Ток. 

"Сега":

Леко повишение на тока очаква енергийният министър

Очаквам да има леко повишение, но то по никакъв начин не може да бъде шокиращо – това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ в отговор на въпроса с колко очаква да поскъпне електроенергията след либерализацията на пазара догодина.

От 1 януари всеки ще може да избере доставчика си на ток, а цената ще се определя на пазарен принцип – Комисията за енергийно и водно регулиране ще определя само таксите за пренос, достъп и т.нар „Задължение към обществото”.

По думите на Петкова до момента в други държави се е наблюдавало „леко повишаване” (тя не каза с колко – б.р.) непосредствено след либерализацията, като много скоро след това цените падат под нивата, в които процесът е започнал. Според нея предреченият от социалиста Таско Ерменков скок с 35 на сто е „изключително много”, но не се ангажира с проценти.

 

Протест.

"Труд":

Общинският съвет в Свиленград плаши да блокира границата  

Ако правителството вземе решение за затваряне на митница „Свиленград“, ще има протести и блокада на граничния пункт "Капитан Андреево". Това единодушно обяви вчера общинският съвет на Свиленград.

Декларацията против подготвяното от кабинета закриване на митницата заради корупция е подписана от всичките 21 съветници още на 23 декември, каза председателят на Общинския съвет Никола Динков. Документът е изпратен до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и областния управител на Хасково. Както „Труд“ писа, идеята да се блокира пунктът още преди празниците първи разви общинският съветник Живко Желев.

 

Проект. 

"Монитор":

Готов е техническият проект за газовата връзка България – Сърбия

Завърши първата фаза на проекта за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия. Така за него вече има изготвени и одобрени подробен устройствен план и технически проект. Освен това е завършена оценката на временните отчуждавания на терените по трасето. Извършени са и археологически проучвания на обектите по трасето, съобщиха от Министерството на енергетиката.

От началото на 2016 г. започва подготовката за получаване на финансиране за втората фаза на проекта. Строителството на междусистемната газова връзка ще се реализира и финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014 г. - 2020 г., с предвиждан срок за въвеждане в експлоатация до края на 2018 г. Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92,6 млн. лв. от които за първата фаза – близо 3,5 млн. лв.

 

Инцидент. 

"Дума":

Фалшива ракия уби четирима души в Якоруда

Четирима мъже от Якоруда починаха, а други четирима се борят за живота си, след като пили домашна ракия със съмнителен произход, предоставена им от техен съгражданин. Инцидентът станал на 26 декември в две различни компании, които се били събрали на т.нар. "свинска сватба", за да заколят прасе. Те пили от ракия, взета от местен бизнесмен. Още същата вечер един от тях изпаднал в кома и починал пред филиала на Спешната помощ в града. Други трима са транспортирани в болницата в Разлог. В неделя сутринта издъхнал и 30-годишният Салих Муртов. По обед битката със смъртта изгубил Симеон Гаджев, а около 21 часа починал и Мустафа Юсеинов.

По това време в благоевградската болница са настанени Иван и Николай Неделчеви. Иван е изпаднал в кома, а Николай е по-добре. Пред медиите той сподели, че са колили прасе и решили да се почерпят. Тогава един от тях отишъл и взел ракията, за която има съмнение, че съдържа метилов алкохол. Николай заяви, че не знае откъде е алкохолът.
В Якоруда обаче са категорични, че производител на ракията-убиец е местният бизнесмен Тайпи Метльов, който е собственик на дърводелски цех. Местните разказват, че я купували от него на цена 6 лева на литър. 46-годишният мъж, дал ракията, е арестуван, а по случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура в Благоевград.