Избори. 

"24 Часа":

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат по лични причини

Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат на предстоящите избори. Това той обяви в извънредно изявление пред медиите точно в 12 ч. на обяд.

"Няма да се кандидатирам по лични причини",  поясни още държавният глава. Той обяви, че се гордее със свършеното и обеща да довърши мандата народополезно.

Вчера Плевнелиев е информирал премиера Бойко Борисов за решението си да не се кандидатира. Той призова политиците да оставят тънките сметки за наесен и да дават ход на съдебната реформа с всички свои сили.

 

Матури. 

"Монитор":

Пробиха системата за сигурност на матурите

В деня на втория зрелостен изпит екип Нова ТВ се сдобил с изпитните варианти минути след старта на препитването, съобщават от медията. Малко по-късно от Нова занесли разпечатаните материали на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов.

Преди да ги види той обяснил, че тестовете се изпращат до директорите на училища, като се качват на работен сайт. Достъпът до него се осъществявал чрез защитена парола, която също се получавала непосредствено преди началото на съответната матура. На извънреден брифинг в МОН пък вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обясни, че са били предприети всички мерки за секретност на входа, но на изхода вече Министерството нямало как да възпрепятсва всички евентуални злоупотреби. Тя заяви още, че ще направи стрес тест на сайта на ведомството.Тя не изключи и възможността, сайтът да е станал обект на хакерска атака. Кунева  обеща да бъде направена проверка и при нужда, да се търси помощ от МВР.

 

Съд. 

"Дума":

Ген. Тонев отива на съд заради неизгодни договори на ВМА

Военноокръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу бившия директор на ВМА, бригаден генерал проф. д-р Стоян Тонев. Той е обвинен за сключване на неизгодни договори. Проф. Тонев ще отговаря пред съда по обвинение, че в продължение на близо 5 години съзнателно е сключил 4 неизгодни сделки с "Дерма прим МК" и ощетил болницата с над 100 хил. лв.

Д-р Мирослава Кадурина е обвинена в извършване на престъпление по служба в периода 1 декември 2004 г. до 10 септември 2014 г. в качеството й на началник на Клиниката по дерматология и венерология към ВМА. Кадурина предоставила на собственото си дружество "Дерма Прим МК" ООД свободно и неограничено извън определеното с договорите време на голям брой медицински апарати, собственост на ВМА, зачислени на ръководената от нея клиника. Освен това  възлагала на служители на клиниката към МБАЛ-София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на фирмата й с 12 апарата, собственост на Военна болница. От това за ВМА настъпили значителни имуществени вредни последици за ВМА в размер на 6,48 млн. лв.

 

Дионисий. 

"Сега":

Синодът махна Дионисий

Архимандрит Дионисий е бил освободен от поста председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение на пълния състав на Светия Синод, съобщи http://dveri.bg/. Днес архиереите са заседавали, след като е бил събран кворум.
За временно изпълняващ длъжността предстоятел на храм-паметника е назначен главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим.
 
 
Юбилей. 
 
"Труд":
 
Отборът на Камата триумфира с 4:1 в "50 години номер 8"

С бурни овации, тъпани и изпълнение на националния химн Камата беше посрещнат на терена. Преди самото начало, беше отдадена чест на покойния Трифон Иванов.

В 11-ата минута Красимир Балъков откри резултата в полза на "Стоичков тим".14 минути след старта на двубоя, играта беше спряна, в чест на "Летящия холандец" Йохан Кройф, споминал се по-рано тази година. 

Камата на три пъти пропусна да вкара през първото полувреме, като веднъж Хорхе Кампос го спря с невероятен рефлекс. Наско Сираков пропусна да материализира първата възможност в 6-ата минута, след което отстъпи мястото си на Димитър Бербатов. Последният също пропусна в края на първата част, когато бе изведен отлично от Йордан Лечков.

През началото на втората част дъждът се усили рязко. Това обаче не спря Стоичков и компания. Минути след подновяването на играта, точен бе Митко Бербатов с глава, след като засече перфектно центриране на Камата.