Третото правителство на Бойко Борисов е водещата тема за петъчните вестници.

"Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана премиер на България за трети път, след като Народното събрание одобри вчера кандидатурата му за поста. Така той подобри рекорда по "дълголетие" начело на властта в най-новата ни история. Подкрепата си за Борисов дадоха 133-ма депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", както и изгоненият от ДПС Ангел Исаев. Това показа, че поне в началото правителството може да разчита на трите парламентарни формации. Против бяха 100 парламентаристи от БСП и ДПС. С почти същия резултат бяха одобрени и предлаганите от Борисов структура и персонален състав на Министерския съвет. Новият премиер посочи пред депутатите, че страната е изправена пред редица нови предизвикателства, които налагат "надмогване на партийния егоизъм и посвещение на националните приоритети". "В името на българската държава ГЕРБ и "Обединени патриоти" преодоляваме различията си", заяви Борисов. Той изреди основните цели на управлението, които изцяло съвпадат със стратегическите приоритети, записани от подкрепящата го коалиция. Обеща, че БВП ще стигне 120 млрд. лв. в края на мандата. Преките данъци няма да се увеличават, но облекчения не се предвиждат, нито намаляване на ДДС. Валутният борд остава "неприкосновен". Борисов обеща ръст на средствата за образование и наука, както и да направи здравето на нацията "стратегически приоритет". Той даде дума, че ще продължи съдебната реформа и ще приеме антикорупционен закон. Но не каза нищо за промените в изборното законодателство, които толкова горещо защитаваше преди изборите. В областта на външната политика се ангажира, че правителството ще продължи по "пътя на евроатлантическата интеграция", и ще проведе успешно предстоящото българско председателство на ЕС. Отправи и специално обещание към ДПС: "Да бъдат спокойни, защото по-важно от управлението е етническият мир, и ще го пазя всякак". От БСП обявиха, че ще подкрепят новото управление единствено в областта на европредседателството и политиката ни спрямо ЕС, където имало съвпадение на програмите. По всичко друго ще бъдат алтернатива." - в. "Сега".

"Поставиха ме в тази ситуация - или да управлявам с "Обединени патриоти", или да сдавам властта. Няма радост в управлението нито тщеславие, но трябва да се управлява." Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов, след като за трети път пое властта. Той призова да се надмогне политическият егоизъм, обеща сигурност и доверие в държавата и институциите. "По волята на българския народ ГЕРБ и "Обединени патриоти" поемаме отговорността за управлението на страната през следващите четири години, в исторически за света и Европа момент - политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона", обяви Борисов, преди да положи клетва пред НС. Борисов бе избран отново за премиер със 133 гласа. От 233-ма депутати, присъстващи в залата, 100 гласуваха "против". Съставът на новия Министерски съвет получи одобрението на 133 народни представители, а 101 бяха "против". Избирането на Борисов за премиер и новото правителство очаквано не получиха подкрепа от БСП и ДПС. Социалистите обявиха, че България ще бъде управлявана от правителство на подмяната. Обявиха, че в предизборната програма на ГЕРБ има 53 обещания, от които е спазено само едно наполовина - че ще има вицепремиер, отговарящ за демографската криза. ДПС прогнозираха, че новото правителство едва ли ще постигне успех, тъй като формулата за съставяне на мнозинството била старата - ГЕРБ за пореден път избрали коалиция, в която се стигнало до "лицемерен национализъм". Лидерът на "Воля" Веселин Марешки подчерта, че дава толеранс на Борисов, но гласува против кабинета." - в. "Труд".

"Новият български премиер Бойко Борисов обеща да стимулира икономическия растеж и да повиши доходите в най-бедната страна от Европейския съюз, разказва "Ройтерс" в репортаж за днешния ден на избиране и полагане на клетва от третото правителство на лидера на ГЕРБ. Той отново обеща да подобри икономиката като строи повече магистрали и се бори с контрабандата. Това, по думите му би трябвало да увеличи - към края на 4-годишния мандат - средната месечна заплата с 50%, а подоходния и корпоративните данъци няма да се повишават. Тази година прогнозата е за 3% растеж на икономиката, което според анализатори, цитирани от "Ройтерс", не е достатъчно за България да догони бързо стандартите на живот в Западна Европа. Средната месечна заплата е 962 лева (най-ниската сред 28-те страни от ЕС), докато минималната месечна заплата в Германия е 1440 евро (т.е. близо три пъти по-голяма сума). Борисов обеща и да създаде специална институция за борба с корупцията по високите етажи, но анализаторите са доста предпазливи към обещанията му за реформи. България е най-ниско в класацията на "Трансперънси интернешънъл" за възприятие на обществото за нивото на корупция, а масовото ѝ разпространение пречи на приемането ва Шенгенската зона и отблъсква чуждестранните инвеститори, допълва "Ройтерс"..." - в. "Дневник".

"Минyти, cлед кaто тpетото пpавителcтво на Бойко Боpиcов поe влаcтта от cлyжебния кaбинет на Oгнян Геpджиков, в Миниcтеpcкия cъвет влезе cвещеник. Oтец Ангел от цъpквата "Света София" в cтолицата обиколи вcички кaбинети в cгpадата на пpавителcтвото. Той напpъcкa cтаите и новите им обитатели cъc cветена вода за добpо начало на новото пpавителcтво и да пpогони злите cили..." - в. "24 часа".

