Горанов.

"Сега":

Кръстникът на Горанов го приютил след земетресението в Перник

Финансовият министър Владислав Горанов даде сърцераздирателно обяснение защо от 6 години живее безплатно в апартамент на кръстника си Иван Сариев.

"2012 г. си спомняте, че имаше едно неприятно земетресение, което разтърси Перник и стигна и до София като въздействие. Тогава с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца и съпругата, ни накараха да се възползваме от предложението тогава на кръстника на мен и моите деца - г-н Сариев, да ползваме жилище, което той е купил с инвестиционна цел", защити се по Нова тв министърът. Той поясни, че до 2012 г. е живял на 10-ия етаж в 16-етажен блок. "Не е тайна къде живеех - апартаментът е описан в декларацията ми", посочи Горанов.

Справка на "Сега" в Имотния регистър показа, че става дума за жилище от 82 кв. м в Зона Б-5. Семейство Горанови имат общи имоти от 2003 г., когато си купуват с ипотека апартамент на 16-ия етаж в столичния кв. "Красна поляна". През август 2007 г. ипотеката е заличена, а жилището е продадено. Няколко месеца преди това Горанови вписват ипотека върху два апартамента в Зона Б-5. Единият е въпросният на 10-ия етаж, а вторият е с площ 42 кв. м. Намира се на 9-ия етаж в същия блок. Това жилище го няма в декларацията пред КПКОНПИ, а в Имотния регистър липсва информация от кого е купено. Съпругата на Горанов има собствен апартамент, купен през 1997 г., и за него няма данни в Имотния регистър за периода 01.01.1992-03.12.2018 г. 

Застраховане.

"Дума":

Отлагат въвеждането на "бонус-малус" с няколко месеца?

Системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност" може да бъде отложена с няколко месеца. Това стана ясно по време на обществена дискусия днес, на която системата бе подложена на остри критики. Председателят на Комисията по финансов надзор Карина Караиванова не изключи варианта въвеждането на "бонус-малус" да бъде отложено именно заради критиките, предаде БНТ.

Текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност"", посочи още Караиванова. Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история, обясни тя.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи информацията за сключените застраховки "Гражданска отговорност" трябва да се синхронизира с бъдещата ТОЛ система, за да може водачите на коли без застраховка веднага да бъдат спирани от движение. 

Замърсяване.

"24 часа":

Мръсен въздух в София - фините прахови частици 2 пъти над нормата

Издадено е предупреждение за мръсен въздух в столицата днес. Според прогнозата на Столичната община в няколко квартала превишението на фини прахови частици ще бъде два пъти над нормата, съобщи БТА.

Предупреждението е основно за кварталите "Дружба", "Хиподрума" и "Надежда". Още вчера стана ясно, че жителите на няколко града у нас са дишали мръсен въздух в неделния ден.

Превишения в нормите бяха регистрирани в София, Велико Търново, Русе и Пловдив. Вчера най-засегнати бяха кварталите "Западен парк" и "Овча купел" в столицата. 

Управляващи.

"Монитор":

Красимир Каракачанов: Състоянието на коалицията "Обединени патриоти" е хлабаво

"Състоянието на коалицията "Обединени патриоти" е хлабаво, за съжаление. Аз неслучайно още преди два месеца казах: "Който ще работи - да работи, няма повече да се занимавам ни с интриги, ни с глупости".

Това коментира днес в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му вече му е омръзнало да бъде бавачка и каквото е могъл да направи като "синя каска" в малката коалиция го е направил и повече не желае да си губи времето.

"Събрали сме се да направим нещо ново, да покажем, че може да се работи по нов начин. Аз в моето министерство се опитвам да го правя, колегите ми от ВМРО се опитват да го правят и със законодателни инициативи, аз като министър на отбраната - с ново отношение към проблемите в ресора, за който отговарям", допълни Каракачанов.