24 часа

Полякините се върнаха по морето

Полякините се върнаха на българското море след повече от 20 г. отсъствие. Разбира се, придружени от поляци. Доказват го рекордните ръстове на полски туристи у нас. За полугодието на 2016 г. са дошли на почивка 63 966 полски граждани при 32 000 за същия период на 2015 г. Това е със 100,1% ръст за 6 месеца, а само за юни - с цели 177 на сто.

 „Труд”

ГЕРБ не отрича за Кристалина Георгиева

Посещението на евродепутата Кристалина Георгиева в Троянския манастир заедно с премиера Бойко Борисов и последвалата й изява в църквата “Св. София”, където се срещна със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, не е било начин на ГЕРБ да покаже, че това е техният кандидат за президент, обяви пред “Труд” депутатката Цвета Караянчева.

 „Стандарт”

Малък Багдад на пъпа на София

Малък Багдад изникна на пъпа на София. Бегълци от Ирак са превзели района между джамията Баня Баши, Женския пазар и Лъвов мост. Повечето се опитват да получат статут на бежанци и да отседнат трайно у нас. Много от тях обаче нямат документи. Средно около стотина са нелегалните мигранти, които полицията задържа всяка нощ при редовните хайки в района.

"Сирийците не идват вече тук, прекалено много станаха иракчаните, които те смятат за свои врагове. Има и доста афганистанци, които бягат от талибаните", обясни пред "Стандарт" 24-годишният Ахмед. За разлика от иракчаните сирийците правят всичко възможно да прекосят България и да се доберат до Западна Европа. Трансфер до Германия струва две хиляди евро, твърдят пришълците.

„Монитор”        

Крадци точат ток като за цял град

Ток колкото за годишната консумация на град с около 30 хиляди жители се краде у нас всяка година. Това показват данните на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про” за последните три години и половина, предоставени по запитване на „Монитор“. Според тях всяка година енергодружествата констатират кражби от порядъка на 55 млн. киловатчаса средно.

Ако темповете на кражби на еленергия продължават, нелегално ползваният ток от началото на 2013 г. до края на тази година ще стигне близо 220 милиона киловатчаса за целия период. Енергийни експерти обясниха, че това количество се равнява на 40-дневна работа на 220-мегаватов блок на топлоелектрическа централа, или на една трета от годишното потребление на град като Стара Загора.

„Сега”

Заради провал на стари европроекти България ще загуби пари за екология

България отново е изправена пред опасността да бъде спряно европейско финансиране по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). За това предупреждава Сметната палата след одит на проектите за борба с наводненията и свлачищата, изпълнявани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Заради неизпълнението на задължителните мерки Европейската комисия може да започне и наказателна процедура срещу страната ни. Като отговорни за забавените проекти и за всички последици от това са посочени 6-има министри, управлявали програмата от 2009 г. досега. Това ще е пореден провал в усвояването на парите за екология. В периода 2013-2014 г. ЕК блокира парите по ОПОС за страната ни заради нарушения в обществените поръчки, а впоследствие бяха наложени солидни глоби.

„Дума”

Ненчев скрил, че кани Полша за еърполисинг

Министърът на отбраната Николай Ненчев скрил от Военновъздушните сили, че е изпратил на Полша концепция за съвместна охрана на въздушното пространство с оферта, че България ще плаща всичко - от горивото до кетъринга и хотела на чуждите летци. Това разкри бившият командир на ВВС ген. Румен Радев.

Концепцията била утвърдена от комисията по отбрана на 23 февруари. "Нашият национален военен представител е проявил здрав разум и е предложил финансовата част на тази концепция да не се предоставя на съюзниците", обяви генералът. Въпреки впечатлението, че проблемът е овладян, на 14 юли условията на еърполисинга лъснали, когато в авиобаза "Граф Игнатиево" пристигнала за оглед многобройна полска делегация.

„Капитал дейли”

Съдебен изпълнител продава имота и сградите на печатницата на Пеевски

Имотът и сградите, в които се намира новата печатницата на Делян Пеевски, са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител в понеделник. Началната цена е 2.314 млн. лв., което е близо 15 пъти по-малко от сумата, за която сградите и имотите са били ипотекирани в КТБ.

Обект на публичната продан са само теренът от четири имота с обща площ 55 дка в близост до летището и постройките с 11 хил. кв.м разгъната застроен площ, но не и закупеното модерното печатно оборудване. Пред "Капитал Daily" частният съдебен изпълнител Стоян Якимов заяви, че оценката е правена от вещо лице и че сградата е практически неизползваема за други цели. Той каза още, че от синдиците на банката е постъпила молба за продажба на имота и сградите и той няма информация за печатните машини.