ЕС. 

"Монитор":

Борисов след Brexit: Сигурността трябва да е приоритет 

След референдума във Великобритания Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Джоузеф Дол в Брюксел в рамките на Срещата на върха на лидерите от ЕНП.

По време на разговорите Борисов го информирал за етапа на изграждане на оградата по браздата ни и мерките, прилагани от МВР по охраната на външната граница на ЕС. Премиерът за пореден път повдигнал и въпроса за приемането на България в Шенген, след като страната ни е изпълнила всички изисквания и след като това е констатирано и оценено и от Европейската комисия и от Европейския парламент.

Борисов и Дол се обединили и около извода, че общата цел на десните партии и на отговорните политици в Европа днес е да се изправят с аргументи срещу антиевропейските популисти. Според тях обаче, за да бъде постигнато това е необходимо да се вслушат в конкретните проблеми на хората, които представляват, и да направят всичко по силите си, за да ги разрешат.

 

Отчет. 

"Сега":

Фарма компании са платили 21 млн. лв. на лекари за конгреси

За пръв път част от производителите на лекарства ще оповестят колко пари са платили, за да пратят лекари на конгреси и симпозиуми. Общо 21 млн. лв. са получили лекари и здравни организации у нас през 2015 г. за посещаване на подобни събития, сочат предварителните данни на Асоциацията на научноизследователските производители в България.

Парите са за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски хонорари, пътни и престой. 14 млн. лв. са платени на лекари, а 7 млн. лв. - на здравни организации - различни обединения по специалности, асоциации и съюзи на лекари, болници и т.н. Отделно иновативните компании са инвестирали 150 млн. лв. в клинични изпитвания и научни изследвания у нас, за които участващите медици също получават заплащане.

 

Екшън. 

"Дума":

Полицаи застреляха мъж, опитал да ограби заложна къща

Обирджия на заложна къща в София почина след престрелка с полицията в столичния квартал "Разсадника" вчера. Екшънът започнал в 14,30 часа, когато двама маскирани мъже нахлули в заложна къща на бул. "Ломско шосе". Според неофициална информация на БНР обирът им бил частично успешен и са задигнали около 3-4 хил. лв. и дадено в залог злато. След подаден сигнал до полицията започнало преследване на крадците. При бягството си те се разделили, като единият от тях започнал да стреля по полицаите, а в същото време в района на гонката имало много хора. Служителите на реда отвърнали на огъня и мъжът бил прострелян и задържан, но по-късно починал от раните си, съобщиха от МВР.

По-късно стана ясно, че починалият е Христо Георгиев, известен с прозвището Ицо Полицая, бивш полицейски служител, който преминава на страната на ъндърграунда. Има много регистрации в МВР за различен вид престъпления. Уличен е в извършването на обир в банков клон във Враца преди години. Смята се, че е свързан с обири в заложни къщи и златарски ателиета в столицата.

 

Митьо Очите. 

"Труд":

Митьо Очите е преместен в болница в София


Димитър Желязков - Очите е преместен в болница в София.

За транспортирането му съобщиха снощи от МБАЛ-Бургас.

Пациентът е преместен по изричното желание на неговите близки, подчертават от болницата. Там той прекара 20 дни в отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация).

Превеждането в друго лечебно заведение се налага поради това, че той има нужда от специализирана урологична помощ, се казва в краткото съобщение на МБАЛ-Бургас.

 

 

Откриха 19-годишния Петър. 

"24 Часа":

Само в "24 часа": Откриха тялото на потъналия абитуриент в река Марица

Тялото на 19-годишния Петър Вълчев, който миналата сряда потъна в река Марица, е било открито днес около 15,15 часа в района на хангарите на Гребната база в Пловдив.

Рибар е забелязал трупа на младежа в храстите и е подал сигнал на тел. 112. "Намерен е на близо километър разстояние от мястото, където е пропаднал в дънна яма", обясни шефът на спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов. В продължение на 7 дни той ръководеше акцията по издирване на абитуриента от професионалната гимназия по електротехника в Пловдив.

 
В акцията се включиха 8 водолази, шестима от които са огнеборци. Те са претърсили под вода близо 8 декара и почти са достигнали до хангарите на Гребната база, където днес е открит Петър.