на летището за 35 години срещу поне 1.2 млрд. лв., от които веднага трябва да се внесат 550 млн. лв. еднократна такса, която ще отиде за дълговете на държавните железници.
Оферти се събират до 20 октомври и ще се отворят на следващия ден.
Преди обявяването на процедурата за отдаване на аеропорта на частно управление транспортният министър Ивайло Московски обяви, че към концесията са проявили интерес операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу". "Катарците и китайците също заявиха интерес, от Турция има", каза тогава Московски.

Мурад Хамид.

"Труд":

Дойдох за „Ал. Невски“, а попаднах в кошмар 

„Дойдох на ваканция в България, за за разгледам София и да видя прочутия площад „Александър Невски“, но попаднах в кошмар.“ Това заяви Мурад Хамид, зетят на терориста, извършил нападение над  френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“. Той по свое желание даде интервюта за българските телевизии Нова и Би Ти Ви. Направи еднакви изявления пред различните журналисти, покрит с хавлия през главата, така че се виждаха само очите му.

„В  София се оказах сниман от всички големи телевизии като военен престъпник. Предпочитам да се върна във Франция, тъй като тук не ми дават никакви обяснения защо съм задържан. Във Франция полицията ще направи разследване и ще установи, че не съм виновен“, каза Мурад Хамид в сутрешните блокове на телевизиите. Той добави: „Единствената ми вина е, че съм зет на терорист. Шариф Куаши е мъж на сестра ми, но не сме общували често. Не съм отивал в „Ислямска държава“. Това не е държава, това са терористи, които убиват хора от всякакви религии. Моето желание е не да убивам, а да се уча и да се развивам“, каза роднината на Шариф Куаши.

 

Инцидент. 

"24 Часа":

Катарецът, вилнял в мол, бил от кралското семейство

Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани, който заплаши, че ще запали столичен мол в сряда, е член на кралското семейство на Катар. Това се разбра в петък в Софийския районен съд. Мъжът е обвинен в хулиганство заради непристойно поведение. Той изрекъл няколко заплахи и извикал “Аллах акбар”. “Да кажеш “Аллах акбар” не е престъпление”, посочи съдия Петко Петков и подчерта, че Сауд е показал пренебрежение към хората в мола. Той се изплюл на бара на пицарията, показал среден пръст, посегнал да удари сервитьор с чаша и показал задните си части на охранителите. После заплашил, че ще запали мола и че Аллах ще накаже всички българи. Петков пусна Сауд под гаранция от 5000 лв.