Последният ден на 43-ия парламент и фактическото начало на предизборната кампания са сред водещите теми на петъчните вестници.

"Разгорещени предизборни спорове, неоправдани комплименти за добре свършена работа и пълна липса на разбор за дефектите на законодателната институция - това представляваше последният работен ден на 43-тото Народно събрание. Официално парламентът се разпуска, както постановява указът на президента Румен Радев, с който бяха насрочени и предсрочни избори на 26 март. Хвалбите на депутатите драматично се разминават с констатациите на "Галъп", които сочат, че в края на мандата си парламентът трайно се ползва с отрицателната оценка на 70% от гражданите. Харесват го едва 20 на сто. Оценката за правителството е с 10 процента по-висока от тази на законодателния орган..." - в. "Сега".

"Мандатът на 43-ия парламент - недовършени реформи, популизъм и ниско доверие За последно днес заседава 43-ият парламент, който бе конституиран на 27 октомври 2014 г. и включваше парламентарни групи на осем партии и коалиции. Очаквано в последните си изказвания политиците отчетоха добри резултати, "раздадоха" предизборни обещания за по-добро бъдеще в България и направиха заявки за участие в следващото управление. И днес, както и често по време на мандата, трибуната на парламента бе използвана по-скоро за политически обвинения и предизборен популизъм, отколкото за реален дебат. Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи щедри обещания за справедливост, възмездие, повишаване на пенсии, опрощаване на лихви за жилища на млади семейства и отнемане на блага на привилегированата класа и др. Тя обвини ГЕРБ във високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поискал и си взел. БСП вижда промяната в спечелването на президентските избори от страна на Румен Радев, когото издигна като кандидат за държавен глава. Това стана повод и за оставката на втория кабинет на Бойко Борисов, тъй като ГЕРБ с кандидат за президент Цецка Цачева за първи път от 10 години загуби избори. Заради липсата на желание за ново мнозинство по средата на мандат се разпуска и 43-ият парламент, а депутатите, които решат да се регистрират в бюрата по труда, ще получават обезщетение от около 1500 лв. на месец. В отговор на Корнелия Нинова зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес от парламентарната трибуна, че за такава социална политика, каквато обещава Нинова, са нужни 12 млрд. лв. за един мандат. Той попита дали левицата планира да вземе тези пари чрез увеличение на данъците или чрез въвеждане прогресивното данъчно облагане. В предизборната си платформа БСП планира 20% да се облагат само доходите над 10 хил. лв. и на практика загърбва една от инициативите, която най-ревностно защитаваше като опозиция в 43-ия парламент - замяната на плоския данък с прогресивно подоходно облагане..." - в. "Дневник".

"Корнелия Нинова ще бъде премиер, ако БСП спечели изборите. Това обяви самата тя пред БНТ. "Това е най-логичното, не ме е страх", заяви Нинова. "Започнахме с реални ангажименти и започна предизборната кампания с разпускането на парламента. Преди две седмици започнахме публичните обсъждания на нашата платформа в различните сектори. Искаме да отидем на изборите с реалистична програма, която е подкрепена от по-широк кръг от хора", продължи Нинова..." - в. "Стандарт".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща светло бъдеще на българите. В декларация, прочетена от трибуната на НС, тя отправи гневни упреци към управлението на ГЕРБ и се зарече, че като дойде левицата на власт, ще има безплатно здравеопазване за бедните, повече пари за земеделците, безлихвени жилища за младите, преизчисляване на малките пенсии. Нинова обяви, че в 43-тото НС е имало безпринципни коалиции, че управляващите са правили реформи, в чийто център не е човекът, а парите. Тя даде пример с пенсионната реформа, чиято цел била да няма дефицит в НОИ, а не да се увеличат пенсиите... Бойко Борисов лиши българския народ от национално самочувствие и достойнство, предадохме националния интерес - Русия, бежанците, ООН, каза още Нинова. След нея на трибуната излезе шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини БСП в агресия и бе категоричен, че изблиците и обвиненията на левицата на са израз на достойнство. Цветанов попита Корнелия Нинова откъде ще вземе пари за пенсии, чиято стойност ще е 12 млрд. лева за един управленски мандат. Попита и дали увеличението на пенсиите ще е за сметка на промяна на данъчната система. "Вие допринасяте за намаляване на авторитета на НС", каза Цветанов, обръщайки се към БСП..." - в. "Труд".

