Бедствие. 

"24 Часа":

Македонци: Единствената помощ, която сме получили е от България

Единствената помощ, която получават някои от пострадалите от тежките наводнения в Македония, е от... българи. Преди три дни в стихията отне живота на над 20 души. Специалният пратеник на bTV в македонската столица – Полина Ботева, предаде, че в града последиците от бедствието вече почти не личат. Не такова обаче е положението в покрайнините. Жителите на близкото село Стайковци, например, все още не могат да изчистят домовете си от калта, нанесена от водата. Досега никой не ни е помогнал, само българите, разказа Сто̀ян Младеновски. В цялото село хората разчитат на екипите, изпратени от България. Вчера отводнихме над 40 къщи, днес продължаваме с още няколко, разказа Красимир Димитров от Столична община. Той е част от екипа, изпратен в неделя от кмета на София Йорданка Фандъкова. С нашите пет помпи не успяваме да смогнем, но продължаваме, каза той.

 

"Белене". 

"Дума":

БСП настоява Цачева да свика парламента за "Белене"

БСП иска Цецка Цачева да свика извънредно заседание на Народното събрание за проекта "Белене". Това заяви говорителят на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Искането на социалистите идва от това, че премиерът Бойко Борисов води разговори за АЕЦ "Белене", но парламентът на 29 март 2012 г. наложи мораториум върху проекта. "Държавата, в която премиер е Бойко Борисов, е парламентарна република. Изключително несериозно е да се водят каквито и да е разговори с каквито и да е потенциални инвеститори в ситуация, в която има мораториум върху този проект", категоричен бе Бойчев. Депутатът заяви, че БСП приветства поредното преосмисляне на проекта от Борисов в посока на неговата необходимост за България. Арбитражният съд в Женева постанови страната да плати 550 млн. евро за произведеното досега оборудване за централата. По думите на Бойчев нарастването на дълга допълнително нажежава страстите.

 

 

Избори. 

"Сега":

БСП отлага заседанието, на което трябва да посочи кандидат за президент

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент, съобщи БГНЕС. Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им, съобщиха от „Позитано” 20. Двамата кандидати са Мая Манолова и генерал Румен Радев.

Фарук Бекташ. 

"Монитор":

Тираджията, убил семейството мотористи, избягал, защото нямало в наличност електронни гривни

Гастербайтерът, убил семейството мотористи край Драгоман, е успял да избяга, защото нямало в наличност електронни гривни, с които да се следи дали спазва мярката си за неотклонение "домашен арест". Това разказа пред Канал 3 Грета, дъщеря на загиналите мъж и жена. Днес вечерта стотици мотористи за пореден път се събраха пред Съдебната палата, за да протестират срещу това, че виновникът за смъртта на семейството - турският тираджия Фарук Бекташ, успя да избяга. От вчера той е с международна заповед за издирване.
Дъщерята на убитите мотористи заяви, че Бекташ е трябвало да носи гривна, която да предотврати бягството му от домашния арест, който му беше постановен от съда. На въпрос защо не е носел такава, на Грета отговорили, че "нямало в наличност такива устройства". Грета и събралите се протестиращи се извиниха на софиянци за неудобството, причинено от протестите им, но допълниха, че ще ги правят, докато не получат справедливост. 

 

Пътища. 

"Труд":

4 млрд. лева нужни за ремонт на пътища

„4 млрд. лева са нужни за ремонт на всичките 20 000 километра републикански пътища в България“, обяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

По думите му тези пари ще стигнат само за рехабилитация, а за текущи ремонти и реконструкция на отделни участъци от пътната мрежа всяка година са нужни инвестиции от по 800 млн. лева.
Само през 2015-а в пътната мрежа са инвестирани над 1,2 млрд. лв., показват разчети на пътната агенция.
Лазаров изрази надежда, че с въвеждането на тол системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да „кърпи дупки“. От пътната агенция съобщиха обаче, че нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира обявената обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.