24 часа

93 000 лева дават царят и сестра му на държавата за разноски по делото "Врана"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдени да платят на държавата 93 433 лв. разноски по делото "Врана". Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), с което монарсите трябва да върнат двореца и целия комплекс от сгради.

Най-много разноски обаче дължи Столичната община, която поддържаше парка "Врана", но след съдебното решение трябва да се раздели с него. Тя е осъдена да плати на държавата 724 106 лв. Причината - общината е държала по-голямата част от комплекса. Паркът се разпростира на 958 510 кв. м.

Труд

Забрана за халогенни лампи от 1 септември

След като близо 60 години осветяваха нашите домове и улици, халогенните крушки най-накрая ще бъдат забранени в Европа от 1 септември. Това ще стане постепенно - оставащите количества в магазините може да бъдат продадени, а за по-малките круши, т.нар. пури и тези, които се използват например във фурните, ще бъде направено изключение. Но като цяло континентът продължава завоя към светодиодните LED крушки, които трябва да намалят вредните емисии и сметките за ток. Поне според изчисленията на индустрията, екоактивисти и експерти.

Решението за това бе взето на 17 април 2015 г., когато страните членки решиха да отложат с две години забраната на халогенните крушки - до 1 септември 2018 г. За да дадат време на LED осветлението да поевтинее, каквато е тенденцията през последните години. Цената на светодиодните крушки е отбелязала спад от 75% в периода 2010-2017 г.

Монитор

Борисов замрази решението за "Силистар"

В качеството си на лидер на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов е разпоредил на кмета на Царево Георги Лапчев да задържи и да не изпълнява решението на Общинския съвет по казуса със застрояването на част от местността "Силистар". Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

От партията уточняват, че Борисов е наредил на градоначалника да не изпълнява решението на общинарите "до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение".

На свой ред самият Лапчев ще даде пресконференция в събота сутринта в близост до плажа, за да разясни казуса.

Стандарт

НАП отбелязва ръст на декларираните обороти по морето

Ръст на оборотите на обектите по цялото Черноморие за юни 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от НАП. Данните, които фискалните устройства подават към НАП всеки месец, показват тенденция за увеличаване на отчитаните приходи от магазините и заведенията по морето. Оборотите на всички обекти по цялото ни Черноморие през юни 2018 г. са 1,127 млрд. лв.

От НАП уточняват също, че по-високи приходи са регистрирани от заведения и магазини, както на юг, така и на север. Така например, в Приморско през юни тази година, в сравнение с юни 2017 г., е отчетен 75% ръст, а в Кранево - 57 на сто. Повишаване на регистрираните обороти има и в Обзор - 21%, Варвара - 41 на сто, Синеморец - 23%.

Сега

ЦИК обяви поръчка за машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в петък обществена поръчка за проучване на всички фирми, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване, съобщи "Медиапул". Въпреки че обжалва решението на Административния съд в София да въведе машинното гласуване до половин година, изборната администрация предприе конкретни стъпки за осигуряването му, тъй като ако не бъде променен Изборният кодекс, най-вероятно горната инстанция ще постанови същото решение.

Целта на ЦИК е да се определят прогнозни цени за производство, закупуване, еднократно или дългосрочно наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори, съобщиха от комисията.

Капитал дейли

Съветниците от ГЕРБ в Царево одобриха застрояването на Силистар

Общинските съветници в Царево са одобрили спорното предложение на кмета Георги Лапчев за изработването на план за застрояване край плаж "Силистар", съобщи "Дневник". Точката е била последна в дневния ред и е одобрена от 9 съветници - 8-те от ГЕРБ и единственият от НФСБ на Валери Симеонов. Трима са гласували против - двама на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

Решението може да се обжалва от областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Пред "Капитал" в петък той каза, че ще прецени как да постъпи след като получи решението и приложената към него документация.

Дума

Задава се нов ценови шок

Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Иванов поясни, че на 10 септември очаква да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз". В момента държавната газова компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто. Иванов поясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.