"Най-лесно е да говориш това, което хората искат да чуят", заяви досегашният председател на парламентарната група на ГЕРБ на Цветан Цветанов в предаването "Лице в лице"по Би Ти Ви. "Не смятам, че трябва да отговарям на подобен тон в пленарната зала", коментира Цветанов относно атаките към ГЕРБ на Корнелия Нинова в парламента. "Безпринципно ли беше, че приехме стратегия за съдебната реформа. Когато говорим за политика за отчитане на реформи, трябва да си припомним, че икономическият ръст е над 5 процента. В туризма имаме над 500 млн приходи повече, които си върнахме от прагматичната политика на правителството на Борисов", допълни Цветанов. "До момента са договорени над 36% от еврофондовете и тези цифри са потвърдени. Безработицата за пръв път е 8%. БСП засягат най-чувствителните теми в държавата - пенсиите и бедността. Същото говореха и на кампанията си, която водеха през 2013-та година", допълни Цветанов. "Нека припомня на Корнелия Нинова и на БСП, че голяма част от решенията, които се взимат от нашите политици са водени от българския интерес. Припомням какво се случи през 2013 година. Парите за наука и образование по времето на БСП бяха 0, докато ние се опитваме да вложим и там. Това е алтернативата, която предлагат от БСП. Всяко едно правителство занапред ще бъде под формата на коалиция, това е ясно. С Реформаторите направихме кабинет в условията, в които ни оставиха след 2013 година", обясни Цветанов..." - в. "24 часа".

Неосъществената докрай съдебна реформа и състоянието на съдебната власт също са сред акцентите на всекидневниците.

"В официално становище прокуратурата похвали доклада на Европейската комисия (ЕК), че е отчела ролята на всички институции за съдебна реформа, а не само тази на държавното обвинение. Ръководството му оценява доклада като "реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки". "Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че "темпът и задълбочеността на реформите" зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство, посочват от институцията, ръководена от главния прокурор Сотир Цацаров. Според прокуратурата Европейската комисия справедливо е оценила измененията в Конситуцията и Закона за съдебната власт като "значителна стъпка напред" за съдебната реформа. В позицията се казва още, че успехът е и благодарение на министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева. Не е споменат бившият министър на правосъдието и отскоро партиен лидер Христо Иванов, който започна реформата. "Благодарение на конструктивния подход на министър Екатерина Захариева и нейния екип в кратък срок бяха подготвени ключови за реформата законодателни промени". Заслужено били отбелязани и подготвения от правосъдното министерство законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс за ускоряване на разследването; действащите правила за натовареност на прокуратурите, които били оценени като вярна стъпка в процеса на подготовка на предстоящата "мащабна реформа на съдебната карта", както и външният анализ на прокуратурата, който бил приет като част от постигнатия напредък в областта на съдебната реформа..." - в. "Дневник".

"Съдиите от Софийския районен съд (СРС) за втори път излязоха на протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС) заради поредното скандално решение на кадровия орган. ВСС изкара магистратите на улицата, след като без аргументи отказа да назначи за временен началник съдия Албена Ботева. Кандидатурата й бе издигната от общото събрание на съда, след като председателят Методи Лалов подаде оставка след конфликт със съвета. Ботева бе негов заместник и също се отказа от поста, но съдиите поискаха тя временно да управлява съда до избора на нов председател. Реакцията на ВСС е реваншистка, заяви Лалов по време на протеста. Той припомни, че конфликтът е дошъл, след като ВСС е отказал да помогне на претоварения районен съд и че е недопустимо да се отхвърля кандидат с качества, издигнат от съдиите. "Съдът ще изживее страхотна криза, ако се назначи човек, незапознат с административната дейност", обясни той. За разлика от предишния път сега протестиращите не бяха поканени за среща в съвета. Докато те стояха на тротоара, вътре течеше заседанието. "Играе се с търпението на колегите. Те имат предел, трябва да бъдат чути, защото, ако не го направим, няма как да се вземат адекватни решения", заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Въпреки че кандидатурата на Ботева бе отхвърлена, ще се направи още един опит тя да заеме временно поста. Председателят на градския съд Калоян Топалов отново ще внесе номинацията й в съвета..." - в. "Сега".

Вестниците съобщават също за предстояща среща на Цветан Цветанов с американския президент Доналд Тръмп.

"Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще бъде един от първите ни политици, които ще се срещнат с Доналд Тръмп. Той тръгва утре за САЩ, където в четвъртък ще присъства на Молитвената закуска. Сътибието се организира всяка година от президента и Конгреса. То се провежда в първият четвъртък на февруари..." - в. "Стандарт".

"Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов e първият български политик, който ще се види с новия американски президент Доналд Тръмп. Това ще се случи на 2 февруари. Заместникът на Бойко Борисов заминава през уикенда за Вашингтон, за да участва в Националната молитвена закуска, която се организира от Белия дом и Конгреса на САЩ. По традиция тя се провежда всеки първи четвъртък на февруари. На тази закуска присъстват, освен президентът на САЩ, и членове на правителството, Конгреса и дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на страната. На форума се канят политически и религиозни лидери, дипломати, бизнесмени и хора на науката от цял свят. За Тръмп това е първа молитвена закуска в качеството му на президент, но за Цветанов е вече четвърта..." - в. "24 часа".