Апартамент гейт.

"Дума":

И зам.-шефът на КПКОНПИ купил скандално евтин апартамент

Шампион в купуването на евтини имоти се оказа зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев. Заместникът на Пламен Георгиев е собственик на огромна тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент с обикновени размери - 63 кв. м, но с необикновена цена - 18 639 лв., или 151.27 евро за квадрат, пише в. "Сега".

Имотите са закупени през 2010-2011 г., когато цените наистина вървяха надолу, но такива дъна изобщо не са стигали. Още повече че придобивките на Славчев са в чисто нова сграда в столичния кв. "Хиподрума". По онова време най-популярният български "търговец" на имоти Цветан Цветанов продава панелка в "Дианабад" по 745 евро на кв. метра, уточнява "Сега".

Според имотната декларация на Антон Славчев остъклената тераса с площ на игрище е купена през 2011 г., като той е единият от тримата собственици. Другите са жената, с която живее - Зорница Тодорова, и брат му Светослав Славчев. Излаз към терасата, обрамчваща първия етаж на луксозната сграда на ул. "Нишава", имат само три апартамента и те също са собственост на двамата братя и на спътницата на Антон Славчев, разкри разследващият сайт "БиволЪ". За отбелязване е, че Антон Славчев е купил жилището от 63 кв. м за 18 639 лв. (според декларацията му), а брат му Светослав по същото време е взел в същата сграда ателие с площ 80 кв. м за близо 100 000 лв.

 

Мигрантски поток.

"24 часа":

Министър Маринов: Засилва се миграционният натиск от Гърция

В момента се наблюдава увеличение на натиска от мигранти по българо-гръцката граница, като е изпратена допълнително техника и са усилени постовете по границата с южната ни съседка. Това каза вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарния контрол.

"За първите три месеца на тази година на вход на държавна граница общият натиск е бил 692 лица, като са задържани 112 граждани на трети страни, а за другите е предотвратено преминаването им", допълни той, цитиран от БТА.

 

Морбили.

"Монитор":

Първи случай на морбили във Велико Търново

Първи случай на морбили е регистриран във Великотърновска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева уточни за БТА, че на първи април в Инфекциозното отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е настанен мъж със съмнения за морбили, които на по-късен етап, след лабораторни изследвания са се потвърдили. Предполага се, че той се е заразил в чужбина, тъй като е пътувал на много места през последната година, уточни тя.

След проведеното лечение, мъжът, на 25 години от град Елена, е с диагноза клинично здрав.

От РЗИ са изготвили предписания и указания за действия при поява на определени симптоми за общопрактикуващите лекари и специалистите от района, които са публикувани и на електронната страница на институцията,посочи д-р Недева. По думите й, ситуацията не е тревожна, но е необходимо да бъде завишено вниманието.

 

Катастрофа.

"Сега":

България не може да се меси в разследването на самолетната катастрофа

България все още няма право да участва в разследването на самолетната катастрофа край Скопие, в която загина четиричленно българско семейство, заяви директорът на Специализираното звено за разследване на авиационни събития Христо Христов пред Би Ти Ви в четвъртък. Той обясни, че това се дължи на анекс 13 на Чикагската конвенция, според който разследването се води от страната, в която се е случила катастрофата. "На втория етап, ако тя не може да направи разследването, се намесва държавата, където е регистриран самолетът", посочи Христов и уточни, че в случая това е Германия. "И вече на трето място сме ние, тъй като пилотът е българин", каза още той.

 

Замърсяване.

"24 часа":

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен днес доклад на Европейската комисия, предава БТА.

Отбелязва се, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот. Според Европейската агенция по околна среда, замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 година. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.