Вестниците във вторник проследяват малкото политически новини на фона на приключващата поредица от празнични дни.

"Коалицията ГЕРБ-патриоти с лидерски съвет всяка седмица. Нефоpмалният оpган ще cе yчpеди, за да въpви pаботата в мандата 17/21. Фоpматът ще е гъвкaв, c еĸcпеpти по теми, обяви Томиcлoв Дончев пpед "24 чаcа". Споpазyмението междy ГЕРБ и "Oбединени патpиоти" за коaлиционно yпpавление ще има xаpaĸтеp на договоp - c яcно опиcани пpава, отговоpноcти и меxанизми за вземане на pешения. А лидеpите на фоpмациите ще заcедават поне веднъж cедмично в коaлиционен cъвет, за да въpви гладко pаботата..." - в. "24 часа".

"Горд съм, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани социалния мир и има ръст на финансовите постъпления в хазната. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред БТА. Той добави, че в края на месеца на сайтовете на министерствата ще бъдат публикувани подробните отчети от ревизиите, които служебният кабинет им е направил. Герджиков не уточни дали са открити някакви нарушения, но каза, че специализираните органи ще се занимават с ревизиите и ще наложат санкции, ако имат основание за такива. Премиерът разкри, че има резерви към дейността на някои от министрите. "Но и министрите могат да имат претенции към мен самия", допълни Герджиков. По думите му организацията на изборите от страна на правителството е била много добра. Призна и за много опити за търговия с гласове. "Органите на МВР и прокуратурата работеха много ефективно и много от опитите бяха пресечени и след това образувани множество досъдебни производства. Вече има и осъдени", добави премиерът." - в. "Дневник".

"2/3 от членовете на Изпълнителното бюpо на БСП може да cе pазделят c поcтовете cи, защото вече cа депyтати. Тaкова е намеpението на лидеpкaта Коpнелия Нинова, pазкpиxа от "Позитано". Въпpеĸи че по ycтав няма забpана и теĸcтът за неcъвмеcтимоcт на поcтовете е за шефовете на облаcтни, общинcки и pайонни cтpyктypи, Ниновo била pешена да пpодължи c пpомените и обновлението в паpтията. В момента членовете на ИБ оcвен лидеpкaта cа 15. Пoнe петима от тяx няма да cа депyтати - Бpиго Аcпаpyxов, Гeоpги Геpгов, Вяpа Емилова, Радоcлав Гайдаpcки и Калоян Паpгов. Ocтаналите 10 дyши, cред които Стефан Данаилов, Веcела Лечева, Киpил Добpев, Дpагомиp Стойнев и Кpаcимиp Янков, влизат в новия паpламент. Не е яcно дали Ламбо ще оcтане и в ИБ ĸато единcтвен замеcтник на Нинова в паpтията..." - в. "24 часа".

Референдумът в Турция и отзвукът му у нас също са сред темите на всекидневниците.

"Движение "Да, България" призова българските институции да заемат активна позиция в рамките на Европейския съюз и НАТО за формиране на общо отношение след резултатите от вчерашния референдум за въвеждане на президентско управление в Турция. "Дневник" публикува пълния текст на разпратената до медиите позиция: "Движение Да, България" изразява своята съпричастност с гражданите на Турция в борбата им за запазване на демокрацията и спазването на правата на човека. Вярваме, че съхраняването на демократичния порядък на организация на публичната власт в Турция е от изключително значение за стабилността и за нормалното развитие на целия Балкански регион. Изразяваме своята тревога от все по-осезаемото отдалечаване на управлението на Реджеп Тайип Ердоган от основните положения на свободното общество и демокрацията. Изключително притеснително е и продължаващото погазване на редица основни права в ежедневното функциониране на турската държава. Убедени сме, че концентрацията на безконтролна власт в ръцете на едно лице е опасност както за обществото, в което тази власт се простира, така и в по-широк план за съседните държави, които са в непосредствена близост до държава, основана на потъпкването на правовия ред и свободата на личността и обществото. Апелираме българските институции да заемат активна позиция в рамките на ЕС и НАТО с оглед формиране на адекватно общо отношение към подмяната на демокрацията с еднолично управление. Смятаме, че е дълг на България да способства с всички средства за изграждането на разумна обща позиция на балканските държави срещу приплъзването на управлението в Турция по посока на теократична еднолична диктатура." - в. "Дневник".

"Хиляди излязоха тази вечер по улиците на Истанбул, за да протестират срещу резултата от референдума за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина, съобщи БНТ. Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията. В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха плакати, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва." Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове. Протести имаше и в други квартали на Истанбул, в столицата Анкара и в Измир." - в. "Сега".

Вестниците информират също за износа на "Газпром" за България.

