Трагедия.

"24 часа":

Кучетата убийци изгонени от Шумен, нападали хора

"Има ли умряло куче", били първите думи на Йордан Карагьозов, след като пристигнал на мястото, където 5 от неговите четириноги - порода "Кане корсо", нахапаха до смърт 39-годишния Димитър. Трагедията се разиграла в четвъртък сутринта в софийското с. Владо Тричков. Безотговорният стопанин, оставил кучетата си на самотек, беше задържан.

Димитър живеел с майка си Наташа, за която се грижел, защото тя била прекарала инсулт. Двамата живеели от пенсията ѝ, която била 300 лв. Сутринта Димитър тръгнал от дома им в местността Говедарника, за да купи нещо сладко. "Много ги обичаше, вземаше ги на вересия от магазина, а после вуйчо му плащаше сметката с пенсията на Наташа", разказаха съседи на умрелия мъж. След като си купил вафла, която изял, тръгнал нагоре с лимонада и кафе в ръка.

Тогава 5-те кучета на 41-годишния Йордан Карагьозов го пресрещнали по черния път и го нападнали. Ръфали го зверски.

Разбирателство. 

"Дума":

България и Македония се разбраха за античността

Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история, предаде БГНЕС.

Препоръките на двете правителства за периода на античността, който се изучава от българските ученици в пети клас, а от македонските в шести, са приети от Смесената българо-македонска експертна комисия, която проведе двудневно заседание в Скопие.

Съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев, заяви, че са приети всички забележки и от двете страни за периода на античната история. Сега предстои те да бъдат изпратени до правителствата и те да действат съгласно процедурата.

По време на днешното заседание българските и македонските учени са обсъдили и общото честване на Гоце Делчев.

Проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров, който е съпредседател от българска страна, заявиха, че е постигнато съгласие за личността на делото на Гоце Делчев, но все още има някои различия.

Дело. 

"Сега":

Второ дело срещу бивш зам.-външен министър рухна в съда

Апелативният спецсъд оправда изцяло бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин по делото за поръчката на самолетни билети за 494 458 лв. Това става ясно от електронното деловодство на съда.

Тримата апелативни съдии - Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова, потвърждават оправдателната присъда на Митов, четена на първа инстанция. Но признават за невинен и Ангеличин и отменят 4-годишното наказание, наложено му от спецсъда през октомври 2018 г.

Прокуратурата ги прати на подсъдимата скамейка заради сключено споразумение между Външно министерство и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания. Даниел Митов първоначално бе обвинен за престъпление по служба, но после обвинението бе променено в по-лекото - злоупотреба с доверие.

"Южен поток".

"Дума":

Радев към Путин: Не приемам, че България няма суверенитет

"България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа". Това заяви президентът Румен Радев в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум.

Държавният глава посочи, че в процес на развитие са общите енергийни политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели - диверсификация и конкурентоспособност. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. "Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия", коментира Румен Радев.

Българският държавен глава отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.