"Канцлерът на Германия Ангела Меркел е била сред първите световни лидери, които изпратиха поздравления на Бойко Борисов. Тя го е поздравила в телефонен разговор. По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек, съобщиха от МС. Меркела е обявила, че ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Освенв това разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза. Премиерът Борисов от своя страна запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите. "Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване", добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво. Канцлерът Ангела Меркел покани премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време..." - в. "Стандарт".

В. "Дневник" отделя място на казуса с "Газпром":
"Само България е готова да прости на "Газпром" - под това заглавие руският финансово-икономически всекидневник "Комерсант" обобщава на сайта си реакциите на страните от Централна и Източна Европа към предложенията на руския газов гигант "Газпром" в антимонополното производство срещу него, водено от Европейската комисия. Днес изтича седемседмичният срок, в който засегнатите държави трябва да представят в Брюксел становищата си по предложенията на "Газпром". Вчера на последното си заседание служебното правителство одобри българската позиция. Руското издание коментира, че България е единствената, изразила съгласие антимонополното производство срещу "Газпром" да бъде спряно, докато Полша, Естония и вероятно Литва настояват руският газов гигант да бъде глобен. В публикацията се отбелязват възраженията на България срещу изключването й от правото за препродажба на газ, доставян в Словакия, Унгария и Полша и особено възмущението в София от предлаганата от "Газпром" промяна на точката на доставка. Компанията иска да я премести от границата с Румъния на границата с Турция. Пояснява се, че така страната ще загуби голяма част от транзита след построяването на "Турски поток". "Затова София подчертава необходимостта от преки доставки на руски газ в България през Черно море, което ще "способства за политическата и икономическа стабилност в региона", е цитирана българската позиция с вметката, че подобни варианти "Газпром" в момента не разглежда."

Вестниците съобщават и за допълнителни вагони на влаковете заради Гергьовден.

"БДЖ - Пътничеcки пpевози" ЕOOД ще yвеличи c допълнителни вагони cъcтавите на някои влaĸове, които пътyват по оcновните напpавления в cтpаната, cъобщиxа от пpеcцентъpа на "Холдинг Бългаpcки дъpжавни железници" ЕAД. Увеличението на cъcтавите на влaĸовете cе пpави c цел да бъде оcигypено yдобното пpидвижване на ĸлиентите по вpеме на почивните дни по повод Деня на xpабpоcтта (Геpгьовден) - 6 май..." - в. "24 часа".

"БДЖ ще предостави над 14 400 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната от днес до 9 май включително. Увеличени ще бъдат съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната за почивните дни по повод Денят на храбростта (Гергьовден) - 6 май. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София - Варна - София, София - Бургас - София, София - Пловдив - София, София - Горна Оряховица - София, София - Русе - София, София - Силистра, София - Лом - София, София - Видин - София, София - Благоевград - София, Варна - Пловдив - Варна, Силистра - Горна Оряховица, Горна Оряховица - Варна, Варна - Русе и др. БДЖ напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството. Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през почивните дни от служителите на гишетата "Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят състоянието на питейната вода в Хасково.

"Продължава да е в сила препоръката водата в Хасково да се ползва само за хигиенно-битови нужди, но не и за пиене и готвене, съобщиха от здравното министерство. Причината е, че резултатите от последните проби показват превишена алфа активност. "Показателите за съдържанието на естествен уран при краен потребител са в границата на нормата съгласно изискванията", съобщиха от МЗ. Проблем обаче още има с алфа активността, затова са предприети действия за установяване на причината и водата се изследва за радионуклиди. "Резултатите от тези изследвания ще позволят окончателната оценка на риска", обясниха от ведомството. През април се оказа, че нивата на естествен уран и алфа активност в Хасково са над нормата. Проби с по-високо от допустимото съдържание е имало още преди година, но досега така и не стана ясно защо никой не е предприел мерки по-рано. По този въпрос прокуратурата образува наказателно производство за укриване на жизненоважна информация." - в. "Сега".

"Една от причините за проблема с урана във водата на Хасково е третиране с прекомерни дози хлор. Това заяви пред "Труд" експертът в сферата на водите проф. Жеко Ганев. По последни данни забраната за пиене и готвене в града остава поне още месец, а здравните власти чакат крайните резултатите от пробите за радионуклиди, за да изготвят окончателна оценка на риска. Това се посочва в приетия доклад с последните анализи на питейната вода в Хасково. Той ще бъде предаден на новите министри на здравното, регионалното и екоминистерството. "Нашата хипотеза е, че една от причините за повишеното съдържание в момента на тежки метали, в това число и на уран, се дължи на прекомерната употреба на хлор, която е много повече от допустимата. Не сме правили експерименти на територията на Хасково, а сме имитирали процесите в лабораторни условия и опита, който имаме на територията на Румъния, Швейцария и Франция, където количеството уран е сходно, показва това. За да сме сигурни 100%, че това е така, е необходимо да се запознаем с последните изследвания на здравното министерство", уточни проф. Ганев." - в. "Труд".