Кандидатура.

"Сега":

Кристалина Георгиева се отказа от ООН

Казусът „Коя ще бъде българската номинация за генерален секретар на ООН“ получи своята развръзка след разговор между премиера Бойко Борисов и заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.
По телефона Георгиева е уверила Борисов, че „политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер“, съобщиха от Министерски съвет.

 

Злополучен край на опит за грабеж.

"24 Часа":

Маскирани братовчеди нападат кола със 140 000 лв. за пенсии, гард убива единия

Злополучен опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил в Средец завърши с един труп и един ранен.

Христо Борецов, на 20 г., от Черноморец бе застрелян от охранител на инкасото, а братовчед му Бойко Борецов от Бургас бе заловен след кратко преследване.

В 8,55 ч в понеделник двамата братовчеди, маскирани и въоръжени с пистолет и спрей, атакували инкасо автомобил на пощата в центъра на града. Те нападнали в момента, в който бусът паркирал в задния двор на пощата, за да достави 140 хил. лв. за пенсии.

Първоначалният план на братовчедите бил да отвлекат автомобила с парите, стана ясно на брифинг, даден от шефа на апелативната прокуратура Любомир Петров и директора на ОД на МВР Калоян Калоянов.

 

Местан.

"Монитор":

Турските власти привиквали кметове за партията на Местан

„В официалните институции на Турция в България постоянно се привикват кметове, активисти, не само на ДПС и други, хора, свързани с турския етнос, на които по някакъв начин се влияе за организирането на новата партия на Лютви Местан”. Това заяви бившият депутат Милко Багдасаров, председател на групата общински съветници от БСП в Кърджали, цитиран от ПИК. Думите му идват на фона на очакваното официално обявяване на новата формация на прогонения бивш председател на ДПС Лютви Местан. Миналата седмица един от съратниците му – отцепникът Хюсеин Хафъзов обяви, че партията ще бъде обявена в началото на тази седмица в столицата. По думите на Багдасаров другият отцепник от ДПС - Шабанали Ахмед, се среща с турски изселници, но срещите не се провеждат в България, а в Турция.

„Българските власти не трябва да допуснат създаването на партия, зад която открито застава Турция”, категоричен е Багдасаров.

 

Здравната карта.

"Дума":

Със здравната карта закриват 48 инвазивни кардиологии

48 инвазивни кардиологии в страната ще бъдат закрити. За това алармираха вчера от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В предложената от здравния министър д-р Петър Москов Национална здравна карта билo предвидено от съществуващите в момента 71 клиники по инвазивна кардиология да останат само 23. От неправителствената организация обясняват, че част от тези звена са учредени като медицински центрове и специализирани болници. Имало обаче и редица клиники и отделения в многопрофилни болници.
От организацията изтъкват, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение. Затова колкото по-близо до пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям. За последните 10 години смъртността от остър коронарен инцидент е намаляла три пъти. Значението на този факт е още по-голямо, като се има предвид, че сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртността у нас.
Закриването на инвазивните кардиологии поставя въпроса както за затруднения достъп на пациентите, така и за финансовата загуба на инвеститорите на клиниките, тъй като инвестицията за една от тях е от порядъка на няколко милиона лева. Затрудненият достъп пък неминуемо щял да се отрази негативно на смъртността, тъй като няма да има възможност за своевременно лечение на нуждаещите се пациенти, предупреждават от НПО-то.

 

Референдум.

"Труд":

673 481 подписа за референдум внесе екипът на Слави Трифнов в парламента 4854

 
"Скъпи приятели, внесохме в Народното събрание 673 481 подписи в подкрепа на референдума. Благодарим ви!", съобщиха преди малко във фейсбук от Шоуто на Слави Трифонов.

След законовите промени от лятото на миналата година, парламентът е длъжен да свика допитване до, ако валидните подписи са над 400 000. В случая парафите са с 273 481 над тази бариера, но тепърва предстои проверка на автентичността. Ако тя покаже, че над 400 хиляди души са "за" идеята на "Шоуто на Слави", НС ще организира референдум, на който пълнолетните българи ще трябва да отговорят на шест въпроса, ако депутатите не ги редактират или направо не премахнат някои от тях.