"От началото на годината до 15 април "Газпром" е увеличил износа си за България с 20.9% спрямо аналогичния период миналата година. Това се посочва в съобщение на руския газов холдинг, съобщава БТА. Доставките на руски газ са се увеличили и за още редица други държави. По-специално това важи за Турция и страните от Централна и Югоизточна Европа. Износът за Турция в сравнения с аналогичния период на 2016 година е скочил с 25 процента, за Унгария - с 31.5 на сто, а за Сърбия - с 32.5%. "Газпром" е увеличил добива на синьо гориво с 12.5% до 144.9 милиарда кубични метра. Износът за Европа е скочил с 14.6 на сто до 58.5 милиарда кубични метра." - в. "Дневник".

"Износът на Газпром за България с най-малък ръст на Балканите, стана ясно от съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС, БТА и БТВ. От газовата компания уточняват, че от 1 януари до 15 април 2017 г. руският газов монополист "Газпром" е увеличил износа си за България с 20,9% спрямо същия период на миналата година. Това е най-скромният скок на доставките на руско синьо гориво в региона. Съседна Сърбия е внесла с близо една трета повече газ от "Газпром" - ръстът е 32,5%. Износът за Унгария се е повишил с 31,5 на сто в сравнение с 2016 г. Най-големият клиент на "Газпром" в тази част на Европа Турция също рязко повишава потреблението си на руски газ - в този случай, с 25%." - в. "Труд".

Вестниците съобщават и за дарение на деца от Троян за "Пирогов".

"Деца от начално училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Троян, по тяхна инициатива и на родителите си, направиха дарение за 15 хил. лв. на отделението по гръдна хирургия в "Пирогов" по време на най-светлия християнски празник Великден, съобщава БГНЕС. Идеята децата да изработват мартенички и след тяхната продажба да събират средства за благородна кауза, се родила още миналата година, а през тази просто са решили да продължат. Учениците от троянското училище са изработили повече от 5 хил. мартенички и са събрали 10 920 лв., а един от бащите добавил още 4 хил. лв., с които са закупени ценни инструменти за хирургичната помощ. А фирмата, която им е продала инструментите, е свалила от цената 5 хил. лв. в подкрепа на благородната кауза. Основни донори на дарителската кампания са фирми и физически лица от Троян, местният бизнес активно се е включил в нея, обясни Йовка Добрева, майка на едно от децата. Това е неоценима помощ за "Пирогов", тъй като в лидера на спешната помощ у нас се оперират годишно около 3 хил. деца с различни заболявания. Към кампанията са се присъединили и дарители от Несебър и Угърчин, а децата са били най-активните спомоществователи - изработвали са мартеничките и са обикаляли фирмите, за да разясняват целите си. Днес в "Пирогов" бяха три от децата - Мартин, Елица и Галина, и ритуално предадоха подносите с хирургическите инструменти от високо качество на ръководството на болницата в лицето на временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор проф. Асен Балтов и на доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по гръдна хирургия, към което е и отделението, получило инструментите, той е и координатор на всички детски клиники. На два от етажите на детските клиники тече ремонт и от ръководството се надяват той да приключи в срок до 15 септември т.г., когато те ще заработят в нормален ритъм." - в. "Стандарт".

"Детската гръдна хирургия на Пирогов получи дарение на хирургични инструменти за близо 15 000 лева, съобщи БНР. Неочакваната помощ дойде от ученици от Троян, които от продажбата на изработени от тях мартеници успели да съберат близо 11 000 лева. Допълнителна помощ оказала фирмата, която им продала инструментите. Тя намалила цената с 5000, в подкрепа на благородната кауза. Според доц. Христо Шивачев, ръководител на отделението по детска хирургия в "Пирогов", новата придобивка ще бъде от полза за лечението на повече от 500 деца с вродени гръдни и коремни аномалии. На пръв поглед скромно дарение, но всъщност - то е от изключително важно за нас - така реагира изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Годишно в детската клиника се оперират около 3 хил. деца с различни заболявания." - в. "Труд".

В "Стандарт" съобщава, че бюджетът на Рилския манастир е намален с две трети:
"Субсидията за Рилската света обител е съкратена драстично, оплака се пред Радио "Фокус" Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. Имаме големи затруднения по тазгодишния бюджет - субсидията за Рилската света обител е съкратена с две трети по неизвестни за нас причини. Знаем, че остатъкът от тези средства е разпределен за други манастири. Но от всички тях само Рилски манастир е паметник на културата не само от национално значение, но и от световно значение към ЮНЕСКО. Създалата се ситуация ще ни създаде големи трудности", подчерта епископ Евлогий. По думите му, надеждата остава, че управниците ще преосмислят своите решения, защото дори през турското робство тогавашната власт е успяла след пожара от 1833 година на 13 януари за няколко месеца да издаде съответното решение за възстановяване на манастира и то в по-голям мащаб. "Сега всяко едно разрешение дълги периоди от време минават докато го получим, да не говорим за средствата. Така че има на какво да се учим от историята, от миналото и това да ни прави по-мъдри и по-големи българи", каза игумен Евлогий."