Присъда. 

"Дума":

Искат затвор за частен бирник, откраднал 320 000 лева

 

Шуменската окръжна прокуратура поиска 5 години затвор за частния съдебен изпълнител Асен Тонев. Той е обвинен за длъжностно присвояване в големи размери, представляващо особено тежък случай.

От 2007 до 2016 г. Тонев е присвоил 321 109 лева и ги е похарчил за лични нужди като пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Припомняме, че състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен Асен Тонев за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

 

Избор. 

"Монитор":

Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер в кабинета "Борисов 3" на мястото на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подаде оставка след поредица от скандали с коментари по адрес на децата с увреждания и протестиращите майки.

Предложената след инфарктните разговори във вторник, в които участваха премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" кандидатура на шефката на политическия кабинет на вече бившия вицепремиер бе подкрепена от 116 депутати. Други 62-ма от БСП и ДПС гласуваха срещу нея. Изборът бе предшестван от ожесточени спорове между управляващите и опозицията в парламента.

Депутатите от "Атака", начело със своя лидер Волен Сидеров, отсъстваха от залата по време на дебатите, както и при гласуването. Националистите бойкотираха изцяло избора на Николова, като така Сидеров даде да се разбере, че е категорично против избирането на Николова за поста на Валери Симеонов.

 

Скандал. 

"Сега":

Нов скандал между НСО и МВР заради жената на президента

 

Колата на НСО, с която пътува жената на президента Десислава Радева, е била спряна от столични полицаи заради каране в насрещното движение. Това потвърдиха за "Сега" източници от МВР. Колата с Радева е идвала от бул. "България" и вместо да завие надясно в посока бул. "Васил Левски", е влязла в еднопосочния участък на "Фритьоф Нансен".

Видео от случката на столичната улица "Фритьоф Нансен" бе публикувано в социалните мрежи. На него се вижда скандалът между полицая и екипа на НСО - мъж и жена. Те си крещят няколко минути. След това служителите на НСО започват да звънят по телефона, а полицаят търси съдействие по радиостанцията. На видеото не се вижда самата Радева.

Според източници от МВР колата е навлязла в насрещното движение. През това време полицаите се занимавали с друг нарушител, но спрели и специалната кола. След това започнал скандал с реплики от типа "Знаеш ли кои сме?!". От МВР твърдят, че ще напишат акт на нарушителите. От НСО пък са казали, че са започнали проверка по случая.

 

"Миджур".

"Дума":

Върнахме на Гърция мините от "Миджур"

Четири години след като 15 души загинаха след взрив в завода "Муджур" край село Горни Лом, страната ни окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини, съхранявани в предприятието. Припомняме, че инцидентът стана на 1 октомври 2014 г., взривната вълна беше няколко километра и помете части от завода.

Боеприпасите трябваше да бъдат унищожени в "Миджур", но след взрива лицензът за утилизация на фирмата, която стопанисваше завода, бе отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им. Те се оказаха собственост на Въоръжените сили на Гърция въпреки договора за утилизация с българското дружество "Видекс". Координацията между различни институции на България и Гърция за връщането на опасните муниции продължи с години. Първоначално Атина не била склонна да си прибере мините, но впоследствие е приела.

Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици, като полицията е осигурявала трасета и конвой. Часовете по връщането на опасната пратка са били съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика, уточняват от МВР.

 

Обещания. 

"24 часа":

Бизнесът обеща двуцифрен ръст на заплатите

Средната заплата ще продължи да се вдига и ръстът ѝ през 2019 г. ще е поне двуцифрен. Това обеща бизнесът на среща при премиера. Работодателите отидоха заедно със синдикатите при Бойко Борисов по времето, когато в парламента се дебатираше оставката на Валери Симеонов.

"През последните две години имаме 2-цифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след разговорите. Подчерта, че ще растат заплатите на специалистите и служителите с добри знания и умения. Основните проблеми да е още по-значителен ръстът на заплатите.